MINISTERUL SĂNĂTĂȚII – Probleme grave la Agenția Națională de Transplant

0
99

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII  Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a declarat sâmbătă că în urma finalizării verificărilor Corpului de Control al ministerului la Agenția Națională de Transplant (ANT) s-au constatat nereguli grave.

„Echipa de control a Ministerului Sănătății a constatat că nu există criterii și proceduri de alocare a organelor, iar legile care sunt nu sunt respectate”, a spus Voiculescu, la o conferință de presă desfășurată la Ministerul Sănătății.

Printre problemele constatate în urma controlului, ministrul a amintit că nu există o listă de așteptare la nivel național pentru fiecare organ, deși conform regulilor aceasta ar fi trebuit să fie funcțională, nu există un regulament de alocare a organelor, ci doar o cutumă în baza căreia se face alocarea, pacienții de pe listele de așteptare pentru transplant nu beneficiază întotdeauna de șanse egale, fiind posibil ca pacientul aflat în vârful listei să nu intre în sala de operație, nu există proceduri clare pentru contactarea pacienților potențiali beneficiari ai transplantului.

„Corpul de control al Ministerului Sănătății a descoperit de asemenea existența unor fenomene care indică suspiciuni cu privire la corectitudinea alocării organelor pentru transplant în primul rând în interesul pacienților și cu respectarea criteriilor de prioritizare medicală”, a spus Voiculescu.

El a menționat că într-unul din centrele de transplant din România ‘pentru o singură arie patologică s-au efectuat în anul 2014 140 de transplanturi’.

„60% dintre pacienții care au beneficiat de aceste transplanturi au fost înscriși pe lista de așteptare chiar în același an, deși erau pacienți pe lista de așteptare încă din anul 2005. De asemenea, într-un centru și pe o singură arie patologică 80% dintre beneficiarii de transplant au fost înscriși în același an, 2015”, a precizat ministrul.

El a anunțat că a dispus realizarea în regim de urgență a regulamentului de alocare a organelor și a sesizat organele abilitate cu privire la toate aceste nereguli.

Sursă info.

Sursă foto.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.