AcasăActualitate112MERIŢI SĂ TRĂIEŞTI FĂRĂ TEAMĂ – Discuţii între poliţişti şi sigheteni despre...

MERIŢI SĂ TRĂIEŞTI FĂRĂ TEAMĂ – Discuţii între poliţişti şi sigheteni despre violenţa în familie

spot_img

DISTRIBUIȚI

MERIŢI SĂ TRĂIEŞTI FĂRĂ TEAMĂ Pentru a veni în sprijinul victimelor violenţei în familie Poliţia Română, în parteneriat cu Asociaţia „Necuvinte”, a demarat campania naţională de prevenire „Aripi Frânte”. În judeţul Maramureş campania a debutat în luna noiembrie 2016.

MERIŢI SĂ TRĂIEŞTI FĂRĂ TEAMĂ  Activităţile desfăşurate de poliţiştii maramureşeni în cadrul acestei campanii au continuat luni, 20 martie, la Sighetu Marmaţiei.

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, ai Serviciului de Ordine Publică şi cei de proximitate din Sighetu Marmaţiei s-au întâlnit cu personalul Centrului Maternal – Centrul de Primire în Regim de Urgenţă – din municipiu, pentru a discuta despre implicaţiile şi consecinţele actelor de violenţă manifestate în familie.

MERIŢI SĂ TRĂIEŞTI FĂRĂ TEAMĂ Ieşirea dintr-o relaţie abuzivă sau violentă nu este uşoară, mai ales dacă te afli într-o etapă în cate te simţi confuză, nesigură şi speriată. Într-un moment îţi doreşti cu disperare să scapi iar în următorul vrei să rămâi şi să suporţi orice pentru a salva relaţia.

Dacă partenerul tău te abuzează fizic, emoţional sau sexual înseamnă că te afli într-o situaţie de risc şi îţi recomandăm să nu te laşi cuprinsă de confuzie, vinovăţie sau autoculpabilizare şi să ceri ajutor.

politia2

Sprijinul de care  beneficiază femeile cazate în centrul respectiv şi cu ajutorul  unei fundaţii din municipiu este o dovadă a faptului că există soluţii.

Un aspect pe care poliţiştii îl au constant în atenţie este promovarea ordinului de protecţie – un instrument legislativ extrem de util în vederea prevenirii recidivei faptelor cu violenţă.

Conform art.23 din Legea nr 217/2003, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe măsuri – obligaţii sau interdicţii.

Obligaţiile şi interdicţiile care pot fi impuse agresorului prin ordinul de protecţie:

–  evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

– reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;

– limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu poată veni în contact fizic cu victima;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

– interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează sau le vizitează periodic;

–  interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima,

–  obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;

–  încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.

Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc sau urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.

Instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.

Măsurile pot fi dispuse pentru o perioadă de maxim 6 luni, putând fi prelungit în baza unei noi cereri.

Dacă ai obţinut un ordin de protecţie, sună la 112 în cazul în care agresorul nu respectă acest ordin!

Dacă ai rămas în domiciliul unde aţi locuit împreună schimbă încuietorile şi nu-i permite, sub niciun motiv să intre în casă.

Informează-ţi cunoscuţii şi vecinii în legătură cu ordinul de protecţie şi roagă-i să sune la poliţie dacă văd că eşti urmărită!

Sună imediat la 112 când eşti în pericol!Nu aştepta să fie prea târziu pentru tine! Începe prin a cere ajutor!

Informaţii furnizate de IPJ Maramureş

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA