MERITE RĂSPLĂTITE – Maestrul Dumitru Fărcaș va primi titlul de Cetățean de Onoare al județului Maramureș

2
317

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean desfășurată joi, 26 aprilie, șeful administrației județene, Gabriel Zetea, a propus colegilor consilieri să discute și să voteze propunerea făcută de alesul județean, Anton Rohian, de a-i fi conferit titlul de Cetățean de Onoare al Județului Maramureș, maestrului Dumitru Fărcaș.

În expunerea de motive prezentată plenului, președintele Gabriel Zetea a subliniat faptul că, evenimentul cultural artistic „Zilele Maramureșului”, organizat de Consiliul Județean Maramureș, în perioada 8-13 mai 2018, este un bun prilej de a arăta aprecierea și recunoștința față de unii dintre reprezentanții de vază ai Maramureșului, unul dintre aceștia fiind maestrul Dumitru Fărcaș care, în data de 12 mai 2018, împlinește frumoasa vârstă de 80 de ani.

”Cu acest prilej, la ceas aniversar, Consiliul Județean Maramureș propune acordarea titlului de CETĂŢEAN DE ONOARE al Județului Maramureș, maestrului Dumitru Fărcaș, pentru întreaga viaţă pusă în slujba culturii şi a artei muzicale maramureșene, pentru toată munca și străduința depuse în în cinstea folclorului românesc.

Dumitru Fărcaș este cel care a făcut din taragot, regele instrumentelor tradiționale. Maestrul a făcut parte din componența Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”, încă din anul 1959, cunoscut la acea vreme sub numele de ”Ansamblul Maramureșului”.

A fost membru fondator și a luat parte la primul spectacol al acestei instituții emblematice de cultură a Județului Maramureș. Este președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor, iar începând cu anul 1970 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Muzicieni din Elveția „SUISSA”.

Maestrul Dumitru Fărcaș a fost răsplătit cu diplome de onoare ale Institutului – Smithsonian Washington DC, în anii 1976 și 1999. După absolvirea Academiei clujene a învățat singur taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

În 1962, a fondat Orchestra de muzică populară „Marțisorul” a Casei de Cultură a studenților din Cluj-Napoca, cu care a obținut numeroase premii naționale și internationale.

Maestrului Dumitru Fărcaş i s-a acordat titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare.

De menționat faptul că, celebrul generic al Tezaurului Folcloric, emisiunea etalon a Televiziunii naționale, este semnat și interpretat de Dumitru Fărcaș. Răsplata ce se cuvine pentru faptele de excepţie ale acestor personalități eminente ale județului nostru este întotdeauna prea mică în raport cu însemnătatea lor.

Se cuvine, deci, să le arătam expresia recunoştinţei noastre, conferindu-le un titlu care să le aducă cinste și apreciere din partea maramureșenilor”, a arătat președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, în expunerea sa de motive.

Consilierii județeni au avut doar cuvinte de apreciere la adresa lui Dumitru Fărcaș
Odată prezentat proiectul de hotărâre, consilierii județeni s-au înscris pe rând la cuvânt, fiecare dorind să-și arate admirația și aprecierea față de maestrul Dumitru Fărcaș.

Imediat după prezentarea făcută de președinte a vorbit inițiatorul proiectului, Anton Rohian, care a subliniat faptul că, multe personalități ale acestui județ au devenit o emblemă la nivel județean, național și internațional, iar unul dintre aceștia este groșanul Dumitru Fărcaș.

”Prin ce a făcut, prin ce a produs, prin studenții care au făcut parte din ”Mărțișor”, la Cluj, Dumitru Fărcaș merită tot onorul pe care îl arătăm acum, fiind unul dintre cei care a marcat istoria acestei țări și a județului Maramureș, în special”, a declarat consilierul județean, Anton Rohian.

Mai multe citiţi pe Consiliul Judeţean Maramureş

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.