AcasăMARAMURESUL ISTORICMerită să citiți cea mai obiectivă poziție din presa vecină! Dilema lui...

Merită să citiți cea mai obiectivă poziție din presa vecină! Dilema lui Băsescu

spot_img

DISTRIBUIȚI

Începând de joi, timpul joacă împotriva lui Traian Băsescu. Fiecare zi îi va aduce informaţii despre rectificarea listelor de alegători şi apropierea momentului în care judecătorii de la CCR vor putea declara cu conştiinţa împăcată că referendumul a fost validat prin atingerea cvorumului. În fiecare zi, el va primi mesaje din interior şi din exterior, toate mesajele având o singură sugestie: demisia. În fiecare zi, tentaţia de a alege opţiunea demisiei de onoare va deveni mai mare, comentează postul de radio Vocea Rusiei pe site-ul său.
Pe măsură ce se va apropia momentul decisiv al continuării procesului de la CCR, opţiunile de negociere de care dispune Traian Băsescu vor deveni din ce în ce mai restrânse, presiunile vor deveni din ce în ce mai semnificative, iar numărul susţinătorilor va descreşte continuu. Se pare că foştii săi aliaţi de la Berlin îi sugerează prin intermediul Deutsche Welle că soluţia optimă ar fi demisia, scrie semnatarul articolului.

Evenimentele din ultimele zile au confirmat analizele pe care le-am prezentat anterior – notează sursa citată. USL a acţionat într-un mod perseverent şi a renunţat la atitudini defetiste, iar Curtea Constituţională a acţionat într-un mod deosebit de înţelept. Ambasadorul american, Mark Gitenstein, a sugerat că judecătorii de la CCR trebuie ”să ia o decizie bazată pe principii”, adăugând că ”România are judecători neînfricaţi”. CCR a recepţionat sugestia diplomatului american şi a ales să afle realitatea obiectivă, renunţând la formalismul sec şi inutil.

Traian Băsescu va sta pe tuşă timp de 40 de zile, aşteptând actualizarea listelor electorale. Nu se poate spune că decizia CCR este surprinzătoare, unicul aspect ciudat fiind alegerea dimensiunii perioadei de aşteptare (40 de zile, nu 30 şi nu 50) care poate fi interpretată drept o ironie mai mult sau mai puţin fină la adresa preşedintelui suspendat.

Aspectele legale şi politice ale deciziei judecătorilor de la CCR au fost analizate în presa din România, însă doar câţiva comentatori au desluşit aspectele psihologice ale situaţiei curente, opinează Vocea Rusiei. Patruzeci de zile constituie o perioadă foarte lungă, mult mai lungă decât pare la prima vedere. Legile psihologiei nu pot fi anulate şi este imposibil ca suporterii lui Traian Băsescu să nu-şi schimbe atitudinea faţă de preşedintele suspendat. Puterea politică este o chestiune efemeră şi din această cauză omenirea a inventat simboluri care reamintesc celor din jur cine este masculul alfa, cine este şeful de trib, cine este căpitanul de navă etc. Aceste simboluri funcţionează la nivel subconştient, transmit un mesaj de putere şi îndeamnă la respect sau obedienţă. În cazul funcţiei prezidenţiale, simbolurile puterii sunt palatul prezidenţial, telefoanele operative cu taste magice etc. După două-trei săptămâni în care Traian Băsescu va continua să fie un preşedinte suspendat care nu are niciun fel de putere formală şi nu are nici simbolurile puterii, chiar şi PDL-iştii înflăcăraţi îl vor trata ca pe un lider de partid şi nu ca pe un preşedinte. Acest proces de degradare a statutului politic este inevitabil şi ireversibil.

Traian Băsescu trece prin cele cinci faze psihologice, caracteristice pentru un mare necaz: negarea, mânia, negocierea, depresia şi resemnarea. Pesemne, perioada negării şi mâniei s-a terminat, urmează negocierea. În funcţie de rezultatele negocierii, poate apărea depresia care se va finaliza prin resemnare. Pe măsură ce se va apropia momentul decisiv al continuării procesului de la CCR, opţiunile de negociere de care dispune Traian Băsescu vor deveni din ce în ce mai restrânse, presiunile vor deveni din ce în ce mai semnificative, iar numărul susţinătorilor va descreşte continuu. Se pare că foştii săi aliaţi de la Berlin îi sugerează prin intermediul Deutsche Welle că soluţia optimă ar fi demisia. Rămâne de văzut dacă Traian Băsescu va fi de acord cu această sugestie.

Vocea Rusiei aminteşte de mesajele prezente în presa occidentală. Jurnaliştii de la Financial Times i-au recomandat lui Traian Băsescu să reflecteze asupra lucrurilor care l-au făcut nepopular, jurnaliştii de la Deutsche Welle i-au recomandat să-şi dea demisia, iar Serghei Utkin a spus că în momentul de faţă, criza politică va trece într-o fază lentă. Părţile vor căuta compromisuri. Iată că Traian Băsescu are la dispoziţie 40 de zile pentru a găsi un compromis.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA