MAI E UN PAS – HCM Baia Mare a câștigat astăzi și joacă mâine pentru un loc în grupele Ligii Campionilor

0
304

Un prim pas spre mult doritele grupe ale Ligii Campionilor a fost făcut sâmbătă. Și a fost unul cu dreptul, HCM câștigând fără să forțeze în fața unui adversar modest, BNTU Bel AZ Minsk, campioana Belarusului.

Chiar dacă ex-sovieticile  nu le-au pus probleme deosebite în nici un moment al jocului, fetele noastre au tratat cum se cuvine partida, indiferent dacă în teren a fost șaptele de bază sau jucătoarele de rezervă. Au fost unele momente în care apărarea a rezistat cu bine în fața mai multor atacuri, spiritul de luptă, ambiția, dăruirea și unitatea echipei fiind câteva noțiuni prezente în joc, pe care le credeam pierdute. Din cauza asta s-au primit nepermis de multe goluri în partidele din campionat, cu toate că adversarele de până acum au fost din a doua grupă valorică a Ligii Naționale.

Sâmbătă s-au primit doar 21 de goluri, cele mai puține din acest sezon, în vreme ce atacul și-a făcut norma, înscriind de peste 30 de ori în poarta adversă.  O mențiune specială pentru Ionica Munteanu, cea care apără poarta naționalei noastre alături de Paula Ungureanu. A stat între barele porții aproape 50 de minute în care a contabilizat 18 intervenții reușite! Un procentaj excelent, care confirmă forma bună în care se află de o bună bucată de vreme. În ultimele zece minute, în aplauzele spectatorilor, a revenit în poartă Paula Ungureanu, după o absență de aproape trei luni. A apărat așa de bine (șase intervenții) încât ni s-a părut că nu vine după o atât de lungă pauză impusă. Un duo care colaborează excelent și, dacă o mai punem și pe tânăra Dumanska, putem spune că HCM are poartă, cel puțin la fel de bună ca și în sezonul trecut.

Pe ansamblu jocul nu a fost strălucitor, dar când a doua zi ai de jucat o finală decisivă pentru viitorul echipei, era normal ca fetele să nu își dea suflarea pe teren. Au jucat economicos, tehnicienii au rulat întreg efectivul, s-a încercat și varianta cu Vizitiu extremă dreapta, singurul post rămas fără dublură din cauza accidentării Alexandrei Do Nascimento, și nu putem spune că nu s-a descurcat. Deși am cam obosit să o spun, sunt nevoit să remarc din nou că interul Perianu a marcat primul și singurul său gol în minutul 48, că Marin este umbra celei din campionatul trecut, că Oltean pare din alt film, iar la capitolul pivot conducerea trebuie să se orienteze rapid și să aducă o jucătoare, dacă nu vrea să rămână doar cu Jezic, pentru că Tătar pur și simplu nu există.

ale-9874

Apropo de adusul jucătoarelor. La Minsk a evoluat ex-băimăreanca Artsiukhovich, cea care a plecat în iarna acestui an. Văzând-o cum joacă (a început partida din postura de rezervă), m-am gândit care tehnician băimărean sau conducător din club a trecut-o pe sărmana fată pe lista de transferuri, având în vedere că anul trecut eram în grupele Ligii Campionilor. Te pomenești că s-au dat și bani mulți pentru acest transfer. Să sperăm că astfel de lucruri  nu se vor repeta, cei care propun și își asumă transferurile trebuie să fie doar antrenorii echipei, nicidecum băgătorii de  seamă. Ei au locul și rostul lor, nu trebuie să-și depășească atribuțiile din fișa postului.

Finala de mâine vine peste noi, așa că menționez doar cele două nedorite perioadă de secetă, una în prima parte (șapte minute fără gol), iar cea din repriza secundă de șase minute în care adversarele au înscris de patru ori consecutiv. Să sperăm că o parte din aspectele negative constatate astăzi vor dispărea în jocul de mâine, astfel încât prezența echipei noastre pentru al treilea an consecutiv în grupele Ligii Campionilor să fie o certitudine mâine seară.

Nu puteam să uit de arbitraj. După catastrofele pe care le-am văzut în ultima perioadă în Sala Lascăr Pană, ar fi fost nedrept să nu remarc prestația de ținută a celor doi unguri. E drept că meciul nu le-a pus probleme deosebite, dar s-a văzut că au știința jocului. Sincer, mi-a fost dor de un arbitraj corect și de calitate.

În finală, HCM Baia Mare va juca împotriva danezelor de la Esbjerg, duminică, de la ora 16:30. Câştigătoarea va merge în grupa A a Champions League alături de Larvik, Krim Ljubljana şi Rostov Don.

HCM Baia Mare – BNTU BelAZ Minsk 31-21 (15-8)

HCM: Munteanu 18 intervenţii, Ungureanu 6 intervenţii – portari; Abbingh 6, Ardean 2, Geiger 6, Jezic 2, Marin 3, Nechita 5, Oltean 1, Perianu 1, Pineau, Preda, Szucs, Tănăsie 1, Tătar, Vizitiu 4. Antrenor: Aurelian Roşca

BelAZ Minsk: Safonova, Shut – portari; Artsiukhovich 4, Danshina 2, Drazdova, Hrakhouskaya, Hutava 1, Kanaval, Kudriavceva 1, Kulik 1, Mazgo 5, Ozolina 1, Platanovich, Rudkouskaya, Silitskaya 5, Sukhamirava 1.

Arbitri: Andorka – Hucker (Ungaria); Eliminări: 4-0.

Spectatorii: circa 1.500.

Team Esbjerg – Ankara Yenimahalle BSK 32-28 (16-12)
Sala sporturilor “Lascăr Pană”; semifinala 1.
Turneul de calificare în grupele EHF Champions League.
Au arbitrat: Ivan Pavicevic şi Milos Raznatovic (Muntenegru).
Observatori EHF: Klaus Dieter Convents (Belgia) şi Christian Kaschutz (Austria).

Aruncări de la 7 m: 3-8 (transformate 0-6).
Minute de eliminare: 12-8.

Team Esbjerg: Idehn, Sando – Polman 7, Van der Heijden 7, Seest 5, Riegehult 4, Alm 3, Nielsen 3, Forslund 1, Grigel 1, Zachariassen 1, Kviesgaard, Vastergaard; antrenor: Lars Frederiksen.

Ankara Yenimahalle BSK: Rombescu, Toker, Wysokinska – Özel 8, Laiuk 7, Tankaskaya 5, Gace 3, Ilkova 2, Akgün 1, Chumak 1, Gündar 1, Aydin, Aydogan, Havic, Türkoglu, Yakar; antrenor: Serdar Eler.

Grigore Ciascai

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.