LUNG PRILEJ DE VORBE ȘI DE IPOTEZE – La Ieud, o nouă întâlnire de lucru din ciclul ”Hai să salvăm satul maramureșean”

0
210

Miercuri, în comuna Ieud a avut loc o nouă întâlnire de lucru, în teren, a Grupului de Iniţiativă pentru Salvarea Satului Maramureşean, organizata de Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş.

La început a vorbit primarul Traian Nicolae David, în calitate de gazdă: „După ce am primit invitaţia de a organiza aceasta întâlnire, aici la noi in Ieud, m-am uitat in arhive şi am găsit un fapt interesant: de fapt distrugerea satului maramureşean nu a început după 1989. Prin 1982 a  început in mediul rural implementarea unor proiecte tip, care obligau ţăranii să îşi ridice case din cărămida şi cu un etaj! Noi le avem in arhive. Era un proiect unic ce trebuia impus in satele maramureşene. Ce a urmat după 1989 s-a datorat in mare parte lipsurilor din legislaţie”.

 

Ca de obicei, prefectul a început discursul cu întrebări, deși era mai corect dacă oferea răspunsuri, că la acest capitol se stă mai prost.

„Vreau să încep discuţia de azi cu câteva întrebări, pentru că am aici, de fată, 12 primari de pe Valea Izei, o zonă plină de tradiţii si extrem de bogată ca moştenire si patrimoniu cultural material.

De ce legislaţia unor state europene poate proteja anumite zone tradiţionale si de ce la noi totul este haotic si peste tot se construieşte anapoda?

De ce in judeţul Maramureş se construiesc case cu 7 – 10 camere si se locuieşte in capătul curţii intr-o casă cu o singură cameră?

De ce construim in Maramureş, pe Valea Izei spre exemplu, case cu zeci de culori, cu aluminiu si inox, cu gresie de toaletă si ghips?

De ce, când toţi cei care vin aici, in Maramureş, ne vizitează pentru porţile de lemn, pentru casele de lemn si aşa mai departe.

Am luat partener in acest demers in primul rând Ordinul Arhitecţilor din România, apoi Centrul Universitar Nord – Baia Mare, unde există o specializare de Etnologie/Etnografie. Apoi am implicat Inspectoratul Şcolar din Maramureş și  Biserica.

Un lucru este extrem de important si care trebuie ştiut: la nivelul Ordinului Arhitecţilor din România, există proiectele de casă gândite si puse pe hârtie de o echipă de 10-15 arhitecţi, pentru fiecare Ţară a Maramureşului, cu elemente specifice, cu materiale de construcţie, etc. Vreau să le vedeţi si vreau să le arătaţi celor ce cer autorizaţii de construcţie ori planuri de urbanism la primăriile dumneavoastră. Iar in viitorul apropiat aceste proiecte de case vor trebui să devină lege, pentru fiecare zonă a judeţului nostru. Si vă asigur că vom gândi această lege încât cei ce o respectă si o pun in aplicare să beneficieze si de un sprijin din partea statului” a declarat Anton Rohian.

La întâlnirea de lucru de la Ieud au participat: Laura Zaharia – Ordinul Arhitecţilor din România; Flaviu Vida, Amelia Bănică si Adriana Meşter de la ISJ Maramureş; prof. univ. Delia Răchișan de la C.U.N. Baia Mare; dr. Ilie Gherheş – Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară; primarii din: Oncesti – Negrea Mihai;  Bârsana – Cudrici Petru; Strâmtura – Pasere Ioan; Rozavlea – Mârza Vasile; Poienile Izei – Dunka Vasile; Botiza – Poienar Florea; Bogdan Vodă – Deac Ioan; Dragomiresti – Cosor Vasile; Săliştea de Sus – Iuga Ştefan; Săcel – Dologa Gavrilă dar si preoţi, profesorii de istorie si directori de scoli din localităţile mai sus amintite.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.