AcasăActualitateSocialLUNA ALBASTRĂ - Eveniment astronomic care va putea fi observat sâmbătă, 21 mai

LUNA ALBASTRĂ – Eveniment astronomic care va putea fi observat sâmbătă, 21 mai

spot_img

DISTRIBUIȚI

Există mai multe teorii referitoare la frecvenţa cu care se produce acest eveniment. În ultima perioadă, numele ,,Luna albastră” a fost folosit pentru a descrie două dintre cele două luni pline apărute într -o singură lună calendaristică. O definiţie mai veche spune că Luna Albastră reprezintă, de fapt, a treia lună plină dintre cele patru care pot apărea într-un singur anotimp. Acum, datorită progresului făcut în tehnologie, fenomenul este mult mai bine cunoscut. Din câte se pare, următorul eveniment de acest gen va avea loc pe data de 21 mai 2016 şi se va produce în apropierea planetei Marte.
Conform unui articol publicat în anul 1937, în Almanahul Maine Farmer, Luna Albastră este acea lună plină care poate apărea în plus faţă de celelalte trei observate pe parcursul unui anotimp. În acest mod au fost descrise Lunile Albastre apărute pe cer pe 21 noiembrie 2010 şi 20 august 2013.

Pe data de 21 mai, Luna şi Marte vor putea fi observate pe cer, începând cu seara zilei de 21 mai şi până în dimineaţa zilei de 22 mai. Bineînţeles, Luna nu va avea culoarea albastră, însă culoarea roşie a lui Marte va fi cât se pote de vizibilă.

Pământul va trece între Marte şi Soare pe data de 22 mai . Astronomii numesc acest fenomen ,,Opoziţia lui Marte”, deoarece planeta roşie se va afla în opoziţie faţă de Soare. Acest fapt o face să fie vizibilă la apus. În acelaşi timp, la apus va fi vizibilă luna plină. Din acest motiv, Marte poate fi observată în apropierea Lunii.

Au existat voci care susţineau că termenul ,,Luna Albastră” trebuie folosit pentru a descrie a doua Lună plină dintr-o lună calendaristică. Astfel, datorită faptului că astfel de fenomene s-au petrecut pe 2 iulie şi 31 iulie 2015. Conform teoriei prezentate, următorul eveniment va avea loc pe 31 ianuarie 2018.

Această idee a fost publicată pentru prima dată în anul 1946, de James Hughs Pruett, în articolul ,,Once in a Blue Moon” din revista ,,Sky and Telescope”. Cercetătorul se referea atunci la ediţia din 1937 a Almanahului Maine Farmer, însă el a simplificat definiţia, fără a ţine de cont de toate detaliile pe care le-a găsit.

continuarea AICI

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA