AcasăsiugariuLUMINAŢIE - Ziua Morților. Tradiție și istorie

LUMINAŢIE – Ziua Morților. Tradiție și istorie

spot_img

DISTRIBUIȚI

LUMINAŢIE Noaptea de 1 noiembrie are o semnificație în cultura creștină, cimitirele fiind din plin luminate de către cei care aduc un omagiu celor trecuți dincolo. Ziua Morţilor, sau Ziua Luminației, aşa cum este cunoscută în popor, este un vechi obicei catolic păstrat de sute de ani. Cimitirele din Ardeal, Banat şi Maramureş se transformă într-un loc luminat ca ziua.

LUMINAŢIE  Calendarul catolic, amintește de Luminaţia, care se mai numeşte și Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor.

Ea a fost adoptată în secolul al VI-lea de biserica catolică şi se sărbătorea iniţial în 13 mai. Papa Grigore al VI-lea a decis în anul 835 mutarea sărbătorii la începutul iernii.

Deşi la origine este o sărbatoare catolică, occidentală, a fost adoptată şi în Transilvania, indiferent de confesiunea religioasă a locuitorilor (ortodocşi, catolici, luterani, calvini, unitarieni sau protestanţi).

 

Familiile curăță mormintele celor dragi şi le decorează cu flori, cadouri şi lumânări. La casele oamenilor, sunt realizate altare cu fotografii ale tuturor morţilor din familie, fiind oferite feluri de mâncare şi fructe preferate ale răposaţilor, împreună cu lucrurile personale ale acestora. Acest obicei se numeşte ofrendă sau pomană.

Ziua Morţilor, versus Halloween

Ziua Morţilor nu ar trebui să fie înfricoşătoare, ci sfântă. Este o zi în care toţi cei care au pierdut persoane dragi şi le amintesc cu drag. Se presupune a fi o zi sfântă, în care spiritele care vin pe pământ sunt binevenite şi amintite.

Se crede că dacă spiritele coborâte pe pământ nu sunt mulţumite de pomenile făcute pentru cei decedaţi, acestea se întorc nefericite, fără binecuvântarea familiei.

Prin urmare, mulţi oameni urmează ritualurile acestui ritual cu mare seriozitate. Mult timp şi mulţi bani se cheltuiesc pe decoraţii şi pomenile făcute pentru a satisface sufletele morţilor. Se crede că sufletele morţilor vor vizita altarul şi vor consuma bunătăţile.

Desigur, alimentele nu sunt cu adevărat mâncate, ci esenţa este consumată de către spirite. Aceeaşi mâncare este apoi consumată de toţi membrii familiei.

Potrivit legendelor populare, în noaptea de 1 noiembrie, porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei decedaţi vin să îi viziteze pe cei vii. Ziua Morţilor nu ar trebui să fie înfricoşătoare, ci sfântă. Este o zi în care toţi cei care au pierdut persoane apropiate şi le amintesc cu drag.

Pentru alții, această dată înseamnă însă ceva mult mai lumesc și mai vesel – adică Sărbătoarea de Halloween, cea care aduce veștminte și măști ciudate – vrăjitoare, fantome, dovleci, focuri, dulciuri, petreceri și farse. Halloweenul mai este cunoscut ca All Hallow Even, adică ajunul Zilei Tuturor Sfinţilor.

Moşii de toamnă, sărbătoriți de ortodocși, pe 5 noiembrie

Biserica Ortodoxă a rânduit, în prima săptămână a lunii noiembrie, pomenirea celor adormiţi, zi cunoscută în tradiţia populară ca „Moşii de toamnă”. În toate lăcaşurile de cult, după Sfânta Liturghie, se vor oficia parastase, din care nu trebuie să lipsească coliva şi vinul.

Tradiţia creştină spune că, în urma acestor pomeniri, puterea divină îl învredniceşte pe cel care le împlineşte cu harul de care are nevoie şi cu toate cele care îi sunt de folos.

În acelaşi timp, respectând tradiţia Moşilor de toamnă vom petrece postul Crăciunului în deplină sănătate.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA