AcasăEvenimentLUCRATIV - Întâlnire de lucru pentru organizarea Zilei Bunei Vecinătăți și a...

LUCRATIV – Întâlnire de lucru pentru organizarea Zilei Bunei Vecinătăți și a Festivalului Satelor

spot_img

DISTRIBUIȚI

LUCRATIV. Luni, 11 iulie, la Primăria Municipiului Sighetu Marmației, Instituția Prefectului – Județul Maramureș a convocat o întâlnire de lucru în vederea organizării în această vară a două evenimente de anvergură care au ca scop promovarea Țării Maramureșului.

Au participat: prefectul Sebastian Mihai Lupuț, Adrian Dan Pop, directorul Cancelariei din cadrul Instituției Prefectului, Peter Hurley, președintele Asociației Interculturale de Tradiții, Gheorghe Todincă, directorul Muzeului Maramureșean, Dan Pralea, managerul Centrului Cultural Sighet, Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației, precum și ceilalți primari ai orașelor și comunelor din Țara Maramureșului.

Întâlnirea a avut două teme: organizarea Zilei Bunei Vecinătăți, care va avea loc pe 24 iulie în Muzeul Satului din Sighetu Marmației, respectiv organizarea Festivalului Satelor, parte a Festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, programat pentru perioada 12-21 august.

Ziua Bunei Vecinătăți este organizată de Instituția Prefectului – Județul Maramureș, în colaborare cu primăriile localităților din Țara Maramureșului și cu Muzeul Maramureșean. Scopul evenimentului este, pe de o parte, promovarea județului nostru, atragerea de turiști în zonă, precum și strângerea relațiilor între primarii din stânga și dreapta Tisei, în vederea promovării unor proiecte transfrontaliere. Sărbătoarea va începe la ora 11 pe podul de peste Tisa, unde oficialitățile române și ucrainene se vor întâlni și vor fi servite cu pâine și sare. Ulterior, activitățile vor avea loc în Muzeul Satului.

Va fi o sărbătoare a satelor maramureșene, cu un program artistic bogat, atât la scena amenajată în muzeu, cât și în curțile caselor, cu degustări de bucate tradiționale, cu un târg al producătorilor și al meșterilor populari din mai multe sate, cu meșteri care vor lucra la fața locului, torcând lâna sau sculptând lemnul, cu voie bună și prietenie. Fiecare casă din muzeu va fi animată, iar vizitatorii muzeului vor fi așteptați cu brațele deschise să deguste bunătățile specific românești. Intrarea va fi liberă, iar ocazia de a vizita Muzeul Satului într-o zi de sărbătoare nu trebuie ratată.

De asemenea, cu ajutorul Ordinului Arhitecților din România – Filiala Nord-Vest, va fi amenajată o expoziție de proiecte de arhitectură vernaculară, iar cu sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Baia Mare, o școală de pictură pentru copiii din Solotvino, chiar într-una dintre curțile muzeului.

Cu ocazia acestei întâlniri, s-a discutat punctual care va fi contribuția fiecărei comune pentru ca Ziua Bunei Vecinătăți să fie într-adevăr o reușită. Primarii s-au arătat dornici de implicare, fiind conștienți că aceasta este o bună ocazie de promovare a localităților pe care le conduc, în condițiile în care, așa cum a subliniat prefectul Sebastian Mihai Lupuț, turismul reprezintă pentru Maramureș o adevărată șansă de prosperitate.

În a doua parte a întâlnirii, irlandezul Peter Hurley, stabilit de 22 de ani în România și de un deceniu îndrăgostit de Maramureș, a prezentat principalele elemente ale Festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, a cărui a 7-a ediție se va desfășura în perioada 12-21 august în Țara Maramureșului. Evenimentul este organizat de Asociația Interculturală de Tradiții, iar Instituția Prefectului – Județul Maramureș este partener. Festivalul cuprinde patru componente: Școala de Vară Moș Pupăză, care se va desfășura la Valea Stejarului, cu o extensie la Săpânța (Școala de Vară Maria Zapca); concertele Sus pe Bradova, de la Bârsana (17, 18, 19, 20 august); Festivalul Satelor; Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, de la Săpânța (21 august, marea sărbătoare care încheie festivalul).

Primarii din Țara Maramureșului au fost invitați să se implice în Festivalul Satelor, care înseamnă ca în cât mai multe dintre cele 63 de sate din Țara Maramureșului să se organizeze microevenimente care să le ofere turiștilor alternative de petrecere a timpului liber. De exemplu, Primăria Budești a propus o ieșire la stână, o vizită la meșterii populari și o seară muzicală cu coruri bisericești; Borșa va participa cu Hora la Prislop; iar satul Văleni, cu o petrecere de recoltatul cânepii. Se va întocmi, astfel, o hartă a tuturor atracțiilor din cadrul Festivalului Satelor, care va fi tipărită în 5.000 de exemplare, pe hârtie rezistentă la apă, pentru a fi distribuite turiștilor.

De asemenea, satele Maramureșului sunt invitate să se implice în sărbătoarea de la Săpânța, din ultima zi de festival, când vor putea participa cu mâncare tradițională, program artistic și meșteri populari. În ziua respectivă, străzile din Săpânța vor fi închise, iar turiștii se vor putea plimba în voie printre case și grădini.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA