AcasăActualitatePoliticLituanienii si morosenii isi dau mana pentru dezvoltarea Maramuresului

Lituanienii si morosenii isi dau mana pentru dezvoltarea Maramuresului

spot_img

DISTRIBUIȚI

Un prim pas spre înfrăţirea dintre judeţul Maramureş şi două unităţi administrative din Lituania a avut loc azi 17 septembrie la Consiliul Judeţean Maramureş. În acest sens, o delegaţie formată din opt reprezentanţi ai administraţiei districtului Panevezys  şi ai municipalităţii din Panevezys – Lituania – au fost prezenţi azi la Consiliul Judeţean Maramureş pentru o discuţie preliminară. Vizita oficialilor lituanieni vine după ce, în aprilie 2014, o delegaţie din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş a vizitat Lituania.

Întâlnirea de azi s-a desfăşurat într-un cadru festiv, în sală de şedinţe – 105, spaţiu care a fost de curând reabilitat şi modernizat. În cadrul discuţiilor, oaspeţii lituanieni au prezentat un amplu material despre districtul Panevezys şi despre oraşul-reşedinţă a acestuia. Lituania este cea mai mare dintre cele trei state baltice, oraşul Panevezys fiind situat la 145 km distanţă de capitala – Riga. Oraşul, care are prima atestare documentară în 1503, are 100.000 de locuitori şi este al cincilea ca mărime după capitală. În secolul al XVI-lea devine faimos pentru potenţialul său agricol, iar în secolul XIX  oraşul se dezvoltă masiv pe plan industrial, educaţional, cultural. Azi, în oraş funcţionează o serie de companii mici şi mijlocii – alături de care sunt reprezentanţe ale unor companii internaţionale cunoscute.

„Avem 16  companii norvegiene în zonă – care produc de la componente pentru nave, până la textile, cabluri, mobilă. De asemenea, ne putem mândri cu existenţa unei zone libere din punct de vedere economic, zonă care oferă facilităţi pentru afaceri. Municipalitatea a înfiinţat o Asociaţie a Dezvoltatorilor Străini, care uneşte toate companiile din oraş şi din împrejurimi şi care organizează frecvent întâlniri cu autorităţile publice pentru a susţine dezvoltarea economică a oraşului. 2% din capitalul străin din Lituania vine din Panevezys, oraş care în 2014 a devenit Capitala Culturală a Lituaniei. În fiecare lună a acestui an avem diferite activităţi culturale în oraş.” – afirmă Vilma Kucyte – şef Birou Relaţii Internaţionale.

„Districtul Panevezys este format din 12 zone, fiecare cu specific diferit. Am făcut de curând un sondaj în rândul populaţiei noastre şi 90% dintre locuitori se declară mulţumiţi de investiţiile făcute. Doar 10% consideră că e nevoie de mai multe investiţii în diverse domenii. Sperăm ca, după înfrăţirea cu Maramureşul, cei 10% să devină mulţumiţi. În fiecare din cele 12 zone există rute turistice cunoscute, orchestre şi fanfare care sunt elemente de atracţie. Noi – în această eră a globalizării – ne-am propus să atragem cât mai multe fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii la nivelul comunităţilor mici.” – apreciază Povilas Zagunis – primarul districtului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu a apreciat prezentările făcute de oaspeţii lituanieni, afirmând că avem multe lucruri de învăţat de la felul în care se face administraţie în Lituania. De asemenea, a remarcat faptul că există mari similarităţi între cele trei entităţi administrative – districtul Panevezys, oraşul Panevezys şi judeţul Maramureş –  în special pe segmentul dezvoltării agriculturii. „Am rămas cu idei interesante de la dumneavoastră, una dintre ele fiind cea referitoare la Asociaţia Dezvoltatorilor Străini. E o idee pe care o să încercăm să o implementăm şi pe plan local.” – a adăugat Zamfir Ciceu, care a făcut şi o scurtă prezentare a  judeţului Maramureş, în special pe segmentul împărţirii administrative.

După ce oficialii celor trei entităţi au finalizat prezentările, s-a trecut la semnarea Scrisorilor de intenţie referitoare la o viitoare colaborare. Următorul pas va fi înfrăţirea judeţului Maramureş cu cele două entităţi administrative din Lituania.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA