AcasăEvenimentSportLIGA CAMPIONILOR - Noaptea surprizelor şi a golurilor fabuloase

LIGA CAMPIONILOR – Noaptea surprizelor şi a golurilor fabuloase

spot_img

DISTRIBUIȚI

Patru rezultate neaşteptate în meciurile de miercuri noaptea. Nu întotdeauna banii contează. Arbitraj perfect al unei brigăzi româneşti, demolat de un Pro TV-ist.

Grupa E

  • AS Roma – FC Barcelona 1-1 (1-1)
  • Bayer Leverkusen – BATE Borisov 4-1 (1-1)
  • FC Barcelona nu a reuşit decât un egal pe „Olimpico” cu AS Roma. Poate fi încadrat rezultatul în categoria surprizelor? Evident, da. Şi nu doar pentru că Barcelona este deţinătoarea trofeului, sau pentru că lotul catalanilor este de două ori şi jumătate mai valoros decât cel al „romanilor”, 657,50 milioane euro, respectiv 258,60 milioane euro. AS Roma nu mai este de ani buni o sperietoare în Europa.
  • Ultima performanţă: calificarea în sferturile de finală ale Ligii Campionilor în ediţia 2007/08. Şi pentru ca tacâmul să fie complet, să vedem ultimele patru rezultate înregistrate acasă de AS Roma în ediţia trecută a Ligii Campionilor şi ulterior a Ligii Europa: 0-2 cu Manchester City, 1-7 cu Bayern Munchen, 1-1 cu Feyenoord Rotterdam şi 0-3 cu ACF Fiorentina. Că gazdelor nu au avut în teren unul din cei mai buni jucători, Miralem Pjanic (accidentat) nici nu mai punem la socoteală. Toate acestea sunt elemente care demonstrează de ce rezultatul egal reprezintă o surpriză. Sigur, Barcelona a dominat (69% posesie), a tras mai mult la poartă (18-7 raportul şuturilor, 6-3 pe spaţiul porţii), dar nu a mai arătat deloc ca echipa care s-a distrat cu Manchester City, PSJ şi Bayern Munchen şi Juventus după faza grupelor ediţiei trecute a competiţiei.
  • AS Roma a jucat foarte bine partitura echipei care pornea din start cu şansa a doua şi şi-a îndeplinit obiectivul, nu a pierdut cu campioana Europei. Trei lucruri trebuie scoase în evidenţă: golul fabulos(după unii golul anului, noi considerăm că este golul ultimilor doi sau chiar trei ani) înscris de „romanul” Florenzi cu un şut boltă de la 50 de metri lateral dreapta. După ce a marcat, în primele secunde Florenzi nu s-a bucurat deloc, deoarece nu-i venea să creadă că a înscris. A fost golul prin care gazdele au egalat. Trebuie să menţionăm că golul înscris de Suarez a fost precedat de un fault în atac, iar uruguayanul se afla în poziţie suspectă de offside când a introdus mingea în poartă. Poate şi din acest motiv, în compensaţie, arbitrul nu a acordat un penalty clar catalanilor.
  • Bayer Leverkusen nu a avut probleme cu campioana din Belarus, BATE Borisov dovedindu-se o echipă care chiar dacă trece de preliminarii nu face faţă echipelor din campionatele puternice. Oaspeţii au totuşi meritul ca au rezistat o repriză în faţa „aspirinelor”, este adevărat cu largul concurs al lui Chicharito (debut la Bayer pentru fostul jucător al celor de la „United” şi Real, unde a fost împrumutat anul trecut) care a ratat trei situaţii clare de gol.

Grupa F

  • Dinamo Zagreb – Arsenal Londra 2-1 (1-0)
  • Olympiakos Pireu – Bayern Munchen 0-3 (0-0)
  • Pe „Maksimir” din Zagreb, Dinamo a obţinut, după 17 ani, prima victorie în faţa unei echipe mari. Pe 4 noiembrie 1998, croaţii învingeau FC Porto cu 3-1 în grupele Ligii Campionilor. În 1999, Dinamo Zagreb a cunoscut prima şi ultima primăvară europeană de când Croaţia a devenit stat independent. Miercuri noaptea Dinamo a obţinut probabil cel mai valoros rezultat din ultimii 20 de ani. Rezultatul de la Zagreb reprezintă cea mai mare surpriză a primei etape a grupelor din Liga Campionilor. Arsenal avea la casele de pariuri, cote între 1.57 şi 1.73 pentru victorie, în timp ce gazdele, între 4.95 şi 6.00.
  • La Zagreb, nu doar rezultatul constituie o surpriză. Şi evoluţia gazdelor reprezintă tot o surpriză. Dinamo a fost chiar peste galonata sa adversară şi victoria este mai mult decât meritată. Să joci împotriva unei echipe din „big five” din Anglia şi să tragi mai multe şuturi la poartă, să nu îi laşi spaţii de manevră în atac şi să îşi facă jocul la centrul terenului nu este deloc puţin pentru o echipă care este totuşi exponenta unui campionat slab, unde câştigă titlul fără a avea vreo contracandidată serioasă. Arsenal a jucat din minutul 40 în „10”, (scorul era 1-0 pentru Dinamo), prăfuitul vârf de atac Giroud fiind eliminat pentru două galbene.
  • Ambele cartonaşe au fost corect acordate de arbitrul român Ovidiu Haţegan, care, a arbitrat foarte bine, de altfel, întreaga brigadă românească a oficiat la standarde europene. Este inexplicabil de ce comentatorul Pro TV (se pare că a fost Mihai Mironică) s-a arătat mirat că Haţegan a fost delegat la un meci de Liga Campionilor „după ce a arbitrat Concordia Chiajna-FC Botoşani”. Mai mult respectivul comentator l-a înfierat cu mânie proletară pe Haţegan pentru primul cartonaş galben arătat lui Giroud. Pentru unii ziarişti pentru care fotbalul începe şi se termină cu Steaua, Becali şi Argăseală, poate acordarea unui „galben” pentru proteste şi gesticulări faţă de arbitru reprezintă o eroare mare de arbitraj. Dacă în România protestele nu se prea sancţionează, în Europa se aplică totuşi regulamentul.
  • Bayern Munchen a obţinut o victorie normală în capitala Greciei, deşi şi-a turat cu întârziere motoarele, reuşind să se impună clar doar în partea a doua a meciului. Un ghinion uriaş pentru Thomas Muller. El a ratat titlul de marcator al „golului anului”. În minutul 52, mijlocaşul ofensiv al germanilor a înscris cu un fenomenal şut boltă de la 35 de metri lateral dreapta. Din păcate pentru el, a existat şi golul lui Florenzi de la AS Roma, care l-a „obturat” pe cel marcat de el.

Grupa G

  • Dinamo Kiev – FC Porto 2-2 (1-1)
  • Chelsea Londra – Maccabi Tel Aviv 4-0 (2-0)
  • Egalul de la Kiev este unul echitabil, pentru că gazdele au demonstrat că se află în real progres jucând peste nivelul care le-a permis în ultimii trei ani să prindă primăvara europeană, este adevărat, doar în Liga Europa. De menţionat că gazdele nu au putut beneficia de serviciile celui mai bun jucător al lor, Yarmolenko, anunţat ca fiind accidentat. Portughezii, după ce în ultimii 4 ani au vândut cam tot ce se putea vinde pe bani foarte frumoşi, nu mai au un lot de speriat, dar cu siguranţă va trece de grupă. Destul de nesigur în poartă legenda spaniolă Casillas, vinovat la primirea golului 2, prin care gazdele au egalat. Probabil returul cu Dinamo Kiev va fi unul decisiv pentru ocuparea locului 2.
  • Cu 7 rezerve în primul „11”, Chelsea nu a avut nicio emoţie contra campioanei Israelului, o echipă pentru care faza grupelor este o pălărie prea mare. Ospeţii au ajuns în grupă trecând de un FC Basel care şi-a remaniat complet echipa, dar probabil că acum visele frumoase s-au terminat. Maccabi este chiar sub FK Astana şi BATE, echipe de asemenea fără şanse în această fază a competiţiei. Londonezii puteai obţine o victorie şi mai categorică, dar au ratat situaţii clare de gol, inclusiv un penalty la 0-0.

Grupa H

  • FC Valencia – Zenit Sankt Petersburg 2-3 (0-2)
  • KAA Gent – Olympique Lyon 1-1 (0-0)
  • Şi în privinţa meciului de pe „Mestalla” se impune întrebarea: este o surpriză rezultatul de pe tabela de marcaj?. Da, dacă ţinem cont de următoarele elemente: campionatul Spaniei este mult mai puternic de cât campionatul Rusiei; FC Valencia a achiziţionat jucători plătind în această vară 141,75 milioane de euro (nici Real şi nici Barcelona nu au cheltuit atât în acest an), în timp ce Zenit nu a scos măcar o rublă în perioada de transferări. Nu în ultimă instanţă, o echipă care pierde ultimele două meciuri acasă cu FK Krasnodar (0-2) şi (mai ales) cu Krylia Sovetov Samara (1-3) nu poate avea pretenţia la un rezultat pozitiv la Valencia.
  • În acelaşi timp însă, trebuie să spunem că în teren, Zenit a făcut o partidă în care a fost superioară gazdelor. S-a apărat foarte bine, nepermiţând spaniolilor să îşi facă jocul în treimea adversă, iar contraatacul a mers ceas. Pentru cine a văzut meciul, scorul de 2-0 la pauză pentru ruşi NU a reprezentat deloc o surpriză. Gazdele au avut un reviriment timp de 20 de minute în partea a doua a jocului când au şi egalat (între minutele 55 şi 75) după care s-au stins, golul victoriei oaspeţilor venind firesc cu 13 minute înainte de final.
  • Trebuie menţionat însă un lucru: ambele goluri ale gazdelor, dar şi golurile 2 şi 3 ale oaspeţilor au fost înscrise cu largul concurs al portarilor. Cei de la Valencia au totuşi scuza că au avut în teren al 3-lea portar din lot, titularul şi prima rezervă fiind accidentaţi. Prin victorie de la Valencia, Zenit a luat o serioasă opţiune pentru calificarea în optimile competiţiei. Mai trebuie spus că Hulk a marcat o bijuterie de gol, dar trebuie să se mulţumească doar cu locul 3 din cauza golurilor fabuloase de la Roma şi Atena.
  • KAA Gent este a doua debutantă în grupele Ligii Campionilor. Egalul cu vicecampioana Franţei reprezintă o semi-surpriză, chiar dacă oaspeţii nu mai au echipa de temut de acum câţiva ani. Oaspeţii au deschis scorul, dar au fost egalaţi când belgienii jucau cu un om minus, având un eliminat din minutul 41. În minutul 88 francezii au ratat un penalty şi nu au reuşit în ultimile 5 minute să profite de faptul că gazdele au mai avut un jucător trimis cu „roşu” la cabine. Pentru KAA Gent rezultatul este meritoriu, dar ţinând cont şi-a pierdut ambii fundaşi laterali (ei vor lua sigur 2 etape) este greu de crezut că se vor întoarce cu vreun punct din deplasările din Rusia şi Spania, unde oricum porneau cu şansa a doua. (cotidianul.ro)
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA