LEGEA A FOST PROMULGATĂ – Pedepse reduse pentru deținuți închiși în condiții inumane

0
454

LEGEA A FOST PROMULGATĂ  Pedepse reduse pentru deținuții închiși în condiții inumane. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care deţinuţii închiși în condiţii precare beneficiază de o pedeapsă redusă cu șase zile pentru fiecare 30 de zile executate.

Proiectul a fost contestat de opoziţie la CCR, însă judecătorii au decis, pe 5 iulie, că actul este constituţional, scrie Observator.

Loading...

Parlamentul a decis, pe 9 mai, că deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane vor beneficia de şase zile reduse la 30 de zile de detenţie, după ce au adoptat roiectul de lege privind măsuri privind condițiile din penitenciare.

Inițial, Guvernul propusese ca reducerea pedepsei să se facă cu 3 zile, iar deputații au decis că reducerea pedepsei se poate realiza cu 6 zile, la fiecare lună de detenție în condiții inumane.

Deputaţii au aprobat, astfel, proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Guvernul nu a susținut forma amendată de deputați, ci forma inițială a propusă de Executiv.

PNL și USR au atacat la CCR proiectul de lege, susţinând că principiul bicameralismului a fost încălcat pentru că proiectul a fost substanţial modificat faţă de forma primită de la Senat, prin adoptarea a 43 de amendamente.

”Simpla existenţa a igrasiei şi mucegaiului în celulă ar fi suficientă pentru ca deţinuţii să beneficieze de compensarea prevăzută de lege.

Mai grav este că pentru declararea unui spaţiu de detenţie necorespunzător, condiţiile nu se iau în considerare cumulat, ci separat. Astfel, toate spaţiile de detenţie din România vor fi declarate ca având condiţii necorespunzătoare”, a transmis USR.

Continuarea AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here