AcasăEvenimentJURIUL A FOST IMPRESIONAT! - Baia Mare are șanse reale să fie...

JURIUL A FOST IMPRESIONAT! – Baia Mare are șanse reale să fie nominalizată pe lista scurtă a orașelor candidate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

spot_img

DISTRIBUIȚI

Municipiul Baia Mare are șanse reale să fie nominalizat vineri, 11 decembrie, pe lista scurtă a orașelor din România care concurează pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Aceasta a fost concluzia celor zece persoane care au făcut parte din delegația care a susținut marți, 8 decembrie, la București, caietul de candidatură al municipiului Baia Mare.

Din delegația care a fost prezentă la București în susținerea caietului de candidatură pe care l-a elaborat Fundația Baia Mare 2021 în vederea obținerii titlului european s-au numărat primarul Cătălin Cherecheș, prefectul Anton Rohian, președintele Consiliului Județean Maramureș – Zamfir Ciceu, directorul executiv Andreea Ciortea (Fundația Baia Mare 2021), directorul artistic Vlad Tăușance (Fundația Baia Mare 2021), directorul Bibliotecii Județene Petre Dulfu – Teodor Ardelean, președintele UAP filiala Baia Mare – Laura Ghinea, expertul în dezvoltare urbana – Mihaela Pușnava și vloggerul Mihai Țăranu, cunoscut drept sub numele Zmenta.

În prezentarea susținută în fața juriului european, primarul Cătălin Cherecheș le-a vorbit membrilor juriului despre conceptul de gazdă și modul în care Administrația Publică Locală a municipiului Baia Mare dorește reabilitarea obiectivelor culturale și transformarea unor spații în veritabile scene ale culturii. Mai mult, acesta le-a explicat membrilor juriului despre proiectele autorității băimărene privind integrarea comunității rome prin cultură.

„Am gândit de multă vreme, înainte să devin primar al municipiului Baia Mare, că mi-aș dori, ca și om născut în Baia Mare, ca și băimărean autentic, să avem șansa să devenim într-o zi Capitală Europeană a Culturii. Am spus public acest lucru acum patru ani, la Liceul de Arte. Atunci unii poate au zâmbit, alții m-au ironizat, alții m-au criticat și prea puțini m-au susținut. Dar am mers înainte, am găsit o echipă de oameni inimoși care au lucrat la acest proiect și, rând pe rând, am adus alături de noi și instituții și oameni și comunitatea întreagă. Iar astăzi am ajuns la nivelul la care mai mult de 90% dintre băimăreni să fie alături de noi, să ne susțină în acest proiect, să își dorească acest proiect. Din punctul meu de vedere, este cel mai important proiect pe care municipiul Baia Mare îl are în ultimii 200 de ani și pentru viitorii 200 de ani. Este proiectul care poate să amprenteze cel mai bine destinul, respectiv viitorul orașului, inclusiv din perspectivă economică. Susținerea candidaturii a fost o întâlnire cu juriul foarte agreabilă, mult mai agreabilă decât mi-am imaginat. Au fost oameni care au pus întrebări foarte interesante și m-au impresionat cei doi reprezentanți ai României din juriu și ceilalți care ne-au pus întrebări și ne-au făcut să înțelegem care sunt dorințele și viziunea unui astfel de proiect. Avem un caiet de candidatură cum nici un alt oraș candidat nu are, avem dorință așa cum poate nici un alt oraș candidat nu are și tocmai din acest motiv am spus foarte clar, la finalul prezentării mele, că dacă vom fi nominalizați este foarte bine și le mulțumim și o să facem tot ce ne stă în putință să onorăm și România și Europa cu o astfel de nominalizare. Dacă nu vom fi nominalizați, lucru pe care eu mi-l asum, este să facem oricum aceste proiecte, să le ducem la bun sfârșit și să fim chiar și într-un mod informal o Capitală a Culturii pentru că acest lucru modifică pe termen lung, într-un mod pozitiv, comunitatea. Cultura și educația sunt cele în care trebuie să investim astfel încât să putem să obținem rezultate pozitive pe teremn lung. Sunt convins că în 11 decembrie, când se va anunța lista scurtă, respectiv orașele care au fost selectate, printre acestea va fi și Baia Mare. Ar fi o mare împlinire a comunității băimărene și un prim pas spre renașterea Băii Mari într-o formulă sănătoasă, într-o formulă în care fiecare cetățean să se regăsească în ceva din dezvoltarea orașului nostru”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

bmcce2021„A fost o prezentare foarte bună. Juriul a fost interesat și a avut toată atenția îndreptată spre cei care au prezentat și toți cei care am fost acolo. Întrebările au fost la obiect și, una peste alta, cred că a fost o prezentare reușită și cu sorți de izbândă. Ne dorim ca vineri, 11 decembrie, Baia Mare să fie nominalizată pe lista scurtă și sunt convins că va fi pe lista scurtă. Ar merita și pentru efortul depus”, a spus Zamfir Ciceu, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Membrii juriului s-au arătat interesați de probleme care țin de regenerarea urbană precum și de proiectele culturale care vor putea fi selectate și susținute în anul 2021. Prezentarea a surprins câteva aspecte esențiale ale caietului de candidatură. Juriul s-a arătat interesat de cele șase dimesniuni ale caietului de candidatură. Este vorba despre Strategia pe termen lung, dimensiune europeană, calendarul de evenimente, capacitatea organizațională precum și partea de comunicare.

„Ne-am prezentat la fel cum am scris proiectul. Cu entuziasm, bine documentați, explicând o viziune clară despre cum poate să arate Baia Mare nu doar în 2021 ci și în 2030. Reacțiile juriului au fost pozitive și sunt convins că mulți dintre ei vor ajunge la Baia Mare măcar în calitate de turiști. Decizia de vineri este un moment foarte important pentru noi. Succesul trebuie să ne unească, ca și comunitate, și nu să alimenteze orgolii. Eventualitatea unui eșec nu trebuie să ne dezbine pentru că munca depusă până acum dă deja rezultate remarcabile”, a declarat Vlad Tăușance, directorul artistic al Fundației Baia Mare 2021.

„A fost o prezentare care a ridicat la un moment dat juriul de pe scaune să vadă modul în care ne-am proiectat realizarea proiectelor. A fost încununată la sfârșit de sufletul Maramureșului și cântecul lui Grigore Leșe. A fost o emoție impresionantă. Fețele neutre și serioase de la început ale juriului s-au descrețit. A fost o prezentare foarte bine susținută și viziunea artistică al lui Vlad Tăușance consider că a fost primită foarte bine de către juriu. A fost foarte multă emoție și cred că fiecare membru al echipei crede în șansele reale ale municipiului Baia Mare de a deveni Capitală Europeană a Culturii. Le-am arătat că toată comunitatea băimăreană este alături de noi și le-am arătat că în patru zile am reușit să depășim 21.000 de like – uri pe pagina de Facebook a Fundației Baia Mare 2021. Asta înseamnă că toată comunitatea băimăreană susține demersul și proiectul pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii”, a spus Andreea Ciortea, președintele Fundației Baia Mare 2021.

„Întâlnirea de la București în fața juriului european a fost una foarte profesionistă. Noi considerăm că echipa noastră a făcut o treabă demnă, cu toată dăruirea pentru Baia Mare. Credem că am reușit să aducem spiritul băimărean în fața comisiei și să îi convingem că orașul nostru poate deveni o Capitală adevărată a Culturii. Membrii delegației au reușit să convingă juriul de consistența caietului de candidatură și de potențialul pe care îl are Baia Mare. Credem că prezentarea a fost una de succes și există șanse reale ca Baia Mare să fie în lista scurtă prezentată vineri, 11 decembrie”, a spus Mihaela Pușnava, membru al Fundației Baia Mare 2021.

Alături de delegația care a susținut prezentarea caietului de candidatură a făcut parte și maestrul Grigore Leșe. Maramureșeanul a vorbit din suflet în fața juriului european și a făcut ce a știut el mai bine pentru a-i convinge pe aceștia că Baia Mare are potențial.
„A fost extraodinar. Eu zic că Baia Mare va deveni Capitală Europeană a Culturii. Juriul a fost extraordinar și au pus întrebări pertinente. Eu, în calitate de muzician, am spus două vorbe: De ce este Baia Mare mare? Și am spus că este mare pentru că este în buricul Europei și avem un suflet occidental, trăim la periferia Orientului și mai avem un suflet oriental și pe lângă cele două suflete mai putem adăuga un suflet- un suflet propriu. După ce am prezentat toată dimensiunea asta spirituală a Maramureșului am cântat și am arătat prin cântec ce înseamnă cel de-al treilea suflet despre care vorbeam. Aprecierile au fost extraordinare”, a spus maestrul Grigore Leșe

Rezultatele preselecției pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii vor fi anunțate vineri, la ora 12.00, într-o conferință de presă a Ministerului Culturii.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA