Iz Penal, singura publicație locală din România prezentă în raportul privind fraudarea fondurilor europene! Articolele citate au fost publicate pe site-ul nostru

0
106

Descurajarea fraudelor cu fonduri europene prin jurnalismul de investigaţie în UE-27 a fost dezbătută în Parlamentul European. Iz Penal a fost singura publicație locală din România citată în raportul european.
Un amplu raport despre gestionarea fondurilor europene în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene a fost prezentat în Parlamentul European în 9 octombrie 2012.

Intitulat „Descurajarea fraudelor cu fonduri europene prin jurnalismul de investigaţie în UE-27”, raportul a fost realizat în prima jumătate a acestui an, pornind de la investigaţiilor jurnalistice serioase realizate în cele 27 de ţări. Raportul include şi speţe concrete de fraudare sau proastă gestionare a fondurilor europene.
Pentru a se asigura de corectitudinea şi veridicitatea informaţiilor, autorii raportului au citat doar materiale realizate de ziarişti acreditaţi de centrele de jurnalism de investigaţie din ţările respective. Din România au fost incluse în raport articole realizate de membri ai Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie (membru al Global Investigative Journalism Network). Materialele sunt semnate de nume grele ale investigaţiei jurnalistice româneşti – cum ar fi Adrian Mogoş (Jurnalul Naţional), Gheorghe Golgiu (TVR), Liviu Avram (Adevărul) – deţinători de premii naţionale şi internaţionale pentru jurnalism de investigaţie.

Alături de ei apar şi colegii noştri Ananei Gagniuc şi Gheorghe Gligan. Iz Penal este citat cu două materiale publicate:” Baia Sprie – Bârsana, pătata carte de vizită a lui Mircea Man” (pag. 214 din raport) şi „Cu sprijinul OJDRP Maramureş şi al primarului din Ulmeni, deturnare de 165.000 euro din fonduri europene” (pag. 216). Cele două articole menționate au fost preluate imediat de actualmm.ro, având în vedere importanța cazurilor ce vizau fapte de fraudare a fondurilor europene în cadrul unor proiecte derulate în Maramureș. Decizia preluării celor două materiale a fost una inspirată, dovadă fiind permanenta lor accesare, cu toate că au trecut câteva luni de la apariția lor
Iz Penal este singura publicaţie locală din România care are două citări în raportul european. E un semnal care vorbeşte despre profesionalismul publicaţiei şi al colegilor noştri şi despre faptul că Iz Penal – chiar dacă e o publicaţie de nişă – se citeşte acolo unde trebuie.

Grigore Ciascai

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.