AcasăActualitateSocialISU Maramures: Cinci incendii de vegetație uscatăa in ultimele 24 de ore

ISU Maramures: Cinci incendii de vegetație uscatăa in ultimele 24 de ore

spot_img

DISTRIBUIȚI

În ultimele 24 de ore, pompierii maramureșeni au luptat cu flacările produse de nu mai puțin de 5 incendii de vegetație uscată. În Baia Mare au ars 0.2 ha, Târgu Lăpuș 6 ha, Baia Sprie 1ha, Câmpulung la Tisa 0.5 ha de vegetație uscată, iar la Varai, Valea Chioarului au ars 60 ha de litieră în pădure de pin și foioase.

Pompierii din Vișeu de Sus au lichidat un incendiu izbucnit pe Valea Vaserului, la o cabană. Militarii au parcurs aproximativ 30 km cu drezina, drumul nefiind accesibil cu altceva. Focul se pare că a pornit de la o casă de vânătoare aflată în vecinătatea cabanei vechi Făina. Flăcările au distrus circa 220 de metri pătrați din acoperișul de lemn al casei de vânătoare și 40 de metri pătrați dintr-o filigorie. Focul a mai distrus și 120 de metri pătrați din acoperișul de lemn al cabanei aflate în vecinătatea casei de vânătoare și aparatură electrocasnică.

Reamintim cetățenilor să țină cont de următoarele măsuri de prevenire atunci când lucrează cu focul:

– să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;

– să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de10 mfaţă de materiale sau

substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);

– arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale

combustibile să se facă în locuri special amenajate;

– cetăţenii să se intereseze în prealabil la primărie în ceea ce priveşte planificarea

zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai în baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă;

– să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea

acesteia;

De asemenea, cetăţenii trebuie să ştie că sunt considerate contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Persoanele fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe, care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora, riscă sancţiuni cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

Purtător de cuvânt, Lt. Alexa-Gonczi Oana

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA