AcasăNews AlertINTERVIURI BAIA MARE 2021 - “Cu acest titlu, în Baia Mare ar...

INTERVIURI BAIA MARE 2021 – “Cu acest titlu, în Baia Mare ar putea fi readuse în discuție proiecte și vise considerate anterior prea mari pentru un oraș atât de mic.” Adrian Dan Pop

spot_img

DISTRIBUIȚI

INTERVIURI BAIA MARE 2021 Adrian Dan Pop este unul dintre tinerii cu care comunitatea băimăreană se poate mândri. Voluntariatul îi curge în vene, fiind implicat în foarte multe acțiuni și proiecte care au adus plus valoare orașului nostru, făcându-l cunoscut în lume. Printre cei care susțin cel mai important proiect de până acum al orașului nostru, Baia Mare Capitală Europeană a Culturii 2021, se află și Adrian Dan Pop. Despre experiența sa și despre acest pas important pentru Baia Mare am discutat în cadrul unui interviu.

 

ActualMM: Te-ai implicat în numeroase proiecte ale comunității băimărene, planuri prin care ți-ai consolidat anumite calități și deprinderi. Cum crezi că ai putea contribui, având deja experiența necesară, pentru susținerea și implementarea proiectului Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii în 2021? 

Adrian Dan Pop: Consider că odată cu titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 oportunitățile vor fi numeroase, iar totul va depinde de capacitatea noastră de a le identifica și a le valorifica. O comunitate unită, care are experiență în implementarea proiectelor și în munca în echipă va ști să fructifice o șansă unică precum cea de a purta titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Personal am deschiderea de a continua și entuziasmul de a lucra cu oamenii și a împărtăși din experiența mea, atât în ceea ce înseamnă antreprenoriat, cât și organizare de evenimente. Spiritul de inițiativă nu se învață pur și simplu, ci se cultivă prin pași mărunți și încercări multiple de a găsi ce e mai bun, esența în tot ceea ce ne înconjoară, iar băimărenii sunt plini de surprize și emană un entuziasm molipsitor care face lucrurile să se miște înainte. Pentru implementarea proiectului Baia Mare Capitală Europeană a Culturii, eu mi-am anunțat intenția de a mobiliza toți oamenii și echipele cu care am lucrat până în prezent, atât din România, cât și din străinătate. De asemenea, odată cu acest titlu, cred că în Baia Mare ar putea fi readuse în discuție proiecte și vise considerate anterior prea mari pentru un oraș atât de mic.

INTERVIURI BAIA MARE 2021 adrian dan pop

Ce înseamnă pentru tine proiectul Baia Mare Capitală Europeană a Culturii 2021 și ce șanse crezi că are municipiul pentru a-și îndeplini acest deziderat?

Dacă un vis nu te sperie, înseamnă că nu este suficient de măreț. Ideea candidaturii orașului nostru în competiția pentru Capitală Europeană a Culturii are exact ingredientele necesare pentru a fi un vis ce sperăm să devină realitate: este enorm de mare și îmi dă fiori, adrenalina e la cote maxime doar când mă gândesc ce ar urma, entuziasmul de a face parte din proiect e de neegalat, iar profesionalismul oamenilor care s-au strâns în jurul acestui deziderat este de necontestat și nu-ți permite a face pași înapoi. Cred 100% în șansele Baia Mare Capitală Europeană a Culturii 2021 și sunt convins că toți cei care fac evaluarea pot cântări plusurile și minusurile celor 4 orașe aflate în competiție și balanța va înclina în favoarea noastră.

INTERVIURI BAIA MARE 2021 adrian dan pop

Ce înseamnă pentru tine Baia Mare?

Baia Mare este orașul în care am copilărit, cu bune și cu grele și este comunitatea în care m-am format și m-am dezvoltat așa cum sunt astăzi. Este locul în care ma întorc cu drag ori de câte ori sunt plecat și este un oraș care poate ajuta și poate face diferența și la nivel global. Îmi doresc un oraș deschis la nou, deschis la minte, cu oameni săritori de a se implica și in problematicile locale, dar și în cele naționale și internaționale. Baia Mare poate fi un loc din care să nască idei și soluții constructive, modele de bune practică. Din experiența personala, un proiect deosebit, Conferința de Simulare a Națiunilor Unite – Rotaract Global Model United Nations, eveniment organizat pentru prima dată la nivel global în Baia Mare în anul 2013, a realizat un model de bune practici care este și în prezent luat ca model și exemplu, fiind organizate de atunci alte evenimente Rotaract Global Model United Nations în 2014 în Londra, în 2015 în Belgrad, în primavara anului 2016 la New York, iar în luna iulie 2016 a avut loc ediția cu numărul 5 în Sofia, Bulgaria. Iar faptul că totul a pornit din Baia Mare mă face foarte mândru. O lume întreagă cunoaște acest oraș datorită unor tineri cu o idee genială, clubul Rotaract TEAM Baia Mare.

INTERVIURI BAIA MARE 2021 adrian dan pop

Care sunt principalele proiecte la care ai luat parte și cum ți-au schimbat acestea viziunea asupra municipiului Baia Mare, multe dintre proiectele la care ai participat derulându-se înafara granițelor țării.

Primul meu proiect de voluntariat a fost o acțiune de un weekend de plantare de puieți lângă Baia Mare, organizată de câteva ong-uri locale. Atmosfera a fost incredibilă, deși munca depusă a fost intensă. Foarte mulți dintre cei care au participat și i-am întâlnit în acel moment pe munte, plantând copaci, sunt și în prezent membri activi ai societății civile din Maramureș. În vara aceluiași an am avut parte de o experiență în Statele Unite prin proiectul Work and Travel și am fost total bulversat de modul în care proiectele de infrastructură se derulau în acea țară, poduri enorme fiind construite peste noapte în condițiile în care la reîntoarcerea mea acasă lucrurile parcă au rămas neschimbate. Nu am regretat că m-am întors în țară, dar am fost cuprins de diverse sentimente negative și mi-a fost clar că fără implicare mai activă a mea și a generației mele, lucrurile nu se vor schimba prea curând. Primul proiect pe care l-am preluat și l-am coordonat în Maramureș a fost Let’s do it, România! O campanie foarte ambițioasă, nu doar de ecologizare, ci și de schimbare a mentalității oamenilor de a lua atitudine, de a se implica activ în „viața cetății”. În primele zile de la începerea campaniei am avut parte doar de oameni pesimiști, uși închise și toată lumea spunea că este imposibil ca în anul 2010 să vedem 4000 de oameni împreună, făcând curățenie și lucrând împreună. După 6 luni de muncă, rezultatul a fost impresionant și peste 10 000 de persoane au răspuns apelului nostru. Poate pentru mulți a fost o surpriză, dar noi știam că este doar începutul, Baia Mare și Maramuresul pot mult mai mult. În acel prim proiect am colaborat cu un număr extraordinar de mare de ONG-uri și leaderi adevărați de la care am învățat foarte multe: onoarea, seriozitatea, principiile de la care să nu mă abat și valorile pe care să le caut în toți cei cu care mă întâlnesc. Aș dori să enumăr Initiatives of Change din Elveția și echipa lor din Baia Mare, USA Peace Corps și voluntarii lor din România și Moldova, Rotaract, Rotary, etc…

Principalele evenimente la care am luat parte după acest prim pas în lumea ong-urilor au fost: 2 luni în proiectul Action for Life în Republica Moldova și Ucraina; 2 luni voluntar EVS Jocurile Olimpice de Iarnă de Tineret din Innsbruck, Austria, 3 luni coordonator intern în Caux-Initiatives of Change în Elveția; Coordonator al Conferinței Globale de Simulare a Națiunilor Unite în Baia Mare – Rotaract Global Model United Nations; 3 luni coordonator Conferința Making Democracy Real – Initiatives of Change, India; 6 luni coordonator Conferința Addressing Europe’s Unfinished Business – IofC, Elveția; 10 zile Reporter Independent (blogger) în Teritoriile Palestiniene; Forumul Mondial al Păcii 2012, 2014 – Luxembourg; Premiile Luxemburg pentru Pace 2015 – Luxembourg.

Principala satisfacție este că în toate proiectele au luat parte direct sau indirect și alți tineri băimăreni și am dovedit că România nu e acea țară mică, neintegrată, care are în permanență nevoie de ajutor, ci este o țară care are foarte multe de oferit și contribuit la nivel global, pentru o lume mai bună, mai pașnică și mai prosperă.

INTERVIURI BAIA MARE 2021 adrian dan pop

Ești unul dintre promotorii unui eveniment important pe care l-a găzduit și Baia Mare în ultimii ani. Este vorba despre Forumul Mondial al Păcii. Ce a însemnat din prisma ta acest eveniment pentru Baia Mare și care au fost lucrurile care rămân în comunitate în urma acestuia?

Forumul Mondial al Păcii a fost unul dintre evenimentele care m-au impresionat de prima dată când am participat, în anul 2012. M-am reîntors în Luxemburg în 2014 foarte marcat de o lume în care sunt convins că lucrurile nu se schimbă de la sine și doar implicarea și cooperarea pe toate planurile poate aduce progrese semnificative. Mi-am făcut mulți prieteni încă de la prima ediție și dezbaterile au fost foarte captivante. La aceste evenimente punctele de vedere diferite chiar erau de preferat. Din experiență se știa că dezbaterile aprinse aduc cele mai bune rezultate, cele mai inovative de multe ori. În 2014 am însoțit o delegație din Ucraina, cu 3 prieteni care aveau experiențe și povești de spus chiar de pe frontul din Est. Era o dramă, dar ei au participat în spiritul evenimentului, dorind să gasească o soluție, nu doar să se plângă de situație. La finalul Forumului din 2014, având în vedere că s-ar fi dorit și o prezență mai mare, o reprezentare mai bună a oamenilor activi din Est, am făcut invitația organizatorilor de a veni la Baia Mare și de a organiza ediția cu numărul 9 în România. Au avut încredere în noi și în luna mai 2015 evenimentul a avut loc la Baia Mare și chiar dacă prezența a fost oarecum mai limitată, discuțiile abordate de noi în luna mai au fost cele care au cuprins întreaga opinie publică doar câteva luni mai târziu. Pentru mine acest lucru a demonstrat că astfel de evenimente pot aborda problematici care, deși reprezintă o situație gravă, sunt lăsate în umbră până când devin de interes maselor de oameni.

Invitații noștri au fost atât de impresionați de comunitatea băimăreană și tinerii care au luat parte la eveniment alături de ceilalți invitați, încât au făcut o invitație deosebită și o delegație de peste 60 de persoane a participat în Luxemburg doar câteva luni mai târziu la Premiile Luxembourg pentru Pace unde orașul Baia Mare a primit distincția Luxembourg Peace Prize. După astfel de evenimente Baia Mare rămâne cu prieteni în toată lumea, prieteni care susțin eforturile noastre de a ne depăși statutul și de a scoate la lumină tot ceea ce putem oferi noi lumii întregi. Iar faptul că mulți tineri băimăreni lucrează și în acest moment alături de fundația Schengen pentru Pace din Luxembourg îmi dă incredere că acest colț de țară este defapt un centru al Europei nedescoperit pe deplin încă.

adrian raspuns5

Ce îi sfătuiești pe tinerii care doresc să îți urmeze calea?

Sfatul meu general este de a nu se subaprecia, de a nu se plafona și de a nu se limita la barierele puse de societate câteodată. Îți dă energie să știi că totul este posibil și este doar o chestiune de timp până când vei afla CUM! De asemenea, sper că cei care îmi urmează calea să știe că niciodată nu am ezitat să aleg drumul mai lung dacă mi s-a părut că este cel corect. A lucra în plus nu înseamnă că ești luat de prost și a merge pe scurtături nu te face mai deștept. Toate au rostul lor, chiar dacă de multe ori înțelegem asta abia după ce a trecut mai mult timp.

Simona Vasiac
Sursă foto: arhivă personală Adrian Dan Pop
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA