AcasăNews AlertINTERVIU – Cătălin Cherecheș: „Băimărenii știu că eu sunt un om care...

INTERVIU – Cătălin Cherecheș: „Băimărenii știu că eu sunt un om care merg înainte pe un drum indiferent de piedicile care mi se pun. Nu renunț, nu îmi dau demisia”

spot_img

DISTRIBUIȚI

Cătălin Cherecheș va depune jurământul în calitate de primar ales al municipiului Baia Mare cel mai probabil în data de 26 iunie, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Cererea depusă în acest sens a fost aprobată de reprezentanții Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului și cel mai probabil jurământul va fi depus după Slujba Arhiererească. Despre acest lucru dar și despre stadiul în care se află dosarul său, Cătălin Cherecheș a vorbit în cel mai recent interviu acordat jurnaliștilor Radu Țolaș și Dan Coardă.

Cătălin Cherecheș a întărit ideea că nu va renunța la funcția cu care l-au investit băimărenii în urma alegerilor din 5 iunie și că își va duce mai departe proiectele pentru continuarea dezvoltării municipiului Baia Mare. Mai mult, în cadrul interviului, primarul municipiului Baia Mare a vorbit și despre dosarul în care este cercetat și a dat detalii legate despre stadiul politicii românești.

Unde veți depune jurământul?

„Avem acceptul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului și Preasfinția Sa Iustin Sigheteanul a avut bunăvoința să dea acest accept. Mai mult decât atât, avem și binecuvântarea Patriarhului și cred că este un lucru care arată deschiderea bisericii spre astfel de lucruri care nu trebuie să aibă doar o binecuvântare administrativă, ci să aibă și o astfel de binecuvântare. Locația va fi Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în data de 26 iunie, dacă toate condițiile vor fi întrunite și dacă și domnul prefect și judecătorii vor stabili că e data potrivită. În 26 iunie, după Slujbă este acceptat de către Preasfinția Sa să se întâmple acest lucru”

Au trecut alegerile. Știm foarte bine că reprezentanții Coaliției pentru Baia Mare sunt un segmenent important în acest joc politic pentru că avem două exemple la nivelul României, USB-ul de la București și Coaliția pentru Baia Mare la noi. Vom discuta acum ce se va întâmpla în toamnă cu aceste două proiecte care ar scoate cumva în afara jocului politic și a jocului parlamentar forțele politice care clar sunt depășite de ceea ce așteaptă românul.

„Nu cred că trebuie să funcționeze în felul acesta lucrurile. Cred că trebuie să funcționeze la nivelul partidelor sau entităților politice sau civice parteneriate cu partidele mari, dacă vor avea inteligența partidele parlamentare să facă acest lucru. În primul rând propunerea mea către Valeriu Steriu, președintele UNPR, va fi să facem un parteneriat între Coaliția pentru Baia Mare, constituită în viitor ca și partid politic și UNPR. În cadrul acestei înțelegeri va intra și Coaliția pentru Baia Mare strict pe zona municipiului Baia Mare. Și aici, ori un post de senator ori un post de deputat va apaține Coaliției pentru a maximiza într-un fel posibilitatea de a obține fonduri guvernamentale, de-a a milita pentru drepturile băimărenilor, pentru a consolida ceea ce avem de făcut pentru oraș. Este un proiect pe care l-am gândit și l-am și discutat cu cei din UNPR și cu o parte și cu cei din PSD. Pe de altă parte, raportat la local și la ceea ce avem de făcut pentru Baia Mare orice fel de legătură cu persoanele din Consiliul Local este una bine venită. Pentru că indiferent că ești liberal, social-democrat, maghiar sau neamț ești băimărean și trebuie să conștientizezi care sunt lucrurile benefice. La Consiliul Local Baia Mare avem majoritate. 11 consilieri sunt ai Coaliției pentru Baia Mare și sunt reprezentați de trei forțe. Este vorba despre PNȚCD, Forumul German și PSRo. Nu vor fi trădări, chiar dacă unii lansează că Forumul Democrat German va face o alianță cu PNL-ul. Alianțe, într-un mod formal, scris nu se va face cu nimeni. Discutăm de proiecte și de utilitatea unor proiecte pentru Baia Mare. Pentru proiectul de realizare a unui parc industrial nu trebuie să ai o alianță electorală, politică sau oricare ar fi pentru a aproba un astfel de proiect. Dacă considerăm că este benefic pentru oraș, eu cred că toți vor fi de acord să voteze. Și cei de la PSD, PNL sau PMP. Avem discuții în acest moment cu, surprinzător, cei de la PMP și cu cei de la UDMR care sunt partenerii noștri. Eu nu am niciun fel de resentiment față de oamenii care intră în zona politică și se orientează înspre îndeletnicirile vechi din politică, să jignească sau să spună anumite lucruri. De aceea sunt tolerant și față de cei din PMP și cred că putem să facem un anumit parteneriat cu ei fără să uităm că totuși colegii din PSD, la nivel de Consiliu Județean vor avea un anumit rol și îi ajutăm în a-și juca rolul pentru a câștiga poziția de președinte al Consiliului Județean, iar pe proiecte vom discuta cu liberalii autentici, liberalii care sunt în Consiliul Local sau Județean de dragul Băii Mari sau a Maramureșului și nu de dragul de a fi ei ceva”.

La nivelul Consiliului Județean se pare că jocurile sunt cumva rezolvate în sensul în care PSD-ul își asigură o majoritate cât de cât liniștitoare. Mai mult, dacă în toamnă UNPR-ul va merge la parlamentare cu PSD-ul și în Consiliul Județean se vor duce în aceeași zonă. Cum vedeți situația?

„În raport cu Consiliul Județean înțeleg să generăm strict o relaționare pe proiecte. Și mă interesează modul în care putem să multiplicăm eforturile și pentru infrastructura și accesibilitatea pentru municipiul Baia Mare. Ne interesează ce se întâmplă cu drumul Baia Mare-Vaja, cu viitoarea autostradă care va putea trece pe lângă Baia Mare. Acestea sunt lucruri care țin și de Consiliul Județean și va trebui să avem un anumit parteneriat. Ne interesează ce se întâmplă cu aeroportul, cu parcul industrial. Asta și în perspectiva proiectului pe care îl am de Baia Mare-Metropolă în care, undeva în 2019-2020 va trebui să facem referendum la Baia Mare, la Tăuții Măgherăuș poate chiar la Seini sau Cicârlău, la Recea, Dumbrăvița, Groși, Baia Sprie. Facem exercițiile să ne acomodăm administrativ împreună dar în 2020 să fim sub un singur for administrativ. Dar aici înseamnă ca oamenii să nu plătească impozite mai mari și să ne creem șansa de a fi competitiv economic împreună, în primul rând, și pentru a nu avea un decalaj atât de mare între ceea ce înseamnă sat și oraș. Ai în Baia Mare toate condițiile ca cetățean și la cinci kilometri nu ai canalizare, nu ai drum, nu ai alte lucruri. Plus, sunt câteva chestiuni care trebuie să fie într-un fel scoase în evidență. Parcul Natural Firiza, care trebuie să se constituie apoi mai avem zonele unde poți să faci agricultură ecologică, zootehnie ecologică sau turism ecologic. Avem avantaje să aducem în fața investitorilot terenuri viabile pentru dezvoltări economice”

Credeți că lucrurile acestea, referitoare la negocierile politice care se întâmplă în aceste zile, se vor întâmpla cu adevărat? Vor exista multe trădări?

„Dacă mă intrebați de trădări, să știți că mi-a oferit un procuror foarte simpatic, căruia îi mulțumesc, o carte despre istoria poporului român și trădarea cam face parte din fibra acestui popor, din păcate. Nici băimărenii sau maramureșenii nu cred că vor fi ocoliți de astfel de lucruri. Și din ceea ce am trăit eu, am văzut lucrurile acestea și sunt chiar detașat și privesc cu detașare tot ceea ce înseamnă trădare. Nu trebuie să ne speriem de lucrurile acestea, ci trebuie să învățăm doar că tradare la nesfârșit nu se poate. Oamenii la un un moment dat nu pot fi păcăliți. Degeaba vine un consilier local sau județean să trădezeze astăzi, ei se decrebilizeză pe perioadă lungă de timp. Așa că, e ca la minciună. Și trădarea are picioare scurte. Eu totuși cred că oamenii se vor orienta, indiferent că sunt consilieri locali sau județeni, spre interesul comunității și nu vor putea face trădări care să îi arunce într-un anumit derizoriu”

Credeți că politicienii au învățat ceva din această experiență? Mă refer la zona Baia Mare, București pentru că vedem tot feluri de lucruri în care se spun „primarul penal din Baia Mare.

„Dacă ne raportăm la dosare penale, cred că am avut un președinte penal. Domnul Klaus Iohannis totuși avea niște probleme în instanță când a fost ales președinte. Domnul Băsescu, la fel. E ușor să pui etichete. Problema este și întrebările sunt: Domnule, dacă Cătălin Cherecheș e chiar atât de penal de ce nu i s-a acceptat testul poligraf? De ce nu i s-a acceptat confruntarea cu denunțătorul? De ce nu s-au acceptat anumite expertize după tot felul de înregistrări false, neomologate, trunchiate făcute de tot felul de firme care își au locul prin cârciumele Băii Mari din Centrul Vechi? Pe de altă parte, de ce acum șase luni de la diverse instituții importante mi se transmitea prin diverși că ar fi bine să nu mai candidez? De ce brusc, când am vrut să îl susțin pe Gabriel Zetea pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, tangențial a fost și el agățat într-o anumită poveste? Sunt tot felul de lucruri care arată într-un fel modul tendențios în care s-a operat în legătură cu mine. Se vorbește despre un flagrant. Nu e niciun fel de flagrant. Nu poți face un flagrant când omul nu e în birou. Eu nu eram în birou când denunțătorul onest al DNA a făcut gestul pe care l-a făcut când s-a fotografiat cu niște bani în biroul meu. Pe de altă parte, mai este o chestiune. Știm că în țara asta se folosesc oameni de joasă speță pentru a fi martori sau denunțători de profesie. Un astfel de om care are condamnare cu suspendare și care are tot felul de probleme cu legea, evaziuni fiscale, conduce fără permis și vrea să scape și de răspunderea în fața legii și de răspunderea în fața celor cărora le datorează bani face astfel de lucruri. Pe de altă parte poți să înțelegi astfel de oameni pentru că sunt niște chestiuni limită la care sunt aduși niște oameni și aleg între onoare și libertatea lor. De multe ori, de cele mai multe ori înafară de Cătălin Cherecheș și alții, puțini, majoritatea aleg pielea lor decât onoarea lor. În viața asta totul și singurul lucru pe care nu ți-l poate atinge nimeni dacă îl ai este onoarea. Nu înțeleg de ce mi s-a spus din prima clipă că vezi că în acvariu ăsta sunt pești care sunt mai mari decât tine. Gândește-te ce pește vrei să ne dai. În sensul în care dacă aș fi făcut tot felul de delațiuni aș fi avut o altă soartă. Prefer să am soarta pe care o am ca să știu că am coloana vertebrală dreaptă, că sunt un om de onoare. Eu nu sunt un om care să vândă oameni. Într-o țară în care toți ne învață cum să îi vindem pe ceilalți eu sunt un om de onoare care mă duc înainte. Cu asta rămâi pentru că în viața asta nimeni nu îți poate îngrădi ce gândești, ce simți și principiile tale”.

Oare când va ajunge Cătălin Cherecheș la limita răbdării? Când va ajunge Cătălin Cherecheș să spună că renunță la titlul de primar al municipiului Baia Mare?

„Niciodată! Ar fi cel mai urât lucru pe care aș putea să îl fac pentru băimăreni. Băimărenii știu că eu sunt un om care merg înainte pe un drum indiferent de piedicile care mi se pun. Nu renunț, nu îmi dau demisia. Știu ce am de făcut pentru oraș. Din orice poziție aș fi oricum am echipa mea, am oamenii mei, am băimărenii care înțeleg cum să ducă anumite proiecte mai departe chiar dacă o zi, două, un an, cinci ani sunt în altă parte. Nu despre asta este vorba. Principalul meu partener este mama mea și știu că toți cei care au fost în jurul mamei mele au ajutat și familia mea dar au ajutat și orașul. Nu o să renunț niciodată pentru că oamenii de opt ani de zile, de când am ajuns deputat și de când m-au ales primar sunt convins că nu au văzut în mine nici un trădător, nici un om care să le înșele speranțele. Au văzut în mine un om curajos, un om care muncește și are putere de muncă, un om puternic, un om care merge până la capăt. Leneșii, puturoșii și cei care vor răul orașului nu au loc în familia mea. Iar în tot ceea ce înseamnă familia noastră a băimărenilor adevărați totul este despre muncă, onoare, demnitate, coloană vertebrală și despre cum iubim oamenii și orașul dar și despre respect”.

Ce urmează pentru Cătălin Cherecheș? Am observat că astăzi nu v-au lăsat liber, mâine din nou nu.

„Momentan suntem într-o fază de cameră preliminară, nu a început efectiv niciun fel de proces. Pe de altă parte sunt foarte multe lucruri neclare în acest proces. Majoritatea, și o spun cu foarte multă responsabilitate, dintre cei care au avut de cântărit în acest dosar nici măcar nu l-au deschis. Au deschis doar ceea ce a scris procurorul și cam atât. Am dat degeaba declarații de șase ore într-o instanță și de cinci în alta. Pe de altă parte sunt oameni care trebuie înțeleși pentru că frica în acest sistem e peste tot. Eu nu funcționez din frică și orice șansă mi-o exploatez. Dacă pot să fac zece cereri într-o zi, zece cereri facem pentru că la un moment dat va veni un judecător care va spune, domnule ați făcut lucruri abuzive vizavi de omul ăsta. Nu știu dacă acest judecător va fi din Baia Mare, Cluj, București sau din altă parte din Europa dar cu siguranță că chiar este o chestiune flagrantă. La un moment dat mă amuzam de toate aceste aberații dar încet încet văd că sistemul este un sistem bolnav, injectat cu otravă în fiecare zi. De dragul așa zisei lupte împotriva corupției, care nu e luptă împotriva corupției ci este o luptă pentru susținerea corupției mari și pentru a nu vedea poporul ăsta care este corupția aia mare. Corupția aia mare este în Parlament, în Guvern, dar în Guvern nu ăla funcțional ci la cel mai înalt nivel. Corupția mare este în ONG-uri și în instituții foarte interesante ale statului. Lucrurile sunt în felul următor. O dată, nu îmi dau demisia. Doi, dacă vorbim despre un proces un proces este de lungă durată, de ordinul anilor, așadar sunt și voi fi primarul municipiului Baia Mare și nu renunț la proiectele pe care le am pentru Baia Mare. Nu las orașul pe mâna celor perverși și a celor care sunt sub o anumită mască doar cu dorința în suflet de a pune mâna pe niște pârghii care să le confere lor un anumit tip de beneficii”.

ActualMM.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA