AcasăActualitatePoliticINTERPELARE - Parlamentarii maramureşeni cer prelungirea activităţii Comisiilor de Fond Funciar

INTERPELARE – Parlamentarii maramureşeni cer prelungirea activităţii Comisiilor de Fond Funciar

spot_img

DISTRIBUIȚI

Deputatul Mircea Man, preşedintele Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii din Camera Deputatilor, a interpelat Guvernul României cu privire la efectele nefavorabile pe care le atrage încetarea activităţii comisiilor locale şi judeţene de fond funciar, potrivit Legii 165 din mai 2013, începând cu 1 ianuarie 2016. Problema i-a fost sesizată de către primarii din Maramureş în calitatea lor de preşedinţi de comisii locale de fond funciar.

În interpelare se precizează că nici într-un judeţ procesul de restituire nu a fost finalizat şi ar fi păcat ca din cauza procedurilor greoaie sau a altor cauze obiective şi motive neimputabile lor, sute de mii de cetăţeni să nu îşi poată revendica drepturile legitime.

“În acest moment cea mai bună soluţie ar fi prelungirea activităţii comisiilor locale şi judeţene pentru o perioadă determinată de timp, pentru a evita apelul la instanţele de judecată, ceea ce ar presupune costuri mari pentru cei interesaţi şi cu o încărcare excesivă a activităţii acestor instanţe”, spune Mircea Man.

Răspunsul primit din partea Guvernului va fi făcut public, în interesul cetăţenilor şi al comisiilor locale din judeţ.

Pe de altă parte, deputatul ALDE Cornelia Negruţ s-a adresat printr-o interpelare parlamentară ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, într-o problemă care preocupă foarte mulţi primari din judeţ: prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru eliberarea titlurilor de proprietate în localităţile necooperativizate din Maramureş.

Parlamentarul maramureşean i-a prezentat ministrului Agriculturii memoriul primarului comunei Deseşti, Gheorghe Bohotici, care este şi Preşedintele Comisiei locale de stabilire a dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, cu rugămintea de a analiza cu celeritate solicitarea respectivă.

„Petentul susţine că în conformitate cu prevederile art. ll din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, comisiile de fond funciar au obligaţia de a soluţiona până la data de 1 ianuarie 2016 toate cererile de reconstituire a dreptului de proprietate, de a efectua punerile în posesie şi de a elibera titlurile de proprietate către persoanele îndreptăţite”, a subliniat Cornelia Negruţ, în documentul trimis conducerii MADR.

„Potrivit punctului de vedere al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor Bucureşti cu nr.l32/SPCI/13.03.2015, transmis Prefectului judeţului Maramureş, termenul de 1 ianuarie 2016 este aplicabil şi pentru suprafeţele de teren din zonele necooperativizate. Menţionăm că la nivelul comunei Deseşti, terenurile din cele trei sate componente nu au fost cooperativizate. Persoanele deţin aceste terenuri le folosesc liber şi netulburate în posesie, însă nu deţin titluri de proprietate. În acest caz, titlul de proprietate are caracter recognitiv, terenurile revenind în proprietatea persoanelor care nu şi-au pierdut calitatea de proprietar. După finalizarea procesului de inventariere a terenurilor prevăzut de Legea nr. 165/2013, cetăţenii comunei au început să-şi întocmească documentaţia în vederea eliberării titlurilor de proprietate, potrivit art.27 alin.2Al din Legea nr. 18/1991. Până la această dată, s-au emis titluri de proprietate în procent de aproximativ 10%. De asemenea, există în lucru la nivelul Comisie locale de fond funciar Deseşti aproximativ 50 de dosare care încă nu au fost soluţionate şi trebuie analizate şi înaintate comisiei judeţene de fond funciar”, a subliniat primarul comunei Deseşti, Gheorghe Bohotici, în memoriul înaintat ministrului Agriculturii prin intermediul deputatului Cornelia Negruţ.

În finalul interpelării, deputatul ALDE i-a cerut ministrului Irimescu să iniţieze un proiect de lege pentru modificarea art. ll din Legea nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

„Concret, locuitorii din comuna Deseşti vă solicită ca pentru terenurile situate în zone necooperativizate, persoanele îndreptăţite să poată depune cereri oricând pentru eliberarea titlurilor de proprietate. Având în vedere cererea prezentată, aştept răspunsul ministrului în legătură cu demersurile concrete întreprinse de MADR pentru rezolvarea acestei situaţii”, a concluzionat Cornelia Negruţ.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA