ÎNTÂLNIREA SĂLĂJENILOR DIN MARAMUREŞ – Primarul Cătălin Cherecheș: “Daţi un exemplu comunităţii băimărene adunându-vă în fiecare an şi neuitând cine sunteţi”

3
1030

ÎNTÂLNIREA SĂLĂJENILOR DIN MARAMUREŞ Asociația Sălăjenilor din Maramureș „Porolissum” a organizat întâlnirea tradițională a sălăjenilor care trăiesc, locuiesc și muncesc în județul Maramureș.

Evenimentul a avut loc vineri, 20 octombrie, la Hotelul Mara din Baia Mare, acesta fiind marcat de muzică de calitate, bucate alese și atmosferă de zile mari, scrie JurnalMM.

Asociația Sălăjenilor din Maramureș „Porolissum”a fost înființată în anul 2015. Scopul principal este menținerea legăturilor între cei care odinioară au avut rădăcini în județul Sălaj, iar soarta i-a mânat către alte meleaguri.

Cu o istorie bogată, Sălajul a participat la evoluția istorică a țării noastre și a Maramureșului prin Iuliu Maniu, așa cum bine a punctat primarul Cătălin Cherecheș, prezent la eveniment:

“Începând cu anul 2012 am avut onoarea să particip la toate întâlnirile dumneavoastră şi v-am spus de fiecare dată că cea mai mare valoare a acestui oraş este diversitatea.

Unii au înţeles că m-am referit doar la diversitatea etnică sau la diversitatea religioasă, dar mă refeream în primul rând la faptul că Baia Mare a fost locul – dezvoltându-se foarte efervescent într-o anumită perioadă – a fost locul în care s-au adunat în primul rând români venind din diverse locuri şi în această mare familie a băimărenilor români, dumneavoastră sunteţi nu doar ca număr, dar şi ca prezenţă şi valoare, cei mai importanţi.

După băimărenii născuţi aici, dumneavoastră sălăjenii, sunteţi nu doar ca grup, ci în primul rând ca prestigiu individual, cei mai importanţi şi vă mulţumesc în primul rând pentru amprenta pe care aţi lăsat-o şi o lăsaţi în municipiul nostru, în viaţa oraşului nostru, fiecare dintre dumneavoastră în domeniul în care activaţi.

Vreau să vă mulţumesc în primul rând pentru ultima iniţiativă foarte generoasă pe care o aveţi nu doar pentru municipiul Baia Mare ci pentru România prin simbolul pe care vreţi să îl amplasăm împreună aici, în Parcul Mara al municipiului Baia Mare şi mă refer la bustul lui Iuliu Maniu.

Lucrul acesta onorează municipiul Baia Mare, ne onorează pe fiecare dintre noi şi într-un mod fericit a fost un preambul la un proiect pe care l-am lansat colegilor mei din Consiliul Local, celor care au înţeles, despre ce putem noi să facem aici, în 2018, atunci când, cu toţii, sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire.

Deşi, dacă spunem 100 de ani, nu sunt foarte mulţi, dar n-a fost mai uşor pentru noi toţi, n-au fost ani uşori pentru istoria României şi cred că fiecare dintre noi acum, trebuie să facem un gest şi să lăsăm urme.

Ceea ce dumneavoastră faceţi prin acest gest, cu amplasarea bustului lui Iuliu Maniu, nouă ne creează multă bucurie şi multă stimă, dar proiectul pentru oraş este unul mare pentru că se aşază într-o galerie pe care vrem s-o realizăm, noi băimărenii, cu bustul lui Vasile Lucaciu, statuia Regelui Ferdinand, statuia Reginei Maria, statuia, respectiv Sfânta Maria cu pruncul pe vârful Dealului Crucii, pentru că mulţi dintre noi cunoaştem mănăstirea de pe Dealulul Crucii, mănăstirea catolică, dar ştim că acolo este şi locul potrivit unde Fecioara Maria, cea care este şi ocrotitoarea oraşului, poate fi aşezată de către noi în cel mai fericit mod.

Va fi o lucrare amplă de aproximativ 25 de metri înălţime care cu siguranţă că va amprenta oraşul nostru, cel puţin din perspectivă estetică, câteva sute de ani de acum încolo, dar ceea ce dumneavoastră aţi adus oraşului nostru, ceea ce dumneavoastră prin înaintaşii dumneavoastră aţi adus Transilvaniei şi României, este un lucru care nu trebuie doar amintit, este un lucru care trebuie respectat, studiat şi, de multe ori, dus mai departe.

Au fost oameni precum Iuliu Maniu care au gândit şi au vibrat pentru Transilvania aşa cum prea puţini o fac acum. Nu ştiu fiecare dintre noi cât de români suntem, dar ştiu că fiecare dintre noi suntem foarte buni transilvăneni şi foarte buni ardeleni şi foarte buni băimăreni şi doresc foarte mult, înainte de a fi români, să nu uităm. Sunt lucruri care nu trebuie uitate, sunt simboluri care trebuie să meargă mai departe, trebuie să fie cunoscute şi recunoscute de către toţi din această ţară.

Este datoria noastră, dar în special a dumneavoastră, pentru că flacăra s-a aprins de foarte multe ori din sânul dumneavoastră, al sălăjenilor, şi această flacără trebuie întreţinută şi dusă mai departe pentru a încălzi spiritul transilvan, dar şi pentru a încălzi spiritul de români adevăraţi.

Vă mulţumesc încă o dată pentru că daţi un exemplu comunităţii băimărene adunându-vă în fiecare an şi neuitând cine sunteţi pentru că atunci când cineva îşi rupe rădăcinile, nu mai poate să stea drept şi dumneavoastră, luând poate exemplul părinţilor şi al strămoşilor dumneavoastră, exemplul celor care au făcut istorie pentru această ţară, sunteţi oameni care ştiţi că în genunchi nu ne punem decât în faţa lui Dumnezeu şi a mamelor noastre”.

 

Info

Te-ar mai putea interesa

Loading...

3 COMENTARII

  1. Daca pe vremuri Maramuresul era un fel de El Dorado pentru salajeni,in prezent e chiar invers,Salajul fiind la PIB peste Maramures.In timp ce Maramuresul nu are niciun Parc Industrial,a ajuns inclusiv Jiboul sa aiba unul.sa nu mai zic ca au un parc industrial privat la Nusfalau.Demografic stam si mai rau noi avand cu vreo 16 000 de pensionari mai multi decat angajati iar ei au cu vreo 8 000 de angajati mai multi decat numarul lor de pensionari.La Universitati nu contam nici noi nici ei,iar la turism muntele nostru pierde in defavoarea apelor lor termale.In schimb pe la ei va trece Autostrada iar noi o sa circulam doar pe drumuri de carute.In rest …doar amintiri din ,,Iepoca de Aur”.

    • Nimeni nu-l opreste pe primar sa faca ceva in sensul de a avea si municipiul un parc industrial,dealtfel e singurul in care ne punem speranta,in ciuda tuturor carcotasilor dusmani care il sapa permanent si ar face orice sa-l distruga.Baimareanul poate sa fie acuzat de orice,in afara de prostie,stiind ca daca orasul ajunge din nou pe mana impostorilor ajungem din nou la nivel de comuna.Nu stiu ce il sperie pe C.C,in sensul ca nu demareaza ceva in acest sens,mai ales ca e singurul lucru ce i se poate imputa,stagnarea din punct de vedere economic a orasului.Sunt convins ca are consilieri slabi si care il sperie ca nu ar fi forta de munca,dar e o teorie falsa deoarece poate miza pe reintoarcerea a sute si mii de baimareni a caror parinti au case in zona,precum si a strainasilor care s-ar intoarce acasa daca salariile ar fi la un alt nivel.Deci,cine il convinge sa faca ceva si pentru dezvoltarea economica a orasului?

  2. La anul daca are ambitie ar trebui sa aduca la Castane formatia Scorpions.Doar nu suntem mai slabi decat clujenii,sa caute sponsori pe masura si daca vrea ceva tare,atunci …Scorpions.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.