AcasăAlteleEconomicÎNGRIJORĂTOR - România, pe deficit după primele cinci luni din 2016

ÎNGRIJORĂTOR – România, pe deficit după primele cinci luni din 2016

spot_img

DISTRIBUIȚI

Execuția bugetară pentru perioada iunie – mai 2016 s-a încheiat cu un deficit de 0,10% din PIB, mai exact cu 780 de milioane de lei. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, transmise luni Agerpres, în aceeași perioadă a anului trecut bugetul general consolidat consemna un excedent de 6,32 miliarde de lei, respectiv 0,89% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 91,2 miliarde de lei, reprezentând 12% din PIB, au fost cu 2,1% mai mici în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din impozitul pe profit (+11,3%), accize (+7,4%), contribuții de asigurări sociale (+6,1%), impozitul pe salarii și venit (+1,7%), precum și din taxa pe utilizarea bunurilor (+13,3%), în special din taxele pe jocuri de noroc, arată stiripesurse.ro.
„Menționăm că în analiza cheltuielilor de personal trebuie ținut cont de faptul că în trimestrul I 2015 s-a plătit prima tranșă aferentă plăților drepturilor stabilite prin hotărâri judecătorești, de aproximativ 1,5 miliarde de lei”, arată comunicatul Ministerului Finanțelor.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 2,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. Cheltuielile cu asistența socială s-au majorat față de aceeași perioadă a anului precedent cu 7,6%, fiind influențate în principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 și de dublarea alocației de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015. Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 9 miliarde de lei, respectiv 1,2% din PIB, cu aproximativ 24,2% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. La începutul acestui an, Comisia Europeană a estimat că în 2016 deficitul bugetar în termeni ESA ar urma să crească până la 3% din PIB, limita prevăzută în Tratatul de la Maastricht. Bugetul de stat este construit pe un deficit de 2,95% din PIB.

Mai multe, aici.

sursă foto: wall-street.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA