ACTUALIZARE/ INCREDIBIL – Suspect de CORONAVIRUS în Maramureș, în carantină. Ce spun autoritățile

4
7169

INCREDIBIL Caz absolut incredibil în Maramureș. În contextul în care metropole întregi sunt închise efectiv iar oamenii sunt blocați în case, în carantină, în întraga lume pentru a se evita răspândirea coronavirusului (pentru care, momentan, nu există leac), autoritățile din Maramureș nu considera ca fiind importantă publicarea informațiilor cum că o persoană suspectă ca fiind bolnavă cu acest virus se află în județul nostru.

Mai exact, este vorba despre un cetățean român de origine chineză care s-a întors de curând din Republica Populară Chineză. Totul s-a aflat la școala din Șișești la care merge fratele său mai mic. Acesta i-ar fi spus unui profesor că a fost ajutat la teme de către fratele său mai mare, venit recent din China.

„În cursul zilei de marti , 11.02.2020 , la ora 15 am fost informat de catre profesorul coordonator al Scolii Primare din Localitatea Negreia ca , un elev a fost ajutat la efectuarea temelor de catre fratele sau mai mare , care s-a intors din Republica Populara Chineza in urma cu 3 zile. In acest context am solicitat sprijinul Postului de Politie Sisesti , reprezentantii acestuia s-au deplasat la fata locului , s-a constatat faptul ca , exista plasat in carantina la domiciliu un cetatean roman de origine chineza , intors recent din Republica Populara Chineza . Acesta este fiul din prima casatorie al unei doamne care in prezent locuieste in localitatea Negreia. Pe cale de consecinta am informat telefonic Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures , Directia de Sanatate Publica a Judetului Maramures care mi-au confirmat urmatoarele : – a fost plasat in carantina , in urma cu doua zile la familia sa din localitatea Negreia un cetatean care s-a intors din Republica Populara Chineza , zona Beijing ,– se confirma ca persoana este sanatoasa si ca este monitorizata de doua ori pe zi catre medicul de familie de la Dispensarul Uman Sisesti”, spune Iona MIrcea Tentiş, primarul comunei Şişeşti.

Reprezentanții instituțiilor care au aflat despre acest caz nu au considerat că informația ar trebui dezvăluită publicului. Asta chiar dacă, la momentul respectiv, nu se știa dacă persoana este sau nu infectată cu virusul mortal.

In dimineata zilei de miercuri 12 februarie 2020 am solicitat Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures si Directiei de Sanatate Publica prin adresa nr 971/12.02.2020 urmatoarele : – Instituirea masurii de carantina pentru intreaga familie , avand in vedere ca , in locuinta respectiva domiciliaza inca 5 persoane care intra in contact direct cu acesta , respectivele persoane frecventand locuri publice cum ar fi scoala , magazine , mijloace de transport in comun , etc; – Informarea autoritatilor locale cu privire la evolutia acestui caz Va informez pe aceasta cale , ca in momentul de fata nu exista nici un risc cu privire la sanatatea populatiei , persoana respectiva este sanatoasa si monitorizata permanent de catre personalul medical”, a mai spus primarul.

ACTUALIZARE:

Prefectul Nicolae Silviu-Ungur și Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică, Dr. Rareș Pop, au susținut o conferință de presă, în scopul de a liniști opinia publică, după apariția pe rețele de socializare a unor temeri legate de persoana de origine română care a revenit în țară din Republica Populară Chineză.

Am dorit să liniștim populația și să nu inducem panică la nivelul opiniei publice. Sunt proceduri pe care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, dar și grupul de suport tehnic pentru îmbolnăviri le respectă și le aplică în conformitate cu prevederile legislației în vigoare”, a menționat prefectul Nicolae Silviu-Ungur.

Declarația directorului DSP Maramureș, dr. Rareș Pop:


”Cetățeanul a revent în țară din zona Beijing și a călătorit cu escală pe ruta Dubai, unde a fost monitorizat și verificat. De asemenea, a fost preluat la Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” din București și întocmită fișa de specialitate, conform procedurilor. În conformitate cu prevederile OUG Nr.11/2020 privind stocurile de urgență, medicală, dar și unele măsuri aferente, Ministerul Sănătății este cel care instituie carantina în cazul unui risc iminent pentru sănătatea publică, ceea ce nu este cazul pentru această situație. Persoana a fost monitorizată de rețeaua de supraveghere epidemiologică națională de la intrarea în țară și până în momentul sosirii la domiciliu și fost luat în evidență pe considerentul strict epidemiologic. Acesta se află în autoizolare voluntară la domiciliu, o procedură standard transmisă autorităților de sănătate publică județene de către Institutul Național de Sănătate Publică, care în prezent este respectată, inclusiv de către persoana revenită. Situația la care se face referire nu necesită măsuri de carantinare pentru membrii familiei cetățeanului care s-a întos duminică din China. Cetățeanul a fost preluat, monitorizat și investigat din punct de vedere al evoluției sale clinice și este în prezent sănătos. Nu prezintă niciun semn clinic care ar putea ridica un semn de suspiciune, de posibilitate de patologie virală”, a spus Directorul executiv dr. Rareș Pop. De asemenea, directorul DSP Maramureș a mai precizat că bărbatului nu i-au fost recoltate probe pentru a fi recoltate la laborator pentru că nu este cazul, persoana fiind sănătoasă.

Știre în curs de actualizare.

ActualMM

Te-ar mai putea interesa

Loading...

4 COMENTARII

 1. …incredibil , sunt in carantina , m-au confundat cu un chinez . Oare din cauza ca sunt membru p.c.r. sau am uitat sa-mi pun ochelarii in timpul ,, muncii ,, ?@

 2. Ce stire de doi bani. Cu ce ajuta faptul ca spuneau publicului,daca persoana era doar suspecta? Chiar daca era infectata,o tineau in carantina si gata. Maxim informau si consultau persoanele cu care a intrat in contact. Dar asta doar daca era infectata! Mi e scarba de jurnalistii ca redactorul acestui articol,care baga panica in oameni cand nu e cazul.

  • Bună ziua. Spuneți-mi, în cazul în care persoana ar fi prezentat semne cum că ar avea virusul (doar semne pentru că, după cum a relatat și directorul DSP Maramureș, nu i-au fost recoltate probe pentru analize iar virusul are o perioadă de incubație de peste 20 de zile) cum ar fi aflat autoritățile cu câte persoane a intrat în contact? Mai mult, cum s-ar fi aflat cu câte persoane au intrat în contact cei care intraseră în contact cu o persoană posibil infectată? Vă spunem noi: într-un asemenea caz, e foarte probabil să se poată afla cu exactitate numărul de persoane posibil infectate. Cât despre articol, dacă nu ar fi fost unul corect și documentat, nu ați fi știut cu exactitate care este situația (ceea ce, acum, știți). Având în vedere că această epidemie este cât se poate de serioasă, considerăm că oamenii merită să fie avertizați chiar și la cea mai mică suspiciune. Dacă este vorba despre o alarmă falsă, cu atât mai bine.

 3. Perioada de incubatie dupa datele obtinute pana acum este de circa 14 zile, unii spun ca ar putea fi de pana la 24 de zile (neoficial) . A se lua nota ca in aceasta perioada asimtomatica, adica omul nu este alertat de nici un semn gen febra, tuse, este purtator si poate sa infecteze si pe altii deoarece nu stie ca este infectat . Rata de raspandire este de circa 2.6, adica, in medie, un om infectat va infecta pe inca alti 2.6 oameni . Virusul poate suferi modificari (mutatii) si aceasta rata poate sa creasca vertiginos .
  La ora actuala nu se cunosc cu exactitate TOATE modalitatile prin care acest virus COVID 2019 se transmite, se speculeaza ca pe langa contactul direct prin atingere gen mobilier, manere, daca un om infectat tuseste pe altul) este posibil ca acesta sa ramana suspendat in aer timp de cateva ore (dupa ce un om infectat a tusit) si sa infecteze oamenii care respira aerul .
  Mai exista si oamenii infectati care prezinta semne foarte slabe de imbolnarile si care nu se mai prezinta la medic dar raspandesc boala .
  Vom trai si vom vedea, totusi ar trebui ca preventiv marile centre comerciale dar institutiile publice sa fie dotate cu facilitati de spalare a mainilor pe care oamenii sa le foloseasca la intrare si la iesire . O eventuala epidemie nu doar ca ar produce multe victime dar si cheltuielile statului ar fi enorme, plus ca nu exista fizic facilitati si medici suficienti pentru a trata o asemenea epidemie in cazul in care ar lua amploare . Multi nici macar nu ar mai ajunge sa poata sa fie tratati …
  Este mult mai eficient si ieftin sa previi decat sa ajungi sa tratezi .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.