Începe descentralizarea reală. Victor Ponta promite în 2013 reforma administrativ-teritorială. Județele rămân, dar vor apărea regiunile!

2
107

Premierul Victor Ponta doreşte ca anul viitor să se aprobe reforma constituţională şi administrativ-teritorială a României, în 2013 urmând să se consemneze prima reformă importantă de după anul 1968.

„De când am ajuns premier nu m-am răzgândit. Bucureştiul are prea multe păreri, iar eu nu cred că este normal ca un primar din Sălaj, de exemplu, să vină la Bucureşti pentru a semna o hârtie. La Bucureşti trebuie să ţinem politica externă, apărarea, justiţia, dar toate celelalte lucruri care nu ţin de Guvernul central trebuie să meargă la autorităţile locale”, a declarat Victor Ponta, prezent joi, la Murighiol, la Adunarea Generală a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.

În opinia sa, 2013 trebuie să fie şi un an al reformei constituţionale pentru ca regiunile să primească recunoaştere în Legea fundamentală, însă păstrând judeţele actuale.

„Regiunile trebuie să primească recunoaştere în Constituţie, păstrând judeţele actuale. Chiar cred că judeţele actuale trebuie să rămână. Regiunile vor fi deasupra. Asta nu înseamnă mai multă birocraţie. 1 ianuarie 2014, atunci când începem noul exerciţiu financiar, trebuie să ne găsească cu regiuni, cu un singur minister pentru acestea. Nu prea înţeleg rolul Ministerului Dezvoltării Regionale dacă vom avea regiuni”, a spus primul-ministru.

Şeful Executivului a afirmat că agenţiile de dezvoltare regională vor reprezenta aparatul tehnic al consiliilor regionale şi i-a rugat pe şefii consiliilor judeţene să fie alături de parlamentari în perioada următoare.

Victor Ponta a recunoscut că descentralizarea nu a avut până acum în vedere şi partea financiară în perspectiva regionalizării urmând să se ia în calcul impunerea unui plafon de îndatorare pentru autorităţile judeţene.

„Trebuie să avem grijă şi să învăţăm din experienţa altora, de exemplu Spania, să nu transferăm deficitele pe regiuni, iar acestea să fie îngropate în datorii. Am discutat ieri (miercuri – n.r.) privind un plafon de îndatorare, fiindcă mulţi dintre voi (preşedinţi ai consiliilor judeţene – n.r.) aveţi datorii acum. Este profund incorect. Aţi moştenit doar datorii pentru bani care nu au ajuns decât la prietenii şmecheri al celor care au făcut împrumuturile. Trebuie să facem aceste datorii sustenabile”, a spus primul-ministru.

La Adunarea Generală a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România urmează să se discutate inclusiv modificarea legii finanţelor publice locale.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

2 COMENTARII

  1. descentralizarea de acest gen duce la o supercentralizare si control la nivel central.Nu vreti sa vedeti ca nu se face nimic pentru popor,totul e pentru un control supereficient al tuturor resurselor de catre o gasaca numita „partid”

  2. Sint curios de la cine a copiat aceste propuneri! Pt. ca Ponta nu este capabil sa gandeasca asa ceva, a copiat ca de obicei. Vai, vai, rau am ajuns….sa scapam de escroci si sa vina alti escroci si mai mari! RUSINE PONTA, RUSINE USL!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.