ÎNCEPÂND CU 1 IULIE – Românii vor putea scoate bani de pe card direct de la POS-urile magazinelor

0
371

ÎNCEPÂND CU 1 IULIE  românii pot cere eliberare de numerar direct de la POS-ul comerciantului de unde îşi fac cumpărăturile. Măsura apare în HG nr. 949/2017 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, ce a fost publicată în Monitorul Oficial, nr. 11 din 5 ianuarie, informează finzoom.ro.

Loading...

Nu toţi comercianţii sunt obligaţi însă să elibereze numerar la cererea clientului, ci doar comercianţii cu vânzări anuale de minim 10.000 euro. Avansul va fi evidenţiat distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 200 lei.

Avansul în numerar se acordă utilizatorilor de card,  în limita prevăzută de ordonanţă de urgenţă şi a sumei existente în casă, disponibilă pentru furnizarea avansului în numerar, odată cu iniţierea unei operaţiuni de plată cu cardul la terminalele instalate în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante”, se arată în hotărârea de Guvern.

Comercianţii trebuie să informeze clientul care este suma maximă care poate fi furnizată ca avans în numerar.

Comisionul de retragere numerar, suma ce poate fi percepută de comercianţi de la titularul cardului,  nu poate depăşi 1% din valoarea avansului în numerar acordat. Această lege obligă furnizorii de servicii cât şi instituţiile publice să accepte încasări prin intermediul cardurilor de debit şi de credit.

Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit”, spune HG menționat.

Sursă info și foto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.