AcasăActualitateÎMPREUNĂ PENTRU COMUNITATE – Proiect de dezvoltare a tinerilor din Baia Mare...

ÎMPREUNĂ PENTRU COMUNITATE – Proiect de dezvoltare a tinerilor din Baia Mare și alte orașe ale României, în cadrul unor tabere

spot_img

DISTRIBUIȚI

ÎMPREUNĂ PENTRU COMUNITATE  In perioada iulie-octombrie 2017, Federatia YMCA Romania impreuna cu partenerii Asociatia YMCA Baia Mare, Fundatia Student Plus Timisoara si Asociatia Young Initiative implementeaza proiectul ”Impreuna pentru comunitate! Dezvoltarea de competente specifice pentru tinerii voluntari in tabere”. În cadrul acestui proiect, în perioada 7-13 august 2017 a avut loc un curs de formare pentru 25 de tineri cu varsta cuprinsa intre 14-35 ani provenind Maramures, Timisoara, Constanta, Bucuresti, Arad, Oradea care s-a desfasurat în Statiunea Izvoare (Maramures). Proiectul de tineret este finantat de Ministerul Tineretului si Sportului.

Scopul proiectului este acela de a stimula participarea tinerilor la viața societatii prin implicarea in programe de tabara calitative si in siguranta si cresterea capacitatii organizatiilor de a implementa astfel de programe.

Cursul a format 25 tineri voluntari ca animatori de timp liber, consilieri de tabara pentru atragerea copiilor și tinerilor către activităţi de timp liber specifice cu efect benefic asupra dezvoltării lor personale. Astfel, după ce și-au impartasit așteptările referitoare la acest training, tinerii au învățat despre structura taberelor existente în SUA, rolurile și responsabilitatile voluntarilor dintr-o tabara, au identificat modalitatile de lucru cu copiii cu comportamente dificile, măsurile de siguranța și procedurile de protecție a copiilor, nevoile de formare ale tinerilor voluntari în tabara, relația orgaizatorilor de tabara cu părinții, descoperindu-si totodata prin activități non formale stilul de comunicare, dezvoltandu-si abilitățile de munca în echipa, creativitate, suport, cooperare, etc.

Pe parcursul cursului, tinerii au creat curricule pentru unele tipuri de tabere: de iarna, de vara,sportive, de familie, de zi, de incluziune, de munca, iar după ce s-au familiarizat cu diversele metode de educatie non formala 5 tineri au susținut workshopuri bazandu-se pe metoda peer to peer : astfel, am avut workshop de public speaking, introducere în cultura asiatica, fotografie, muzica, animație cu cărți de joc, înțelegerea emotiilor în contextul comunicarii, ateliere extrem de atractive pentru toți cei prezenti și o noua experiența de invatare pentru tinerii facilitatori.

12 august – Ziua Internaționala a Tineretului- a fost celebrata prin realizarea de scurte filmulete de promovare a acestei zile, a voluntariatului, a programului de tabara și a animatorului de tabara. Scenariile, filmarile și editarile au fost făcute de echipele de tineri constituite pentru acest atelier.

Cele 4 video pot fi găsite aici:

https://www.youtube.com/watch?v=zMdenfqUiCU

https://www.youtube.com/watch?v=TidfsGBKZbc&t=7s

https://www.youtube.com/watch?v=XGw0ySbSzFM&t=16s

https://www.youtube.com/watch?v=krs5-JCisMI

Album media al cursului de formare: https://www.flickr.com/photos/135787855@N05/sets/72157685408907474

Metodele non formale utilizate au invatarea experientiala, peer to peer, prezentari, brainstorming, icebreak, mima, bingo, chestionare, simulare, activitati sportive, dans, prezentare, reflectie , cafeneaua publica , open space, simulare, teambuilding (munca în echipa)

În perioada imediat următoare, tinerii vor implementa activitati post curs de formare, aceștia avand ocazia de a adapta metodele și cunostintele dobandite in diferite contexte, de a experimenta initiativa si implicarea, promovand voluntariatul si cetatenia activa prin asumarea responsabilităţilor individuale si de grup.

Cunoştinţele, abilităţile şi atitudinile dezvoltate în acest proiect sunt de folos nu doar pentru tinerii participanti ci sunt utile oricărui lucrător din domeniu educaţiei non-formale sau lucrător de tineret. Totodată, acest curs a ajutat la dezvoltarea personală a participanţilor, dezvoltând abilităţi de lucu în echipă, lidership, luarea deciziilor, curaj şi multe altele, toate acestea într-un context de invatare interactiv, distractiv, sigur.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA