AcasăAdministrațieIMPORTANT PENTRU MARAMUREŞ – Dezbateri privind proiectele prioritare prinse în Strategia de...

IMPORTANT PENTRU MARAMUREŞ – Dezbateri privind proiectele prioritare prinse în Strategia de Dezvoltare Durabilă 2014–2020

spot_img

DISTRIBUIȚI

IMPORTANT PENTRU MARAMUREŞ Comisia de Strategii, Proiecte Comunitare și Relații Internaționale a Consiliului Județean Maramureș s-a întrunit în ședință miercuri, 15 martie, la convocarea președintelui comisiei, Cristian Anghel, pentru a dezbate proiectele prioritare ale județului prinse în Strategia de Dezvoltare Durabilă 2014–2020.

IMPORTANT PENTRU MARAMUREŞ  Pe lângă membrii comisiei, la discuții a participat și conducerea executivă a județului, dar și reprezentanți ai aparatului propriu al Consiliului Județean.

Pe ordinea de zi s-au aflat două puncte importante, respectiv Strategia de Dezvoltare Durabilă și zona de relații internaționale, cel de-al doilea subiect fiind prezentat de Mihaela Lițe, șef Birou Relații Externe din cadrul CJ Maramureș.

Pe lângă înfrățirile active cu Jasz-Nagykun – Szolnok – Ungaria, cu Ivano Frankivsk, cu Veneto – Italia, cu  Panevezys (municipalitate și district) – Lituania și cu Flevoland – Regatul Țărilor de Jos, există și relații de cooperare active cu Szabolcs Szatmar Bereg – Ungaria și cu Saxony Anhalt – Germania.

CJ Maramureș face parte din Adunarea Regiunilor Europei ARE din 1997, din  Federația Europeană a Agențiilor și Regiunilor pentru Energie și Mediu – FEDARENE și din Euroregiunea Carpatică, ce reunește regiuni și județe din Polonia, România, Slovacia,  Ucraina și Ungaria, care se gasesc în arealul Munților Carpați. Pe rând, la cuvânt s-au înscris consilierii județeni Anton Rohian, Gheorghe Mihai Bârlea și Marinel Kovacs.

Prezent la această întâlnire, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a subliniat faptul că, în strategia mare de dezvoltare a județului va propune plenului CJ, după adoptarea bugetului, să fie cuprinse două strategii sectoriale.

”Mă refer aici la o strategie investițională a județului, care va duce la identificarea tuturor oportunităților de investiții.

Mai exact, propun ca în cazul fiecărui UAT în parte să cunoaștem terenurile care ar putea fi puse la dispoziția investitorilor, dacă există sau nu utilități în zonă, ce costuri implică aducțiunea de apă, gaz sau curent, ce înseamnă piața forței de muncă în comunitatea respectivă, care este salariul mediu.

Un astfel de studiu putem noi să îl prezentăm fiecărui investitor interesat și chiar să îl trimitem ambasadelor. A doua strategie sectorială pe care o voi propune colegilor consilieri județeni, după ce vom adopta bugetul, este o strategie pe turism.

Și aici, studiul va cuprinde tot: turism montan, cultural, ecumenic”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

În ceea ce privește relațiile internaționale, în opinia șefului administrației județene aceasta este o altă discuție care trebuie să aibă loc la nivelul Consiliului Județean, într-o dezbatere la care să participe toți consilierii de la toate partidele politice.

 ”Nu cred că o majoritate trebuie să conducă o minoritate, iar dacă nu suntem toți de acord că parteneriatele internaționale sunt bine-venite, atunci vom renunța la o parte dintre ele.

La nivelul CJ trebuie să fie un consens între toți aleșii județeni, pentru a nu exista interpretări ulterioare”, a conchis președintele CJ Maramureș.

Această primă ședință a Comisiei de Strategii, Proiecte Comunitare și Relații Internaționale a Consiliului Județean Maramureș urmează să fie repetată, în întâlniri viitoare, pentru ca fiecare proiect cuprins în Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului să fie dezbătut punctual, iar apoi urmează să se facă o prezentare plenului CJ Maramureș.

 

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA