AcasăEvenimentI-AU SĂLTAT DUPĂ 55 DE PERCHEZIȚII - Vasile Pop, director adjunct al...

I-AU SĂLTAT DUPĂ 55 DE PERCHEZIȚII – Vasile Pop, director adjunct al DSV Maramureș dus la audieri, dar sunt implicați șefi de la Finanțe, APIA și Poliție (DECLARAȚIE)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –Biroul Teritorial Maramureş împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, Oradea, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş, Sălaj, Bistriţa Năsăud şi Satu Mare, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş, precum şi poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, au efectuat în data de 29.06.2015 un număr de 55 de percheziţii domiciliare la sediile unor firme de pe raza judeţelor Maramureş, Satu Mare şi Cluj.

Acţiunile au vizat destructurarea unei grupări infracţionale, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, abuz în serviciu, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi fraudă informatică.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2008, mai multe persoane au iniţiat şi au constituit un grup infracţional organizat, cooptând pe parcurs şi alţi participanţi la activitatea infracţională, care au aderat la acesta şi au sprijinit gruparea, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, fraudă şi fals.
Modul de operare al grupului infracţional organizat a presupus două mari direcţii de acţiune, pe de o parte fiind vorba despre comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani prin intermediul unor circuite financiar-fiscale prejudiciabile care au inclus mai multe societăţi comerciale de pe raza mai multor judeţe din ţară – inclusiv firme din categoria celor cu comportament tip „fantomă” – menite să diversifice parcursul infracţional, iar pe de altă parte a fost vorba despre săvârşirea unor infracţiuni de fraudă şi spălare de bani în legătură cu obţinerea, prin mijloace frauduloase, de subvenţii (plăţi naţionale directe complementare) pentru sectorul zootehnic, de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Maramureş.
Liderii grupării infracţionale au calitatea de asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale cu sediile sociale şi puncte de lucru pe raza jud. Maramureş şi Satu Mare, respectiv funcţia de director executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş. Activitatea infracţională, pe de o parte, în perioada 2008 – 2013, s-a derulat prin intermediul societăţilor comerciale administrate sau controlate de cei doi lideri, care au înregistrat în evidenţa contabilă facturi fiscale ce nu reflectă operaţiuni reale, emise de peste 10 societăţi comerciale controlate de alţi membri ai grupării, cauzând un prejudiciu bugetului consolidat al statului, estimat până în prezent de organele fiscale, la valoarea de peste 2.500.000 euro, reprezentând debite – TVA şi impozit pe profit şi accesorii – majorări şi penalităţi de întârziere.
Pe de altă parte, în perioada 2009 – prezent,  activitatea infracţională s-a derulat cu ocazia solicitării şi obţinerii unor sume de bani din fondurile naţionale gestionate de  Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, reprezentând subvenţii în sectorul zootehnic. Astfel, o parte din membrii grupării au înfiinţat exploataţii de animale, dar au înregistrat animale fictive în exploataţie, iar ulterior au întocmit documentaţie care a stat la baza  formulării de cereri de sprijin financiar în sectorul zootehnic.
Activitatea de înregistrare de animale fictive în exploataţie s-a realizat cu sprijinul unor medici veterinari care au atestat, în mod nereal, existenţa şi mişcarea animalelor, şi – mai    mult – au înregistrat apoi aceste date nereale în baza naţională de date (Sistemul Naţional de Identificare si Înregistrare a Animalelor – S.N.I.I.A.) a Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Falsurile informatice săvârşite astfel de medicii veterinari, au fost realizabile cu sprijinul unuia dintre liderii grupării, care are funcţia de director executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş şi un referent în cadrul aceleiaşi instituţii. Aceste sume de bani obţinute din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi fraudă (în cazul subvenţiilor acordate în mod ilegal), au fost transferate atât în diferite conturi ale societăţilor care au emis facturile fiscale fictive (în final fiind ridicate în numerar de la ghişeele băncilor şi de la bancomate), cât şi în conturile societăţilor comerciale administrate sau controlate de liderii grupării, de unde au fost ridicate apoi în numerar, iar ulterior reintroduse în conturile sau casieria societăţilor sub formă de aport asociat, în scopul ascunderii şi disimulării originii ilicite a acestora.
Pentru a se asigura că activitatea infracţională nu va fi descoperită şi pentru a avea protecţia în cazul iniţierii unor controale de către instituţiile abilitate ale statului în prevenirea şi descoperirea faptelor de natură contravenţională şi infracţională, membrii grupării au atras în activitatea infracţională şi persoane cu funcţii de conducere şi execuţie din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Maramureş, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Maramureş şi din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureşcare prin activităţile lor au sprijinit gruparea infracţională, întocmind în mod defectuos acte de control, omiţând deliberat să stabilească o stare de fapt fiscală care să conducă la calculul exact al obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat şi administrând defectuos probatoriul în dosarele penale având ca obiect fapte săvârşite de membrii grupării, consecinţa directă fiind absenţa stabilirii unei stări de fapt reale care să poată determina încadrarea în elementele constitutive ale unor infracţiuni.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

ACTUALIZARE 1
Perchezitii au avut loc in aceasta dimineata si la Miresu Mare, unde procurorii DIICOT sprijiniti de la mascatii de la Politia de Frontiera au perchezitionat sediul Dispensarului Veterinar. Totodata au fost perchezitionate si anumite imobile din localitaea Remeti, sat ce apartine de Miresu Mare.

ACTUALIZARE 2
Azi dimineata, un echipaj MAI si Politia de frontiera a fost in Repedea, respectiv la medicul veterinar Dumitru Tudic. Au fost ridicate documente.

ACTUALIZARE 3
Conform unor informații neconfirmate oficial de la Administrația Finanțelor Publice Maramureș s-ar fi ridicat calculoatoarele din birourile directorilor Chilat și Popa, iar din cadrul IPJ Maramureș ar fi fost vizat șeful Serviciului Economic. Informațiile nu ne-au fost confirmate de anchetatori.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA