Acasăsinucidere maramuresHOTĂRÂŢI - Londra nu va participa la niciun sistem de comun de...

HOTĂRÂŢI – Londra nu va participa la niciun sistem de comun de azil al UE

spot_img

DISTRIBUIȚI

Londra nu va participa la niciun sistem comun de azil al Uniunii Europene, a avertizat luni premierul britanic David Cameron, în timp ce liderii europeni caută o soluție la criza migrației, relatează AFP.

‘Regatul Unit nu se va alătura niciunui proces comun de azil în Europa — noi avem o clauză solidă de exceptare ca o stâncă’, a scris Cameron într-o postare pe Twitter.

Anunțul premierului britanic intervine după apariția unor informații potrivit cărora Bruxellesul ar putea propune centralizarea cererilor de azil în UE, în cadrul unei revizuiri generale a politicii sale în materie de azil, inițiativă ce ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

Liderii UE au încercat luni, în timpul unui summit extraordinar cu Turcia la Bruxelles, să găsească o soluție la criza implicând peste 1,2 milioane de migranți sosiți anul trecut în UE. Dar o decizie a fost amânată pentru următorul summit, preconizat să aibă loc în zilele de 17 și 18 martie la Bruxelles.

Potrivit actualului sistem de azil, candidații trebuie să-și depună cererea în prima țară din UE în care au sosit. Aceasta înseamnă că țările care sunt geografic cele mai expuse la sosiri ilegale, cum ar fi Italia și Grecia, primesc un număr disproporționat de cereri de azil.

Afluxul de migranți din Siria, Irak și din alte părți amenință sistemul de liberă circulație Schengen, care implică 26 de țări europene, inclusiv 22 de state membre ale Uniunii Europene din cele 28.

Confruntate cu sosiri masive, mai multe țări ale sistemului Schengen au decis să-și închidă granițele.

Precedentele tentative de redistribuire a refugiaților între statele membre ale UE au eșuat în mare măsură.

Orice proiect de azil comun în UE ar fi problematic din punct de vedere politic pentru Marea Britanie, aflată în plină campanie pentru referendumul din 23 iunie în problema apartenenței țării la UE.

Majoritatea sondajelor indică faptul că ‘Da’-ul rămânerii Marii Britanii în UE prevalează în intențiile de vot. Dar diferența dintre susținătorii ‘Da’ și cei ai ‘Nu’ se diminuează și problemele legate de imigrație și capacitatea Marii Britanii de a-și controla frontierele sunt, în acest context, deosebit de arzătoare.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA