“FIC

“Frozen

Acasă NEWS ALERT HORA BUCURIEI – HCM Baia Mare s-a calificat în sferturile de finală...

HORA BUCURIEI – HCM Baia Mare s-a calificat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor!

8
4766

Pentru al doilea an consecutiv, HCM Baia Mare a reușit să se califice în sferturile de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin, cea mai importantă competiție din lume la nivelul cluburilor.

Venită fără niciun punct în grupa principală, HCM a avut un parcurs de excepție, fiind singura echipă din Liga Campionilor care a reușit numai victorii în acest an,o performanță ce nu e la îndemâna oricui.

Vineri seara, băimărencele și-au trecut în cont cea de-a cincea victorie din tot atâtea partide disputate, câștigând fără drept de apel în fața campioanei Germaniei, Thuringer, la 11 goluri diferență, scor 38-27, după ce la pauză a fost 19-12. Cu zece puncte acumulate, HCM nu mai poate pierde calificare, indiferent de rezultatele care se vor înregistra în meciurile rămase de disputat.

Sala sporturilor Lascăr Pană a fost arhiplină, în ciuda ploii care nu s-a oprit toată după-amiaza, spectatorii venind să sărbătorească împreună cu jucătoarele frumoasa calificare ce părea atât de departe la sfârșitul anului trecut. Galeria, în formă maximă, a încălzit atmosfera din sală încă înainte de prezentarea echipelor. S-a creat o atmosferă incendiară, spectatorii au intonat în picioare Imnul României, poate mai bine ca niciodată, iar în tribună a fost desfășurat un drapel tricolor imens.

S-a păstrat un minut de reculegere în memoria lui Mircea Costache, unul din handbaliștii generației de aur, dublu campion mondial, câștigător al Cupei Campionilor Europeni și a numeroase trofee din competițiile interne.

Sala întreagă s-a ridicat în picioare și i-a scandat numele Elizei Buceschi, acum în postură de adversară a echipei cu care a cucerit atâtea succese în ultimii ani, la care și-a adus o importantă contribuție. Băimărenii nu au uitat-o și sigur nu o vor face niciodată, Eliza având un loc aparte în sufletele lor.

HCM Baia Mare a avut două absențe notabile în echipa cu care s-a prezentat la acest joc, Adriana Nechita fiind bolnavă, iar Melinda Geiger va trebui să se opereze de menisc în zilele următoare, ratând astfel jocurile din Liga Campionilor, dar și prezența la turneul preolimpic din Danemarca. Este o pierdere mare atât pentru echipa de club cât și pentru naționala României, postul de inter dreapta fiind o mare problemă în handbalul românesc. Melinda se va opera la Gyor, și dacă o va putea face foarte repede (problema e să o programeze medicul chirurg de acolo), e posibil să revină în ultimele meciuri din Liga Națională.

HCM a început mai greoi, a intrat treptat în joc, după ce a fost condusă cu 1-0, 2-1 şi 3-2, după care s-a instalat la cârma jocului și nici măcar nu le-a mai permis adversarelor să se apropie de egalare, că de condus… În minutul 13 s-a accidentat căpitanul Valentina Ardean Elisei, fiind înlocuită cu succes de Ana Maria Tănăsie, aflată într-o formă de zile mari. Dacă la pauză diferența de scor a fost de șapte goluri, în minutul 35 a crescut la zece, 23-13, apoi la 13 în minutul 45, 27-15, pentru ca în minutul 50 să se ajungă la decalajul maxim, 15 goluri, 35-20.

Asta după ce la jumătatea reprizei secunde s-au schimbat liniile, titularele luând loc pe bancă lângă antrenori, iar rezervele intrând în teren. Rar se întâmplă la acest nivel ca o echipă să-și permită să joace cu toate jucătoarele, după ce s-a consumat doar trei sferturi din timpul partidei. HCM și-a permis înclusiv să joace finalul de meci cu Dumanska în teren, al treilea portar al echipei. Și, ca să nu se spună că a intrat degeaba în teren, în ultima secundă de joc a apărat o aruncare de la 7 metri, executată de … Eliza Buceschi. C-așa-i în handbal.

Și dacă tot au ajuns pe bancă, Allison Pineau, Alexandra do Nascimento și Katarina Jezic au dansat și cântat cu spectatorii celebrul refren al trupei Opus, Life Is Life, bucurându-se de victorie și de calificare.

La finalul meciului galeria le-a strigat numele jucătoarelor, spectatorii le-au aplaudat frenetic, a reapărut tricolorul gigant, fetele s-au îmbrățișat și sărutat cu oamenii intrați pe suprafața de joc, s-a încins hora bucuriei. Momente superbe au fost în sală, spectatorii rămânând minute bune în tribune să sărbătorească, să se bucure de un nou succes important al echipei lor.

HCM Baia Mare: Ungureanu 7 intervenții, Munteanu 3, Dumanska 2 (a apărat un 7m) – Do Nascimento 9, Pineau 7 (4 din 7m), Tănăsie 6, Abbingh 6 ( 1 din 7m), Vizitiu 6, Perianu 1, Ardean 1, Jezic 1, Marin 1, Tătar, Szucs, Preda.

Antrenori Aurelian Roșca și Ioan Băban.

Românca Eliza Buceschi, fosta jucătoare a formației băimărene, a marcat 5 goluri pentru Thuringer, Crina Pintea (ex-HC Zalău) a înscris un gol, celelalte fiind reușite de Meike Schmelzer – 6, Natalia Reșetnikova – 3, Sonja Frey – 3, Anouk van de Wiel – 2, Danick Snelder – 2, Svenja Huber – 2, Audrey Deroin – 2, Kartin Engel – 1.

Antrenori Herbert Muller și Helfried Muler

Au arbitrat macedonenii Saso Krkacev și Gjoko Kolevski, iar observator a fost Ivan Dolej din Cehia.

În clasament, pe primul loc se află Rostov pe Don, 15 puncte, urmată de FTC-Rail Cargo Hungaria, 10 p, HCM Baia Mare, 10 p, Larvik, 8 p, Fleury Loiret Handball, 6 p, Thuringer HC, 1 p. HCM şi Thuringer au fiecare un joc mai mult.

În ultima etapă din grupele principale, HCM va juca în deplasare cu Ferencvaros (FTC-Rail Cargo Hungaria), pe 27 februarie.

Grigore Ciascai

Te-ar mai putea interesa

Loading...

8 COMENTARII

 1. Felicitari.Va iubim fetelor.Sa-i transmită cineva scorul final si primarului care a parasit sala.Macar Bala a luat pozitia ghiocelului.cand în sală se striga Minaur.

  • Din câte am înțeles, Claudine Mendy a venit la prietena ei Allison Pineau pentru câteva zile. Ea, dacă nu cumva mă înșel, e la Metz Handball, unde a început să joace, echipa fiind pe primul loc în Franța. Cum și ea a trecut un pic pe la Vardar, normal că se fac speculații. Dar, cum amândouă au amintirii triste din Macedonia, e greu de crezut că se vor întoarce acolo. De ce nu amândouă la Baia Mare?

 2. Cherecheş: „Azi este punctul zero! Nu mai finanţăm HCM Baia Mare, nici echipa de fete, nici echipa de băieţi”. Ce se întâmplă cu echipele de handbal din localitate până în vară
  HCM Baia Mare şi-a asigurat în mare măsură prezenţa între primele 8 echipe ale Europei în handbalul feminin, după ce a învins vineri Thuringer cu 38-27. Publicul băimărean a savurat la maximum evoluţia fetelor, dar nu a uitat situaţia delicată în care a ajuns echipa de băieţi, astfel că a scandat în repetate rânduri „Minaur! Minaur!”. Mesajul a fost evident pentru primarul Cătălin Cherecheş, care a asistat la jocul fetelor de pe marginea terenului.
  Edilul-şef nu s-a simţit în largul lui în momentul în care publicul i-a pus în „cârcă” situaţia în care a ajuns Minaur azi, la câteva luni după ce a luat titlul şi a jucat în Liga Campionilor, ci a convocat o conferinţă de presă în care a încercat să lămurească câteva aspecte. Printre altele, Cătălin Cherecheş a ţinut să reamitească de faptul că mass-media naţională ar avea cea cu Baia Mare – „am văzut la tot felul de televiziuni, mai ales cu caracter naţional, faptul că este mare durere că echipe din Baia Mare fac performanţe” -, a trimis la o „plimbare în jurul sălii” un participant la conferinţa de presă pentru că a îndrăznit să întrebe de vinovaţi, dar mai ales a susţinut în mod clar: „Azi este un punct zero, în care nu mai finanţăm HCM Baia Mare, nici echipa de fete, nici echipa de băieţi. Municipiul Baia Mare şi primarul Cătălin Cherecheş nu-şi mai pune semnătura pe niciun document prin care să finanţeze HCM Baia Mare!”.

  Pentru ca echipele să nu dispară (nimeni nu şi-a imaginat acest lucru!), primarul a precizat că Municipalitatea se va implica în finanţarea echipei, dar sub o altă formulă: „Preluăm noi, Municipiul, până la finalul sezonului tot ce înseamnă managementul, organizarea celor 2 echipe printr-un contract de asociere cu câteva obiective. Unul este păstrarea echipei de băieţi în Liga Naţională, iar altul este poziţionarea cu fetele pe locurile 1-2, care să ne permită accederea din nou în Liga Campionilor. Un alt obiectiv este crearea premiselor financiare, asta înseamnă ca jucătorii şi jucătoarele să aibă toate salariile plătite la zi până la momentul finalizării transferurilor (n.r. Trecerea echipelor de la HCM la CS Minaur – clubul de drept public)”.
  De asemenea, Cătălin Cherecheş a afirmat că a introdus o acţiune de executare silită a HCM Baia Mare (!), club finanţat în mare măsură de primărie în ultimii ani, şi a „distribuit” întreaga vină a situaţiei de azi a celor două echipe, care au acumulat datorii în primul rând la sportivi, pe conducerea clubului.

  Ce a mai spus Cătălin Cherecheş

  „Această echipă (n.r. Minaur) a fost o decimată de aproximativ un an şi jumătate, din momentul în care s-a construit”
  „Bugetul prezentat finanţatorilor arată într-un fel, iar finanţarea concretă arată în alt fel”
  „Exista o variantă să nu mai finanţăm deloc sportul, până la momentul în care se trezea cineva din România să facă o legislaţie pe sport, similară cu finanţarea pe cultură. În acelaşi mod ar trebui să se facă finanţarea, să se copieze şi în loc de cultură să se scrie sport. Un copil de clasa a 5-a ar putea să facă aşa ceva. Luăm ordonanţele care permit finanţarea pe cultură şi le pliem pe sport”
  „Astăzi, această echipă (n.r. s-a referit la Minaur) are salariile la zi, luni această echipă va avea salariile plătite în avans pe următoarele 3 luni. Vorbim de cuantumul salariilor si nu de salarii propriu-zis, e treaba clubului cum îşi rezolvă probleme contractuale”.
  „Nimeni din club nu s-a orientat spre ce ar trebui să se întâmple începând din iunie. Niciunul nu a discutat cu jucători, jucătoare, dacă mai vor să rămână sau nu, au fost preocupaţi doar cum să le dea hârtii să plece”.
  Văd jucătoare emblematice, cum e Pineau, cum sunt toate celelalte, nimeni nu discută cu ele. Nimeni nu discută cu antrenorul, nimeni nu le spune despre viitor. Nu pot să discut eu în numele clubului pentru că treaba mea este alta”.
  „Am vrut să transferăm echipa de băieţi de la HCM la Minaur în această iarnă. Cu o zi înainte să facem transferul, cineva scoate din sertar nişte memorii în valoare de aproape 4 miliarde de lei vechi (n.r. 400.000 de lei). Nu era o problemă dacă le scotea cu 2 zile mai devreme, dar când o faci cu o zi înainte nu se mai poate face nimic”.
  Sadoveac rămâne la Minaur. Primarul i-a plătit restanţele
  Un alt caz despre care a vorbit este cel al lui Marius Sadoveac. Cătălin Cherecheş a susţinut că jucătorul va continua la Minaur. În schimb, Uros Vilovski a părărist şi el corabia. „Îi mulţumesc în special lui Marius Sadoveac, a înţeles ce înseamnă colegialitatea şi spiritul de echipă. Mi-aş fi dorit să aprecieze şi cei din conducerea clubului ce a facut Marius. Până azi, nimeni din conducerea clubului nu a dat niciun leu din datoria pe care o are de primit Sadoveac. Am făcut-o eu pentru că ştiu ce înseamnă un simbol”, a susţinut Cherecheş.

  • Comedie curată primaru’ asta. Ba, aloooooo, nu mai prostiti pe mine, va e clar?! Tu ai decis tot, ai controlul/butoanele/telecomanda sau cum vrei sa le zici; ti-ai pus oamenii tai sa conducă si aici e punctul VOSTRU ZERO! Noi, SUPORTERII, nu cedam, suferit alături de fete/băieți iar ziua in care voi o sa dați socoteala, ei..aia o sa fie o zi foarte FUN!!
   Just remember

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.