GURA LUMII

 

DE PRIN CAFENELE – Disperare mare, monșer…

bani sifonati

Unul dintre ziariștii cu state vechi din Baia Mare a devenit renumit în ultimii ani (pe lângă duhoarea specifică celor care știu citi și scrie, dar nu au descoperit încă apa și săpunul) pentru periodicele lingușiri pe care le scrie în numele diverșilor politicieni care vor să ajungă în anumite funcții publice.

Pe principiul “vorba dulce mult aduce”, Monșer scrie epistole care atrag adesea zâmbete ironice la adresa celor care își însușesc scriitura sa. Cel mai recent client al ziaristului, un candidat la funcția de primar de municipiu, a devenit peste noapte un elevat în exprimare, deși cei care îl cunosc sau l-au auzit măcar o dată vorbind se crucesc.

Marea problemă nici măcar nu-i asta, cetățenii neputând fi prostiți cu vorbe filozofice. Problema e că lui Monșer îi place să se inspire din scrierile altora, fiind un recunoscut copy – paste (a încercat să îi vândă cuiva un text scris despre Baia Mare, dar copiat de pe un blog de turism în care se făcea referire la un oraș din Ungaria! Textul a fost copiat aproape cuvânt cu cuvânt, doar numele orașului și al râului care îl tranzitează au fost adaptate).

Mai mult, îi place să ia banul și, mai apoi, să îl arunce în derizoriu pe cel care l-a dat. Exemplu ar fi episodul interviului de Paști realizat în urmă cu câțiva ani de ilustrul ziarist cu președintele de atunci al Consiliului Județean Maramureș, M. Man. Interviu în care ziaristul a pus întrebările și tot el a oferit răspunsurile, dar din paginile ziarelor locale sclipea poza mândră a lui Man. Problema mare a fost în momentul în care cei care au citit interviul au constatat că de Paști se sărbătorește… Nașterea Domnului!

Alte episoade în care Monșerul și-a faultat clienții fac și astăzi obiectul glumelor spuse la un șpriț. La finalul săptămânii, într-o cafenea a unui hotel de pe malul Săsarului lumea se întreba dacă acel interviu va fi relansat, cu modificarea de rigoare a numelui, pentru candidatul căruia încearcă Monșer să îi asigure niște voturi în plus. Social democratul candidat nici nu știe că riscă să își schimbe porecla din Mutalău în Prostalău dacă mai apelează mult la talentele scriitoricești ale Monșerului. Unii spun despre ziarist că e mai rău decât o lipitoare, că îți ia și banii și te și aruncă în derizoriu.

Noi așa am auzit, deci așa v-am povestit!

 

Se muncește de zor ca doamna de onoare să aibă pod spre casa părintească (FOTO)

pod peste viseu (1)Locuitorii din zona cartierului vișeuoan Rădeasa se uită și se tot miră cum pot oare muncitorii români să lucrează fără încetare la un pod peste râul Vișeu. Și asta pentru că nu ne cam stă în caracter să avem așa de mare tragere de inimă când vine vorba de a construi ceva. Până aici nimic deosebit ar spune oamenii. E bine că se mai construiește ceva în țara asta.

Vom avea pod nou peste râul Vișeu„! susțin localnicii de pe strada Rândunelelor din Vișeu de Sus.

pod peste viseu (2)Aceeași oameni se întreabă dar oare pentru cine se muncește chiar în halul ăsta. Unii dintre ei șușotesc pe la colțuri că pentru o persoană importantă care s-a născut la Vișeu de Sus și a cărei casă părintească este tocmai pe strada Rândunelor.

Dar ce persoană este chiar atât de importantă că s-au alocat fonduri pentru a se construi ditamai podul peste Vișeu? Ne-au răspuns la întrebare tot locuitorii din zonă: „Prima femeie șef al unui Inspectorat Județean de Poliție din România, cea care a primit in mijlocul verii trecute titlul de cetățean de onorare al orașului Vișeu de Sus„.

Să fie oare chiar așa? Să nu poată ajunge la casa părintească cetățeanul de onoare al Vișeului fără a-și rupe mașina prin văile Vișeului? Așteptăm răspunsuri.

Fotografiile de la fața locului ne-au fost furnizate de un cititor al site-ului ActualMM.ro.

Momente esențiale din viața lui Dan Mihalache, fost deputat de Maramureș

Dan-Mihalache1971 – Se naște Dan Mihalache. Aducerea lui pe lume a fost o adevărată provocare pentru medic și pentru moașă, deoarece trebuia să fie atenți să nu-l trezească.

1976 – Încă de mic copil, Dan Mihalache a avut năzuințe înalte. Cerul, norii și astrele au fost elementele care l-au inspirat mereu, deoarece adormea cu capul pe spate și, inevitabil, erau primele chestii pe care le vedea atunci când, după opt-nouă ore de somn, deschidea din nou ochii.

1980 – Dan Mihalache se dovedește un elev gălăgios, greu de potolit, care deranja mereu orele cu sforăitul lui.

1987 – Gândul de a se culca cu o femeie i se pare de neacceptat. Unde să găsești un scaun suficient de mare încât să se poată odihni în el două persoane?

1989 – Nu se pregătește prea bine pentru examenul de Bac, însă rezolvările subiectelor îi apar, ca prin minune, în vis. Din păcate, se trezește fix în momentul în care profesorul supraveghetor le spunea elevilor să pună pixul jos și să predea lucrarea.

1991 – Ajuns student la București, se confruntă cu lipsurile inerente vieții de cămin. Dan Mihalache privește însă cu dispreț mâncarea, deoarece, după cum se știe, atunci când mănânci nu poți să și dormi.

1998 – Este transportat de urgență la spital după ce, în timpul unui somn extrem de odihnitor, îi cade o pară în gură.

2014 – Klaus Johannis îl numește pe Dan Mihalache șef al cancelariei prezidențiale, motivând că acesta e foarte bun la ceea ce face. De exemplu, nimeni nu doarme mai bine decât el atunci când plouă afară și e o vreme din aia care te îmbie la somn. (catavencii.ro)

————————————————————————————–

ALEGERI DEGEABA ÎN PSD – Dragnea candidează singur ca să nu provoace disensiuni în partid

dragnea*Filiala Maramureș a PSD și-a exprimat sprijinul pentru viitorul șef al partidului printr-o scrisoare deschisă: “Suntem convinși că alegerea domniei-sale va merge ca pe roate. Semnat: Horea și Cloșca. Crișan încă mai oscilează asupra deciziei”.

*Întrebat dacă nu se teme că va avea soarta ultimului lider unic ales, Liviu Dragnea a declarat: “Se poate, dar asta nu înseamnă că nu voi continuă să votez alături de PSD”.

*Pentru a respecta principiul democratic al pluralității, buletinele de vot vor avea două opțiuni: “Liviu Dragnea” și “Eu sunt tâmpitul ăla care face glume proaste cu DNA”.

*Mai multe grupuri de fani PSD au fost surprinse cu frumosul colind “Sculați gazde, nu dormiți”. În cimitirul Ghencea Militar.

*Ultima oră: grupuri de români surprinși de scrutin la Plevna, Smârdan, Cotul Donului și în Munții Tatra protestează că nu sunt lăsați să voteze din străinătate.

*Dacă va ajunge stăpân peste PSD, Liviu Dragnea o să-și construiască o vilă imensă chiar în mijlocul partidului, exact cum a făcut și în Teleorman când a ajuns stăpân. Asemeni câinilor care își însemnează teritoriul urinând, tot așa Dragnea își însemnează locul făcându-și o vilă. Se șușotește prin partid că vila lui Dragnea din PSD va fi atât de mare încât vila lui Năstase de la Cornu o să stea în ea când va veni cu treburi prin București.

*Om dintr-o bucată, cu mustață, Dragnea a luat deja primele măsuri în PSD: Organizația de Tineret nu are voie să se întoarcă la sediu mai târziu de 10 seara, iar Organizația de Femei să-i aducă mai repede berea aia din frigider, că deja îi sare țandăra.

*Liviu Dragnea a zis că cel mai greu e să concurezi singur într-o competiție. El a dat exemplul lui Stolojan care, în 2004, a candidat singur din partea PDL, dar până la urmă singurătatea l-a doborât, iar partidul a trebuit să-l schimbe cu Băsescu.

*Liviu Dragnea a ales să candideze singur pentru șefia PSD ca să nu se dea vina după aceea pe contracandidații săi că au fost prea slabi. Sau dacă, Doamne ferește, sunt prea buni, să fie nevoit să-i omoare. Mă rog, n-ar fi fost cazul, chiar sunt toți foarte slabi.

*Victor Ponta este foarte bucuros că, de când a scăpat de funcția de la partid, are foarte mult timp pentru Guvern. Spre exemplu, ieri a stat zece ore la Guvern: a udat florile, a căutat vreo două ore o agrafă de birou verde (culoarea lui preferată), pe care o scăpase între două fotolii foarte grele, a aruncat cu hârtii mototolite într-o vază…

*Ion Iliescu îl votează pe Liviu Dragnea. Chiar n-ar vrea dup-aia ca toți ceilalți să iasă din patru în patru ani la vot, iar el să rămână singur, ca fraierul, în întuneric.

*Valeriu Zgonea vrea să facă parte din echipa lui Liviu Dragnea, dar să nu-i zică și el, ca toți ceilalți: Tu, că ești slab, treci în poartă!

*Rovana Plumb nu-și face nici o problemă dacă Liviu Dragnea o să câștige aceste alegeri, chiar nu are cu ce să se răzbune pe ea. Se pot confirma inclusiv zvonurile conform cărora, dacă Dragnea o să impună ca toți membrii partidului să aibă mustață, pe ea n-o va afecta cu nimic.

*Oamenii din județul Teleorman regretă plecarea lui Dragnea ca șef la București. De bine, de rău, Liviu se aranjase, făcuse câteva miliarde și acum le lăsa și lor 20% din ce produceau. (catavencii.ro)

———————————————————————————————–

Între timp, dincolo de Atlantic…

111-703x1024*Klaus Iohannis a spus că i se pare normal ca soția lui, doamna Carmen, să fie cea care vorbește cu oficialii americani, că doar e profesoară de engleză. Atunci cînd se va întîlni cu delegația unor surdo-muți, da, se va ocupa el de comunicare.

*Înaintea să plece în Statele Unite, președintele Iohannis s-a pus în temă consultîndu-se cu Americanu’, din La bloc.

*Iohannis se bucură că e și Papa Francisc I în Statele Unite, însă a precizat că nu vrea să-l întîlnească. Fiind luteran, Iohannis intenționează să meargă în America la mormîntul întemeietorului religiei sale: Martin Luther King.

*Iohannis a vizitat și Ground Zero, unde a spus că, în mod cert, Turnurile Gemene au fost treabă făcută de mîntuială, din moment ce s-au dărîmat. Dacă s-ar fi ocupat el de structura de rezistență a zgîrie-norilor, nu mai picau ei din cauza unor amărîte de avioane.

*Peste tot pe unde merge, Klaus Iohannis e un oaspete extrem de pretențios. De obicei, cere ca în camera de hotel în care e cazat să se afle o trusă de scule, pentru cazul în care nu-i plac condițiile de cazare și vrea să-și facă singur alt hotel.

*Nerăbdător, Vladimir Putin l-a întrebat pe Barack Obama cînd intră în vigoare sancțiunile economice la adresa Germaniei, cauzate de scandalul Volkswagen.

*Iohannis a adus cu el, în bagajul de cală, cîțiva refugiați de care a vrut să scape, în ideea că România e o țară prea săracă pentru a-i putea întreține.

*Iohannis și-a făcut o poză cu Statuia Libertății, despre care a spus că o apreciază enorm pentru că e o tipă discretă, care vorbește aproape la fel de puțin ca el.

*Klaus Iohannis a fost scandalizat atunci cînd a auzit că americanii vor să facă un gard la granița cu Mexicul. Cum au îndrăznit să se apuce de o construcție atît de amplă fără să-i ceară și lui părerea de meșter?

*Iohannis a înțeles de ce româna e a doua cea mai vorbită limbă de la Microsoft: pentru că în birourile companiei americane se vorbește foarte mult despre șpăgile care s-au dat în România.

*Întrebat ce înseamnă pentru el visul american, Iohannis a spus că visul lui e să meargă într-o țară în care presa să nu-l mai întrebe chestii, iar el să nu mai fie nevoit să răspundă, deoarece nu-i place deloc să vorbească.

*Iohannis le-a spus celorlalți șefi de stat, la ONU, că nu poate accepta refugiați musulmani în România, deoarece soția lui are obiceiul să se îmbrace provocator, chestie pe care sirienii n-ar putea s-o tolereze niciodată.

*Tot în problema refugiaților, președintele României a spus că țara noastră nu-i poate găzdui pe refugiați, dar, dacă aceștia își găsesc un loc unde să stea, e dispus să le schimbe el faianța din baie și să le pună o tîmplărie nouă.

*Iohannis s-a lăudat în fața celorlalți președinți că n-o fi el cel mai puternic om din lume, dar, cu siguranță, este cel mai priceput. Practic, e singurul lider care și-a tapițat singur scaunul de președinte.

*În timp ce era în America, Klaus Iohannis a fost anunțat că pe Marte s-a descoperit apă. Reacția lui a uimit pe toată lumea: Nu, mersi, nu mi-e sete.

*Lui Iohannis i se pare un lucru bun că Statele Unite au capitala într-un oraș care poartă numele primului șef al republicii. Ce-ar fi ca și România să-și mute capitala la Dej, poate că asta ar fi cheia succesului pe plan extern.

DUMUȚA SE ÎNTOARCE – Pensionarul va ajunge administratorul public al județului!

dumitru-dumuta-1Râia e un mizilic pe lângă Dumuța. De boala aceia rușinoasă mai poți scăpa după un tratament sever cu săpun, leșie și cenușă, dar de Dumitru Dumuța n-ai cum. Menținut cu mult peste timpul regulamentar în funcția de secretar al Consiliului Județean Maramureș, la presiunea presei, președintele – vânător Zamfir Flore Ciceu a fost nevoit să-l lase la vatră. Ne-am închipuit greșit că acesta este sfârșitul firesc al unui trântor bugetar, dar normalitatea nu are loc încă prin administrația publică locală.

Dumitru Dumuța a lucrat toată viața la stat. Probabil că încasează o pensie bunicică având în vedere salariile barosane pe care le-a avut de-a lungul timpului. Dar pensia nu-i ajunge, motiv pentru care iată-l acum în pole – position pentru ocuparea funcției de administrator public al județului!

Candidează singur într-un concurs de batjocură, după ce singurul adversar a fost eliminat la masa verde, probabil din dispoziția președintelui-vânător. De fiecare dată când scriu despre pasiunea lui Flore Ciceu mă întreb când se va redeschide sau finaliza, dacă a fost început vreodată, dosarul de braconaj în care sunt implicați alți foști mahări ai județului. Dar asta e o paranteză.

Postul de administrator al județului a fost gestionat doar de către Flore Zamfir. Prima dată și-a pus prietenul și colegul de birou de avocatură în funcție, dar Marin Brăgaru a plecat, conștient probabil de apropiatul sfârșit rușinos al lui Flore. Cu o nerușinare rar întâlnită, n-a lăsat ca măcar pentru mai puțin de un an, funcția să fie ocupată pe baza unui concurs corect și cinstit.

L-a resuscitat pe Dumuța, căruia îi va vira un salariu frumușel din bugetul public, pe lângă pensie, pentru un post care putea rămâne neocupat, că și așa, după vreo șase ani de la înființare, nimeni nu știe cu ce se ocupă administratorul public.

Ceea ce se întâmplă este o nouă sfidare la adresa maramureșenilor, o bătaie de joc și o nesimțire cum rar s-a putut vedea într-o instituției publică.

Grigore după Ureche

TURISM  CONJUGAL – Președintele Klaus Johannis va efectua o vizită oficială în București

61662568Preşedintele Johannis se află de trei săptămâni în vacanţă, iar lipsa acestuia de reacţie la unele subiecte de actualitate stârneşte reacţii diverse. Dacă unii îl acuză că nu face nimic, alţii îi acordă prezumţia de bună credinţă şi susţin că preşedintele tace şi face. Senatoarea Cristian Anghel (ALDE), îi cere președintelui Klaus Iohannis să plece din funcția de președinte pe motiv de neimplicare:

”Dati 10 lei sa scapam de ei! Domnului Johannis îi plac foarte mult banii. Și casele. Și mașinile. Și luxul. Și vacantele… Propun să-i dăm, noi, poporul român o sumă de bani (100, 200, 300 de milioane de euro, sau cât vrea dumnealui) și să plece. Să-și ia concediu perpetuu… Să ne lase cu sărăcia și durerile noastre.
A fost atâta liniște în ultimele săptămâni… Voi i-ați simțit lipsa?!
Pe vremuri se spunea dați 1 leu pentru Ateneu…Acum este momentul să dăm 10 lei ca să scăpăm de ei…”

O altă reacţie inedită la absenţa lui Johannis din spaţiul public vine de la deputatul Daniel Fenechiu, liderul Partidului Naţional Democrat. Acesta compune un mic pamflet pentru preşedinte, despre care spune că va efectua în curând o vizită în Bucureşti:

”Potrivit unor surse din zona Președinției, se aude că dl Klaus Werner Johannis -însoțit de soția sa, Carmen Johannis, vor efectua o vizită oficială în București la finalul lunii august. Nu se cunoaște încă programul vizitei, dar, potrivit surselor noastre, acesta va include vizitarea Palatului Cotroceni și a importantului șantier de la Vila Lac 3, precum și întâlniri cu liderii importanți ai unor partide, cum ar fi Alina Gorghiu,  Vasile Blaga și Gabriel Oprea. Vom reveni cu detalii imediat ce le vom avea…”

Momente esențiale din viața Alinei Ghorghiu

gorghiu_049625001978 – Se naște Alina Gorghiu. Ea a venit pe lume la propunerea lui Klaus Johannis, care i-a făcut rost de un loc călduț la stat, într-o maternitate din Tecuci.

1989 – Zilele tulburi ale revoluției o întristează teribil pe tânăra elevă de gimnaziu Alina Gorghiu: acum, că regimul politic s-a schimbat, trebuie să învețe altă istorie. Drama ei a fost similară cu a elevilor de la 1918, care, după Unire, au fost nevoiți să ia de la capăt toată geografia României.

1992 – Întrebată ce vrea să se facă atunci când va fi mare, Alina Gorghiu spune că i-ar plăcea să devină lider al Opoziției, deoarece e mai ușor să critici și nici nu te erodezi din cauza guvernării. Chestia cu adevărat dificilă e să pierzi alegerile, deoarece politicienii sunt atât de slabi încât concurența e foarte mare.

1997 – Studiază Dreptul la o universitate particulară. Se pare că era atât de evident că instituția aia e o fabrică de diplome, încât profesorii și studenții purtau permanent căști de protecție pe cap, iar uneori foloseau măști de sudură.

2006 – Urmează cursurile Colegiului Național de Apărare. La această instituție de învățământ au studiat, se pare, mari fundași ai echipei naționale: Belodedici, Gică Popescu, Cristi Chivu și Răzvan Raț. Se pare că cea mai importantă persoană de la Colegiul Național de Apărare era portarul.

2014 – Începe să urmărească aparițiile TV ale lui Ponta. Dacă vrea să ajungă la putere, trebuie să învețe să fie la fel de arogantă, agresivă și suficientă ca premierul. Pentru a-și emula mai bine maestrul, Gorghiu se gândește inclusiv să-i copieze teza de doctorat. (catavencii.ro)

GURA LUMII – Alpinistul Țâgârlaș trebuie să fie foarte atent

O expediție românească a pleca pe muntele McKinley, la data de 12 iunie, în cadrul proiectului intitulat ”6195 Denali – operation take a(l/t)titude”.
Muntele McKinley este cunoscut drept cel mai înalt vârf muntos din America de Nord, având o înălțime de 6.195 m. Se află în statul american Alaska și un alt nume al său este Denali. Este al patrulea vârf din seria Seven Summits. Condițiile meteo pentru ascensiune sunt printre cele mai dificile, temperaturile în timpul iernii ajungând și la -83 grade Celsius.
Ehipa care va efectua această ascensiune este formată din Dan Caba, băimăreanul Cristian Niculescu Țâgârlaș și Tiberiu Pintilie. După cum se observă, de data asta Cristi Țâgârlaș nu a mai făcut echipă cu alpiniștii băimăreni, așa cum s-a întâmplat în alte expediții. Nu cunoaștem motivele acestei decizii, dar sigur ele sunt motivate. Comentând situația, un cititor ne avertizează că, date fiind condițiile meto din Alaska, avocatul băimărean trebuia să fie deosebit de atent în selectarea tovarășilor de expediție. Asta pentru că nu se știe dacă nu va ajunge să se hrănească cu ei… Evident că nu dorim asmenea tragedie, dar cazuri de acest gen s-au mai consemnat de-a lungul istoriei.
———————————————————————————————————–

GURA LUMII – Când nu știe stânga ce face dreapta

Joi, 4 iunie 2015, Cornelia Negruț, deputat PC de Maramureș, i-a adresat lui Narcis Neagă, director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) o serie de întrebări legate de mult discutatul DN 18, tronsonul Moisei – Iacobeni. Obiectul întrebărilor l-a constituit întârzierile majore a lucrărilor de reabilitare a drumului respectiv, în contextul în care cetățenii din Borșa au amenințat zilele trecute că vor recurge la proteste de stradă dacă nu se vor lua măsurile necesare.

Cornelia Negruț: ”După cum bine știți, tronsonul de 89 de kilometri a înregistrat întârzieri majore în execuție, iar ultima variantă se referea la neatribuirea acestuia unui singur constructor. Procedurile sunt oricum greu accesibile oamenilor din zonă, drept pentru care consider că ar fi mult mai bine venită o campanie de informare la fața locului, derulată de CNADNR, pentru a explica localnicilor situația și ceea ce se întâmplă în prezent cu acest proiect. Vă întreb respectuos, domnule director general:

Care este stadiul actual al investiției începute și neterminate de reabilitare a DN 18?

În ce termene se află procedurile de evaluare ale comisiei abilitate în acest scop, în vederea începerii efective ale lucrărilor?

Când vor avea loc noile licitații pentru desemnarea constructorilor principali care să efectueze lucrarea? Solicit răspuns scris”.

Firească și corectă reacția parlamentarului. Dar, exact cu o zi înainte, CNADNR a pus la dispoziția presei un comunicat prin care anunță rezultatul procedurii de atribuire a contractelor. Astfel, contractul „Proiectare şi Execuţie Reabilitare DN 18 Moisei – Iacobeni pentru remedierea lucrărilor existente şi finalizarea lucrărilor rămase de executat: Lot 1 Moisei – Borşa, km 131+627 – km 156+232” a fost atribuit în urma finalizării procedurii de achiziţie publică (licitație deschisă), Asocierii SC Tehnic Asist SRL – SC Specialist Consulting SRL și are o valoare totală de 83.724.042,73 lei fără TVA.

Contractul „Proiectare şi Execuţie Reabilitare DN 18 Moisei – Iacobeni pentru remedierea lucrărilor existente şi finalizarea lucrărilor rămase de executat: Lot 2 Borşa – Şesuri, km 156+232 – km 180+850” a fost atribuit în urma finalizării procedurii de achiziţie publică (licitație deschisă) Antreprenorului SC Antrepriză de Reparaţii şi Lucrări ARL Cluj SRL și are o valoare totală de 63.844.091,16 lei fără TVA.

”Cele două contracte vor fi semnate după îndeplinirea termenului legal de 10 zile, începând cu ziua următoare luării la cunoştinţă a comunicării privind rezultatul procedurii, pentru depunerea eventualelor contestaţii şi finalizarea procesului de avizare a contractului”, se arată în comunicatul CNADNR.

Nu știu de ce am avut impresia că aleșii se documentează înainte de a face declarații, interpelări sau a pune întrebări în plenul Parlamentului. Cazul de față îmi infirmă crezul, punându-mă în situația să trag concluzia că și în acest domeniu se lucrează la hei-rup, fără a cunoaște realitatea. Se trântesc pe hârtie tot felul de chestiuni care se prezintă apoi frumos ambalate plenului și presei. Cineva le contabilizează în dreptul alesului, care se va putea lăuda la ora bilanțului cu numărul mare de declarații, interpelări sau întrebări, evident, toate în folosul cetățenilor.

În cazul prezentat nu era mai bine ca înainte de a publica întrebările respective deputatul să se fi interesat la CNADNR despre situația la zi a celor două proiecte? Sau poate că demersul defazat va putea fi ulterior prezentat ca unul de mare succes, Cornelia Negruț va putea spune alegătorilor: ”Vedeți, cum l-am luat la întrebări pe directorul Neagă, cum a și finalizat licitațiile de atribuire a executării lucrărilor”. Și oamenii vor mușca momeala aducătoare de voturi. C-așa-i politica la români.

Grigore Ciascai

——————————————————————————————————–

La oameni vechi, mentalități pe măsură

Numai retardații (politic) nu și-au dat seama că menținerea lui Emil Ambruș, fost deținut de drept comun pe vremea comuniștilor, după cum afirmă cei care susțin că îi cunosc trecutul, în funcția de președinte al Uniunii Naționale pentru Progresul României, filiala Maramureș, reprezintă un handicap enorm pentru formațiunea care guvernează țara.

De anacronismul evident și-au dat seama și cei care conduc UNPR, motiv pentru care s-a trecut la multașteptata schimbare. Fostul traficant de găini sau porci de la fermele comuniste a fost promovat în funcția de președinte executiv (bine că nu l-au făcut președinte de onoare), adică l-au lăsat fără obiectul muncii. În locul lui a fost numit deputatul Nuțu Fonta, un individ deosebit de activ de la preluarea mandatului, om cu puternică influență în colegiul Borșa-Vișeu.

Sigur că era o anomalie ca un primar de municipiu (Cătălin Cherecheș), un senator (Ciprian Rogojan) și un deputat (Nuțu Fonta) să-l aibă ca șef de filială pe un posibil ciorditor de păsări și porci din avutul comun. Ca atare, cosmetizările făcute la nivelul filialei a cuprins și promovarea lui Rogojan în postura de secretar regional al partidului.  Până la urmă, UNPR este al treilea partid parlamentar și al doilea din coaliția de guvernare, după numărul aleșilor.

Schimbările logice survenite la conducerea formațiunii n-au putut fi pricepute și digerate (tot mai ușor cu coițele de porc) de către marele politician, aproape de anvergura lui Ambruș, Lucian Morar. Politicianul din Chelința, primarul de Ulmeni, se opune schimbărilor, fraierul crezând că interesează pe cineva neroziile și inepțiile debitate, sau comportamentul său de handicapat politic: ”Eu nu recunosc o altă conducere la UNPR Maramureș decât Emil Ambruș. Nu am fost informat oficial cu privire la o alta conducere. Din punctul meu de vedere aceste schimbări nu s-au făcut fără oblăduirea tovarășului primar Cătălin Cherecheș. Pe cei pe care nu îi poate controla încearcă să-i faulteze”, a declarat playboiul pentru un site local.

Nu ar fi nimic de comentat, pentru că ne vine greu să credem că primarul Cherecheș ar încerca să-l controleze pe un neica nimeni. Mai ales că politicianul de Chelința a demonstrat, nu odată, că e incontrolabil în momentele când zăbovește prea mult prin preajma sticlei. Și de ce ar face-o? Interesele Băii Mari nu se intersectează cu cele ale satului-oraș Ulmeni. Și atunci?

Aflăm că Morar s-a autosuspendat din funcția de prim vicepreședinte al UNPR Maramureș, acolo unde nemeritat îl cocoțase Ambruș. Normal că dacă nu pleca de bună voie, era alungat cu picioare în fund. Ambruș și Morar, două mlădițe provenite dintr-o singură tulpină. Cea a mediocrității, imposturii, nesimțirii și lichelismului politic.

Grigore Ciascai

—————————————————————————————————————————————————————-

Ana are mere. Dar oare are bon fiscal pe ele?

*Ca să nu aibă probleme cu legea, cerșetorii sunt sfătuiți să elibereze bon fiscal atunci când primesc bani de la trecători. Se pare că, atunci când au fost controlați de ANAF, cerșetorilor li s-a propus să dea șpagă, însă aceștia nici nu au vrut să audă: ”Refuz să mă ploconesc în fața unui funcționar al statului. Avem și noi, milogii, demnitatea noastră”, ar fi spus Vasile P., de profesie fals șchiop în fața magazinului Maramureș.

*Mai multe restaurante au fost închise deoarece nu aveau trecute în acte și taxele de protecție pe care le-au plătit bandelor de interlopi.

*Inspectorii ANAF au găsit în casa de marcat a unui restaurant niște bani care nu apăreau în acte. Inspectorii n-au dat însă nici o amendă, deoarece banii erau oricum falși.

*Atunci când au dat amenzi, inspectorii ANAF nu au făcut mereu proces-verbal și nici n-au eliberat o chitanță pentru plata contravenției. Ei au preferat să încaseze amenda la negru, ca să nu trebuiască s-o dea pe urmă la stat.

*Traian Băsescu a spus că e normal ca Fiscul să dea amenzi și pentru cinci lei nefiscalizați. Uneori, cinci lei poate fi o sumă uriașă. ”Unii au vândut o întreagă flotă pe un dolar”, a explicat fostul președinte.

————————————————————————————————————————————————————

Moldovenii spun că preşedintele este un junior într-ale băuturii şi poate fi băgat sub masă de orice liceean din Chişinău.

“Am ţinut cont de faptul că s-a născut în Dobrogea şi la noi dobrogenii sunt asimilaţi moldovenilor. Am decis să-i acceptăm dosarul de cetăţenie, dar va fi monitorizat doi ani, timp în care trebuie să recupereze diferenţa de alcool. Trebuie să mai bea cam zece cisterne, până să poată spune cu capul sus că e moldovean adevărat”, declară preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti.

“S-a văzut şi la ceremonia de investire. După ce am băut sticla ceremonială de vodcă, a căzut şi i-a fost pusă medalia de cetăţean în timp ce un uşier îl ţinea de cap să vomite. La noi, cetăţenii care nu ţin la băutură, ca el, primesc ajutor social, sau sunt internaţi în clinici de alcoolizare”, spune preşedintele tuturor moldovenilor.

Preşedintele a primit şi lecţii de dicţie, pentru a dobândi accentul moldovenesc, iar acum zice “Ţigancă împuţită” de juri că e moldovean. (TNR)

————————————————————————————————————————————————————-

Gelu Vișan se mișcă popular printre cămătari

Unul dintre sărmanii politicii românești, atât la pungă, cât și în spirit, e Gelu Vișan, un băiat de prin Oltenia, prezent prin mai toate emisiunile TV pe post de scandalagiu al PMP. Înainte de asta fusese scandalagiul PDL-ului, dar l-a scârbit corupția din partid, așa că a ales neprihănirea mișcătorilor populari. Cu ani în urmă, nu se mai știe când, omul avea și o meserie, un venit, un loc de muncă.

Dar toate astea au dispărut atunci când s-a prăbușit și guvernarea lui MRU, iar Gelu Vișan n-a mai reușit să-i convingă pe alegători că merită un nou mandat. Și, totuși, are o vastă experiență în Parlamentul României: a fost senator câteva luni în 2008, înlocuindu-l pe Radu Berceanu căruia îi era urmaș pe lista de partid, iar între 2008 și 2012 a fost deputat, ales oarecum uninominal.

Acum, dacă-i urmărești debordările de venin pe la diverse televiziuni, îl vei auzi spunând că nu mai este parlamentar pentru că n-a avut bani să dea mită electorală în campanie. O fi, nu zicem, poate că în 2008 avea bani, iar în 2012 rămăsese fără ei. Dar atunci se naște o întrebare: ce a făcut cu banii împrumutați de la cămătari? La ce a folosit cei 5.000 de euro împrumutați de la un cămătar de etnie romă? Că de înmulțit n-a reușit să-i înmulțească, fiind nevoie de intervenția unui prieten de-al său pentru a-i plăti datoria și a-l scăpa de furia creditorilor ilegali.

Și bine, hai, 5.000 de euro nu-s o sumă chiar mare, mai ales pentru oamenii din PMP, obișnuiți să se închine zilnic la poșete de două-trei ori mai scumpe. Dar nici cu cei 15.000 de euro împrumutați de la un om de afaceri arab din Craiova n-ați reușit să porniți o afacere, domnule Vișan? Mda, nu prea merg afacerile făcute de oameni de dreapta în țara asta…

—————————————————————————————————————————————————————

UN PARADOX – Toți șefii comunității ucrainene din România, din ultimii 24 de ani, au fost condamnați la închisoare!

Primul sef al ucrainenilor, Stefan Tcaciuc, fost deputat, a fost condamnat in 2001 pentru fals. Tcaciuc a avut însă noroc și a fost grațiat de președintele Iliescu. Și a procedat bine președintele, Tcaciuc decedând la scurt timp după acordarea grațieri. Altfel, cine știe, dacă murea în închisoare avea toate șansele să devină în timp un erou național al comunități sale.

Următorul șef al Uniunii a fost Dumitru Morhan. În 2003, acest Morhan a pățit-o și el, mult mai grav decât predecesorul său. Morhan a fost condamnat la 6 ani de închisoare, pentru înșelăciune. Acesta incasa bani de la firme pentru diverse materiale de construcții, pe care nu le mai livra niciodată. În final, Morhan a fost îndepărtat de la conducerea UUR în favoarea maramureșeanului Ștefan Buciuta, care a devenit, evident, noul deputat al comunității ucrainene.

Ei și, ca un blestem care nu poate fi dezlegat, zilele trecute acest Buciuta a fost condamnat de Înalta Curte la un an de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese. Buciuta a fost descoperit de ANI că și-a angajat fiica la cabinetul său parlamentar în perioada 2008-2012.

Problemele penale ale șefului comunității ucrainene nu s-au încheiat, deoarece procurorii anticorupție l-au căptușit cu un dosar penal de toata frumusețea. Totuși, acest Buciuta continuă să conduc UUR. În 2012, Buciuta și-a pierdut scaunul de deputat după ce confrații săi au descoperit că șeful lor a luat bani de la Guvern, bani ce se cuveneau întregii minorității, și a cumpărat o casă în București cu, atenție, 780.000 de euro!!! Dosarul fostului deputat al ucrainenilor zace acum prin fișetele procurorilor de la Ilfov, după ce DNA și-a declinat competența.

Buciuta este acuzat că a plătit suma astronomică pentru o casă veche, dărăpănată, din zona Pieței Basarab din București. O expertiză în dosar arată că imobilul și terenul aferent ar fi valorat maximum 300.000 de euro. Banii au fost plătiți din conturile Uniunii Ucrainenilor din România, fără ca președintele Buciuta să aibă acordul conducerii, pe principiul că șeful face ce vrea cu banii tuturor.

În final, un sfat: când ucraineni din România vor să-și mai aleagă șefii, pot să se gândească la un proverb, ucrainean de altfel, care spune așa: Întotdeauna, când ai ajuns sus, și ești șef, poți foarte ușor, de la înălțime, să-i scuipi pe cei de sub tine.

———————————————————————————————————————————————————–

Nimic nu ne este străin

Rely Miko Indre, colega noastră de breaslă de la Informația Zilei, s-a uitat peste noul site apărut, teiadna.ro și a constatat că isteria denunțurilor la DNA i-a afectat și pe maramureșeni. Rely a socotit postările care provin din zona noastră și rezultatul este că pe primul loc la numărul de sesizări se află Ovidiu Gheorghe Nemeș, primarul municipiului Sighetu Marmației.

Pe site se arată că „primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, împreună cu numitul Țiplea Liviu, cunoscut sub numele de (ginerele de la Ileana) din Sighet au obţinut prin acte false din Ucraina, un teren şi anume fosta piaţă agroalimentară în localitatea Sighetu Marmaţiei pe care ulterior au cerut în instanţă despăgubiri ultra evaluate… şi multe alte infracţiuni…”, se arată într-un „denunţ”.

Într-o altă postare, Nemeş mai este acuzat de „deturnare de fonduri publice, atribuirea de contracte fără licitaţie, scheme ilegale de atribuire a drepturilor de proprietate foştilor proprietari de drept prin cumpărarea drepturilor litigioase de la persoane terţe (care sunt căutate şi plătite să joace un rol tranzitoriu), afaceri în construcţii disimulate pe interpuşi, afaceri disimulate pe interpuşi în transporturi, efectuarea unor lucrări de amenajare a drumurilor publice strict în zona unde are domeniul recreativ, herghelia de cai, angajarea membrilor familiei sale în primărie şi în Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, spital care are nenumărate nereguli financiare şi contracte de achiziţii, spital aflat în prag de faliment unde cetăţeanul pensionar moare cu zile dacă nu cotizează spagă.”

Am citit cu atenție materialul realizat de Rely și am concluzionat că postacii de pe site-ul respectiv au citit cu aceiași atenție toate materialele pe care sighet247.ro, Emaramureș (ediția tipărită) și actualmm.ro le-au publicat în ultimii ani. Nimic din ce s-a postat acolo nu ne este străin, dimpotrivă, fiecare caz consemnat a făcut tratat special, făcând obiectul a cel puțin unui articol. Ne pare bine că articolele noastre au ajuns să fie atât de credibile, încât au devenit materie primă pentru procurorii dornici de aflarea adevărului și pedepsirea vinovaților.

G. Ciascai