AcasăMARAMURESUL ISTORICGRAV - Poliţia Română a rămas fără bazele de date. Sistemul informatic...

GRAV – Poliţia Română a rămas fără bazele de date. Sistemul informatic de amprentare s-a blocat !!!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Politia Romana nu mai are, de cateva saptamani, acces la bazele de date cu amprentele suspectilor si nici la fotografiilor acestora. Aceasta situatie impiedica finalizarea anchetelor in desfasurare, pentru ca amprentarea se face manual acum. Programele Imagetrak si AFIS 2000, folosite de criminalisti pentru identificarea persoanelor suspecte, nu mai functioneaza de pe data de 20 iunie, cand a aparut o defectiune la sistemul de alimentare care nu a mai putut fi remediata.
Contactati de Ziare.com, reprezentantii Politiei Romane au precizat ca vor reveni, in cursul zilei, cu un punct de vedere oficial, fara a oferi detalii suplimentare.
Ministrul de Interne, Mircea Dusa, a declarat, joi dimineata, la Antena 3, ca este o defectiune tehnica si ca de doua saptamani specialistii din Franta, cei care au instalat sistemul, lucreaza pentru remedierea problemelor.
Dusa a precizat ca blocarea bazei de date nu inseamna ca urmaririle nu se mai realizeaza. Politistii folosesc bazele de date manuale.
Sistemul informatic ar fi blocat din 20 iunie. Ministrul a mai spus ca intre timp au fost facute procedurile de licitatie pentru achizitionarea echipamentelor, iar de doua saptamani specialistii care au venit din Franta verifica tot sistemul pentru a remedia problemele.
„Cand am venit la minister si am aflat ca aceste baze de date nu functioneaza, am facut eforturi ca la rectificarea bugetara sa se aloce bani pentru mentenanta bazelor de date, in contextul in care contractele expirasera. S-a luat legatura cu firma din Franta, cea care asigura mentenanta, iar reprezentantii acesteia sunt in Romania de doua saptamani”, a mai spus Mircea Dusa.
Marian Tutilescu, chestor sef MAI, a declarat la Digi 24 ca o mare parte din informatia de pe baza de date s-a pierdut, insa poate fi recuperata.
„Acest sistem instalat de o firma franceza a avut o perioada de garantie si o perioada de mentenanta. Anul trecut, nu s-au alocat fonduri, din pacate, pentru mentenanta acestui sistem. Firma care a realizat mententata a lucrat pana in luna noiembrie a anului trecut, sperand ca se va gasi o solutie financiara. Nu s-a gasit aceasta solutie si in luna iunie, sistemul s-a blocat.
S-a pierdut o parte a bazei de date, insa nu este irecuperabila, pentru ca sistemul are o copie de back-up”, a precizat Tutilescu.
De asemenea, fostul ministru MAI din Cabinetul Ungureanu, Gabriel Berca, a subliniat ca in timpul mandatului sau nu a avut nicio problema cu sistemele informatice.

Ce contin bazele de date
Programul Imagetrak este cea mai complexa baza de date a Politiei Romane si contine datele particulare ale tuturor suspectilor inregistrati la nivel national, respectiv inaltime, greutate, culoarea ochilor, a parului si semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice.
In general, acest program este folosit pentru identificarea persoane cu identitate necunoscuta si a cadavrelor cu identitate necunoscuta.
Sistemul de recunoastere faciala Imagetrak stocheaza si examineaza fotografii de semnalmente, date antropometrice, semne particulare si date despre fapta si modul de operare, in scopul identificarii unor categorii de persoane care au savarsit fapte penale si al clarificarii unor aspecte de interes operativ in activitatea Politiei si altor unitati din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor, conform datelor de pe site-ul Politiei Romane.
Sistemul de recunoastere faciala Imagetrak a fost implementat in anul 2004 la nivel national, cu statii de lucru la fiecare inspectorat judetean de politie si la Serviciul Criminalistic din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.
Perceperea de catre victima sau martorul ocular a imaginii persoanei infractorului, in momentul in care acesta savarseste fapta penala, poate fi asimilata, intr-o acceptiune foarte larga, cu o urma de memorie, respectiv cu ceea ce s-ar putea denumi „urma ideala”, aceasta avand un evident caracter material, specific proceselor psiho-fiziologice de la nivelul scoartei cerebrale. Devine astfel posibila identificarea infractorului pe baza portretului vorbit facut de martor, ori recunoasterea sa dupa fotografie sau dintr-un grup de persoane, potrivit Politiei Romane.
Sistemul de recunoastere faciala Imagetrak avea rolul sa inlocuiasca clasoarele clasice cu fotografii de semnalmente, folosite pentru identificarea persoanelor, prin prelucrarea si stocarea la nivel national a fotografiilor si a datelor de stare civila ale persoanelor in stare de arest sau libertate, ca urmare a comiterii de infractiuni prin diverse moduri de operare. Fotografia este digitalizata in limbaj pentru computer, procesata si stocata intr-o banca de date.
Sistemul Imagetrak foloseste un algoritm de cautare faciala care este independent de culoare, respectiv la cautare nu se ia in calcul culoarea fotografiei sau culoarea pielii. Din punct de vedere al rasei, nu ia in calcul structura fetei deoarece aceasta este universala. Sistemul permite o plaja larga in privinta sursei de preluare a imaginilor, acestea putandu-se face prin folosirea unui scanner, a unei camere foto sau video.
In privinta varstei, faceprint-ul ramane neschimbat odata cu trecerea timpului. Machiajele, parul facial, ochelarii sau iluminarea nu influenteaza identificarea persoanelor, precizeaza Politia Romana.
Pe de alta parte, programul AFIS 2000 este o baza de date care contine amprentele si fotografiile tuturor persoanelor care au fost amprentate.

Sursa: Ziare.com

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA