FURTUNI ȘI PERICOL DE INUNDAȚII – Cod portocaliu de ploi în zona de munte a Maramureșului, cod galben de ploi și inundații în restul județului

0
413

FURTUNI ȘI PERICOL DE INUNDAȚII   Meteorologii au emis în urmă cu puțin timp o avertizare de tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică, respectiv ploi și descărcări electrice în zona de munte a județului Maramureș. Avertizarea este valabilă de astăzi, 29 iunie, de la ora 15:00 și până mâine, 30 iunie, la ora 6:00. În zona de munte a judeţelor Maramureş şi Bistriţa-Nǎsǎud temporar va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…70 l/mp.

În același timp, în restul județului avertizarea de tip codul galben de ploi și instabilitate atmosferică se prelungește până duminică, 1 iulie, la ora 6:00. În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat grindină. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Institutul de Hidrolologie și Gospodărire a Apelor a emis de asemenea o atenționare de tip cod galben de inundații pe mai multe râuri din țară, printre care și cele din județul Maramureș: Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someşul Mare.

Potrivit INHGA, se anunță „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE”.

Județul Maramureș se va afla sub incidența avertizării meteorologice cod portocaliu în perioada 29.06.2018, ora 15:00 și 30.06.2018, ora 06:00. Vor fi fenomene de instabilitate atmosferică și ploi abundente. În acest context au fost informate comitetele locale pentru situații de urgență, care vor pune în aplicare un set de măsuri în vederea gestionării eventualelor situații de urgență ce pot apărea. Printre măsurile pe care le vor lua comitetele locale pentru situații de urgență se numără:
– identificarea spațiilor în care poate fi asigurată relocarea temporară;
– verificarea tehnicii necesare acțiunilor în caz de inundații;
– avertizarea populației;
– acordarea sprijinului cetățenilor din zonele afectate de inundații, etc 
De asemenea, efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență” Gheorghe Pop de Băsești” Maramureș sunt pregătite să intervină atunci când situația o va impune”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a ISU Maramureș.

 

Știre în curs de actualizare.

 

ActualMM

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.