FRANCE FOOTBALL – Cristiano Ronaldo a câștigat Balonul de Aur 2016

0
159

FRANCE FOOTBALL Atacantul portughez Cristiano Ronaldo, de la Real Madrid, a câștigat trofeul ”Balonul de Aur 2016”, cea mai importantă distincție individuală din fotbalul mondial, a anunțat, luni seara, revista France Football, organizatoarea votului, relatează AFP.

Ronaldo (31 ani) îi succede în palmares rivalului său argentinian Lionel Messi (FC Barcelona), acesta fiind al patrulea ”Balon de Aur” câștigat de lusitan, după cele din 2008, 2013 și 2014. În acest an, Ronaldo a câștigat Liga Campionilor cu Real Madrid și EURO 2016 cu Portugalia, fiind căpitanul ambelor echipe.

Cristiano Ronaldo este acum la un singur trofeu de recordul de cinci deținut de Leo Messi.

Portughezul continuă astfel hegemonia pe care el şi marele său rival, Lionel Messi, o exercită asupra acestui trofeu, pe care şi l-au împărţit din 2008 până în prezent. Argentinianul are însă cinci victorii, în timp ce Ronaldo i-a luat faţa rivalului său în 2008, 2013, 2014 şi 2016.

În clasamentul acestui an, Ronaldo i-a devansat pe argentinianul Lionel Messi (locul secund), pe francezul Antoine Grizemann, pe uruguayanul Luis Suarez şi pe brazilianul Neymar, în această ordine. Sergio Aguero, Kevin De Bruyne, Paulo Dybala, Diego Godin, Gonzalo Higuain, Andres Iniesta, Koke, Hugo Lloris, Thomas Muller, Manuel Neuer şi Sergio Ramos sunt cei 11 jucători care nu au primit vreun punct în tradiţionala anchetă a revistei franceze, ajunsă la cea de-a 61-a ediţie.

E un moment incredibil. Sunt foarte mândru şi foarte fericit. Le mulţumesc tuturor celor care au votat pentru mine, dar şi colegilor mei şi naţionalei Portugaliei. Acest trofeu e pentru Real Madrid„, a declarat Ronaldo, după primirea trofeului, care, de la această ediţie, a revenit la formatul de până în 2010, când Balonul de Aur se acorda doar de către France Football, pe baza voturilor jurnaliştilor.

În perioada 2010-2015, publicaţia franceză a colaborat cu FIFA, iar premiul se acorda pe baza voturilor jurnaliştilor, căpitanilor şi antrenorilor echipelor naţionale.

584efd7c95f9cf3e5f3f6846

Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro s-a născut pe 5 februarie 1985 în Madeira, are 1,85 m și 80 kg și și-a început cariera la Sporting Lisabona, unde a fost promovat în echipa de seniori de românul Ladislau Boloni, după care s-a transferat la Manchester United (2003-2009), iar din 2009 joacă la Real Madrid.

A adunat 136 de selecții pentru naționala Portugaliei, pentru care a marcat 68 de goluri.

Palmaresul său cuprinde trei trofee ale Ligii Campionilor, cucerite în 2008, 2014 și 2016, două Cupe Mondiale ale cluburilor (2008, 2014), Supercupa Europei (2014), trei titluri de campion al Angliei (2007, 2008, 2009), Cupa Angliei (2004), două Cupe ale Ligii engleze (2006, 2009), două Supercupe ale Angliei — Community Shields (2007, 2008), un titlu de campion al Spaniei (2012), două Cupe ale Spaniei (2011, 2014), Supercupa Spaniei (2012), Supercupa Portugaliei (2002).

În 2008 a fost desemnat de FIFA cel mai bun jucător al anului.

A câștigat Gheata de Aur, pentru cel mai bun marcator din Europa, de patru ori, în 2008, 2011, 2014 și 2015.

Deține recordul de goluri marcate într-un sezon al Ligii Campionilor (2013-2014: 17).

A fost de cinci ori cel mai bun marcator din Champions League (2007-2008: 8 goluri; 2012-2013: 12 goluri; 2013-2014: 17 goluri, 2014-2015: 10 goluri, 2015-2016, 16 goluri).

Este cel mai bun marcator din istoria Champions League, cu 96 de goluri.

A fost golgheter în Premier League în 2008, cu 31 goluri, și de trei ori în Primera Division, în 2011, cu 41 goluri, în 2014, cu 31 goluri, și în 2015, cu 48 goluri.

Palmaresul Balonului de Aur:
1956: Stanley Matthews (Anglia)
1957: Alfredo Di Stefano (Spania)
1958: Raymond Kopa (Franța)
1959: Alfredo Di Stefano (Spania)
1960: Luis Suarez (Spania)
1961: Omar Sivori (Italia)
1962: Josef Masopust (Cehia)
1963: Lev Iașin (URSS)
1964: Denis Law (Scoția)
1965: Eusebio (Portugalia)
1966: Bobby Charlton (Anglia)
1967: Florian Albert (Ungaria)
1968: George Best (Irlanda de Nord)
1969: Gianni Rivera (Italia)
1970: Gerd Muller (Germania)
1971: Johan Cruyff (Olanda)
1972: Franz Beckenbauer (RF Germania)
1973: Johan Cruyff (Olanda)
1974: Johan Cruyff (Olanda)
1975: Oleg Blohin (URSS)
1976: Franz Beckenbauer (RF Germania)
1977: Alan Simonsen (Danemarca)
1978: Kevin Keegan (Anglia)
1979: Kevin Keegan (Anglia)
1980: Karl-Heinz Rummenigge (RF Germania)
1981: Karl-Heinz Rummenigge (RF Germania)
1982: Paolo Rossi (Italia)
1983: Michel Platini (Franța)
1984: Michel Platini (Franța)
1985: Michel Platini (Franța)
1986: Igor Belanov (URSS)
1987: Ruud Gullit (Olanda)
1988: Marco van Basten (Olanda)
1989: Marco van Basten (Olanda)
1990: Lothar Matthaeus (Germania)
1991: Jean-Pierre Papin (Franța)
1992: Marco van Basten (Olanda)
1993: Roberto Baggio (Italia)
1994: Hristo Stoicikov (Bulgaria)
1995: George Weah (Liberia)
1996: Matthias Sammer (Germania)
1997: Ronaldo (Brazilia)
1998: Zinédine Zidane (Franța)
1999: Rivaldo (Brazilia)
2000: Luis Figo (Portugalia)
2001: Michael Owen (Anglia)
2002: Ronaldo (Brazilia)
2003: Pavel Nedved (Cehia)
2004: Andrei Șevcenko (Ucraina)
2005: Ronaldinho (Brazilia)
2006: Fabio Cannavaro (Italia)
2007: Kaka (Brazilia)
2008: Cristiano Ronaldo (Portugalia)
2009: Lionel Messi (Argentina)
2010: Lionel Messi (Argentina)
2011: Lionel Messi (Argentina)
2012: Lionel Messi (Argentina)
2013: Cristiano Ronaldo (Portugalia)
2014: Cristiano Ronaldo (Portugalia)
2015: Lionel Messi (Argentina)
2016: Cristiano Ronaldo (Portugalia)

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.