FONDURI NERAMBURSABILE – România a contractat de la BEI un miliard de euro pentru cofinanțarea proiectelor prioritare de transport

0
107
foto http://www.rador.ro/

FONDURI NERAMBURSABILE România a semnat, marţi, 18 iulie, la Luxemburg Contractul cadru de finanțare cu Banca Europeană de Investiții (BEI) în valoare de un miliard de euro.

Din partea României contractul cadru a fost semnat de Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor Publice, iar din partea BEI de Andrew McDowell, Vicepreședinte.

Împrumutul contractat de la BEI va acoperi contribuția bugetului de stat, care cofinanțează proiecte prioritare de transport, din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Investițiile vor beneficia de fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene și se vor concentra pe promovarea unui transport sustenabil și pe eliminarea blocajelor din rețeaua infrastructurii de transport.

Se va pune accentul pe sistemele de transport multimodal și pe reducerea impactului transportului asupra mediului.

România are calitatea de împrumutat și este reprezentată de Ministerul Finanțelor Publice, iar promotorul este Ministerul Transporturilor. Beneficiarii proiectelor sunt autoritățile și societățile române relevante care implementează proiectele incluse în axele 1 și 2 din POIM.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de până la 25 de ani, din care o perioadă de grație de până la 7 ani, fiecare tragere fiind considerată un împrumut de sine stătător, cu propria sa maturitate și perioadă de grație.

Dobânda poate fi fixă sau variabilă, stabilită de comun acord cu BEI și nu se va percepe decât în cazul în care se efectuează trageri din împrumut.

Rambursarea fiecărei trageri poate fi efectuată în una sau mai multe tranșe.

Acest contract cadru de finanțare este un exemplu al bunei colaborări dintre România și BEI și se circumscrie efortului Guvernului României de creare sau menținere a locurilor de muncă, de reducere a diferențelor sociale și economice dintre diferitele zone ale țării, de asigurare a bunăstării populației într-un mediu înconjurător protejat, toate acestea conducând la o creștere sustenabilă a economiei românești.

Acesta contribuie la încurajarea investițiilor, la punerea în practică a Master Planului de Transport agreat cu Comisia Europeană și ajută la creșterea absorbției granturilor acordate de Uniunea Europeană în exercițiul financiar 2014-2020.

Comunicat Ministerul Finanţelor Publice

sursa foto

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.