AcasăberzmudeFinațările prin PNDL pentru Țara Lăpușului au venit de la Ministerul Dezvoltării

Finațările prin PNDL pentru Țara Lăpușului au venit de la Ministerul Dezvoltării

spot_img

DISTRIBUIȚI

În Țara Lăpușului, în comuna Suciu de Sus se finanțează drumul comunal 58 Larga, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), fonduri care vin de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Acest tronson are o lungime de 5 kilometri, iar totalul alocat pe parcursul anului 2014 a fost de 1.670.000 de lei, din care 1 milion de lei îi reprezintă suplimentarea finanțării acordată în luna octombrie. Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, s-a deplasat la Suciu de Sus însoțit de senatorul Colegiului 2, Maramureș Sud, Sorin Bota, unde aceste documente au fost înmânate în cadrul ședinței de Consiliu Local. ”Administrația publică locală din Târgu Lăpuș reprezintă una dintre surprizele plăcute ale anilor 2013 – 2014: asfaltări de drumuri comunale, construcții de poduri, reabilitarea dispensarului și a școlilor. Toate acestea au fost realizate de un primar harnic, care poate fi dat ca exemplu  de bune practici pentru întreaga Țară a Lăpușului. Edilul Viorel Pașca merită toate aprecierile și felicitările administrației județene și îl asigur de întreg sprijinul meu și al senatorului Sorin Bota, pentru ca avântul luat de cei din Primăria Suciu de Sus să continue și în anii viitori”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea. Sorin Bota, senatorul Colegiului 2, Maramureș Sud a întărit afirmațiile vicepreședintelui CJ și a declarat că Suciu de Sus reprezintă una dintre prioritățile mandatului său.

Bani pentru DC 56 Poiana Botizii, în Băiuț

Modernizarea drumului comunal 56, Poiana Botizii, este un proiect care a fost prins pe Programul Național de Dezvoltare Locală de Ministerul Dezvoltării Regionale. Cu o suplimentare a finanțării de 300.000 de lei și un total pentru anul 2014 de 800.000 de lei, acest drum începe să prindă contur în Băiuț. Vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, care s-a deplasat la ședința de Consiliu Local din Băiuț, a arătat că Țara Lăpușului a beneficiat de-a lungul anilor de o atenție scăzută din partea administrațiilor județene în raport cu importanța zonei și a oamenilor. ”Țara Lăpușului este centrul spiritual și religios fără de care Maramureșul nu ar mai fi același. Tocmai de aceea, în anul 2014 am încercat, alături de administrațiile publice locale, să promovăm prin Programul Național de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, proiecte care să fie finanțate cu sume consistente. Administrația din Băiuț este printre primele care a înțeles rigorile de finanțare și a respectat criteriile OUG 28. Felicit echipa de consilieri locali pentru acest lucru și în special pe primarul Mihai Ceteraș”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea. Și senatorul Colegiului 2, Sorin Bota a dat asigurări că, în 2015, se va lupta și mai mult pentru ca noi proiecte să fie finanțate în Băiuț.

Proiecte de aducțiune și captare a apei, finalizate în Lăpuș

Proiectul de captare și aducțiune de apă din Lăpuș a fost suplimentat cu 180.000 de lei, totalul acordat în 2014 fiind de 540.000 de lei. Finalizarea proiectelor privind reabilitarea rețelei de distribuție a apei și apoi de captare a apei în comunitatea din Lăpuș permite, în acest moment, îndreptarea atenției administrației publice înspre reabilitarea drumurilor comunale. Prezent la ședința de rectificare pozitivă a bugetului din Lăpuș, alături de senatorul Sorin Bota, vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea a declarat: ”Vreau să mulțumesc, în numele Primăriei Lăpuș, Guvernului Ponta, pentru că a înțeles să finanțeze cu prioritate, așa cum nimeni nu a făcut-o, Țara Lăpușului. Și ne referim aici în special la proiectele care privesc infrastructura de bază. Cu doi ani în urmă, când am discutat cu primarul Ioan Buda problematica finanțării în comună nu am crezut că vom reuși, într-un timp atât de scurt, să finalizăm aceste două proiecte atât de importante pentru comunitate. Ioan Buda este un primar căruia îi pasă cu adevărat de comunitatea pe care o păstorește alături de un executiv corect și dovedește că poate să facă performață, acolo unde alte primării au dat greș”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. Primarul Ioan Buda a arătat că banii care au venit pentru captarea Izvorului Mighetului reprezintă visul lăpușenilor dintotdeauna. ”Avem încă multe proiecte noi, unele vrem să le derulăm pe fonduri europene, altele pe fonduri guvernamentale, să extindem canalizarea și asfaltarea ulițelor pe încă 16 km, dar acum am convingerea că se poate. Vreau să vă spun că dacă nu era vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, care a reușit să-l facă pe vicepremierul Liviu Dragnea să înțeleagă importanța acestor proiecte, toate aceste vise ar fi fost spulberate”, a conchis primarul din Lăpuș, Ioan Buda.

Fondurile acordate pe PNDL nu au culoare politică. 650.000 de lei pentru DC Coroieni – Vima Mare

Pentru modernizarea drumului drumului comunal Coroieni – Vima Mare s-a acordat o suplimentare de 300.000 de lei, cu un total de 650.000 în anul 2014. Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a participat cu senatorul Colegiului 2, Sorin Bota, la ședința de Consiliul Local din Coroieni, pentru a duce documentele care atestă faptul că banii vin pentru rezolvarea problemelor comunității locale. ”Faptul că astăzi Guvernul PSD condus de Victor Ponta alocă sume importante de bani pentru o primărie condusă de un reprezentat de seamă al PDL demonstrează faptul că, măcar la nivelul județului Maramureș, această politică s-a maturizat și punem mai presus de culoarea politică problemele comunității. Finanțările nu aparțin primarilor, banii nu sunt ai Consiliului Local, ci ai maramureșenilor. Comunitatea din Coroieni nu are culoare politică și îmi afirm sprijinul pentru toate proiectele comunităților din județ, indiferent de simpatiile sau antipatiile politice”, a conchis vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea. Și senatorul PSD, Sorin Bota a arătat că este mai puțin importantă culoarea primarului, fiindcă ceea ce contează cu adevărat este că în aceste localități trăiesc maramureșeni.

Milioane de lei au ajuns în localitățile Maramureșului prin PNDL

Tot prin Programul Național de Dezvoltare Locală s-au alocat, de la MDRAP, finanțări pentru comuna Dumbrăvița, unde s-a acordat o suplimentare de 300.000 de lei și un total de 500.000 de lei în anul 2014, pentru drumul comunal DC 27, Unguraș-Șișești. La Târgu Lăpuș, pentru modernizarea de drumuri comunale a fost acordată o suplimentare a finanțării de 210.000 de lei și un total de 500.000 în acest an. Și la Mireșu Mare s-a suplimentat proiectul rețelei de canalizare și stație de epurare cu 350.000 de lei, iar în 2014 s-a alocat suma de 1 milion de lei. Bani au ajuns și la Giulești, acolo unde s-a suplimentat cu 140.000 de lei alimentarea cu apă a satelor Berbești și Ferești, iar totalul anului 2014 a fost de 400.000 de lei. Și la Bicaz s-au acordat fonduri pentru pietruirea și asfaltarea drumului comunal 95, Bicaz – Ciuta, cu o finanțare de 210.000 de lei și un total de 600.000 de lei, doar în acest an. Pentru alimentarea cu apă a satelor Arieșu de Câmp și Colțirea, din comuna Ardusat s-a acordat o suplimentare a finanțării de 140.000 de lei și un total de 600.000 de lei în 2014. Pentru modernizarea DC 58, în Satu Nou de Sus (oraș Baia Sprie), proiectul a fost suplimentat cu 200.000 de lei, iar totalul a fost de 328.000 de lei. În ceea ce privește reabilitarea străzii Botoaia, din Vișeu de Sus, MDRAP a alocat, prin PNDL, suma de 190.000 de lei, iar la Asuaju de Sus, pentru reabilitarea DC 91 s-a acordat o suplimentare a finanțării de 850.000 de lei și un total de 1.050.000 de lei în anul 2014.

Masterplanul de transport, adus în dezbatere publică de Gabriel Zetea

La fiecare întâlnire  pe care a avut-o cu administrațiile locale din Maramureș, vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea a abordat un subiect extrem de important pentru Maramureș și maramureșeni, masterplanul național de transport. Acesta a prezentat faptul că, având un ministru din Ardeal la Ministerul Transporturilor, Maramureșul nu a fost izolat în ceea ce privește finanțările europene pentru intervalul 2014 – 2020. Pe partea de infrastructură rutieră a fost cuprins drumul care pleacă de la Turda, vine spre Cluj, Dej, Baia Mare, iar de la Baia Mare o ia spre Halmeu și apoi legătura cu Ucraina, pe o parte și spre vama Petea pentru a face legătura cu autostrada M3, din Ungaria. Și la capitolul feroviar se va investi peste un miliard de euro în refacerea căii ferate de la Cluj, Dej, Baia Mare și apoi Satu Mare, dorindu-se ca viteza de deplasare a trenurilor să crească de la 50 de km pe oră, la 100 – 120 km/h. Ul al treilea punct și la fel de important este transformarea Aeroportului Internațional Baia Mare în Aeroport Regional, ceea ce înseamnă că, până în 2030, singurul aeroport care se poate bucura de finanțare pe masterplanul de transport este cel din Baia Mare.

Biroul de presă al PSD Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA