AcasăOPINIIEXERCIȚII DE LUCIDITATE – Baia Mare a fost în centrul atenției naționale

EXERCIȚII DE LUCIDITATE – Baia Mare a fost în centrul atenției naționale

spot_img

DISTRIBUIȚI

Eurovision România 2016 s-a încheiat, dar multă vreme de aici înainte se va vorbi despre reușita evenimentului găzduit de Baia Mare. Pentru că nu numai de o reușită deplină este vorba, ci și de mult așteptata  schimbare în bine a unei manifestări naționale de tradiție, care a ajuns foarte jos în ultimii ani.

Nu stăm acum să căutăm motivele pentru care Eurovisionul românesc a devenit în timp un eveniment de la care n-au lipsit scandalurile, acuzațiile de corupție, de favorizare a unor piese și interpreți, răfuielile pe bani publici dintre multele tabere existente în show – business-ul autohton fiind de notorietate. Ediția și scandalul, cam aceasta era piesa de rezistență, power – play-ul manifestării. După ce anul trecut evenimentul a evadat pentru prima dată din captivitatea bucureșteană, orașul ales fiind Craiova, mulți dintre noi am crezut că mai jos de atât nu se poate coborî.

Poate din cauza asta desemnarea municipiului Baia Mare ca gazdă a ediției din acest an a fost privită cu scepticismul de rigoare, temerile privind repetarea bâlciului din capitala Olteniei fiind justificate până la un punct. Dar numai până acolo. Pentru că de data asta Baia Mare a demonstrat cu argumente de necombătut că România nu înseamnă doar Bucureștiul, reușind astfel să spulbere un mit, să demonstreze că se poate mult mai bine și în afara perimetrului capitalei, atunci când există interes, pasiune și dorință sinceră de a realiza ceva de care să fii mândru.

Nu sunt naiv să cred și să afirm că totul a fost la superlativ, că întregul a funcționat perfect, că nu mai sunt lucruri ce nu ar trebui repetate, că nu e loc de mai bine. Dar, după ani buni de decădere, degringolada și scandaluri, organizatorii spectacolului din polivalenta băimăreană au demonstrat că fenomenul poate fi controlat, redresat și adus acolo unde îi este locul. Poate că cel mai mare câștig este faptul că oamenii și-au recăpătat încrederea în capacitățile lor de a gestiona de aici înainte altfel evenimentul, care risca să dispară din portofoliul TVR după atâtea probleme care l-au măcinat și ruinat continuu.

Muzicieni, artiști, critici, responsabili din TVR, jurnaliști prezenți sau care au vizionat transmisia au recunoscut că ediția din acest an a fost una mai tânără, mai proaspătă, mai aproape de ceea ce înseamnă un spectacol desfășurat în 2016. Poate de aceea s-a spus că de aici înainte va fi altfel, întoarcerea la vechile practici și obiceiuri fiind imposibilă după ce s-a întâmplat în Baia Mare. Deși se află într-o situație financiară critică, Televiziunea Română, susținută  masiv de către Primăria Baia Mare, a reușit să organizeze un spectacol de nivel internațional,  cel mai reușit show din istoria selecțiilor naționale cum au apreciat specialiștii din domeniu. Amenajarea sălii sporturilor, decorurile, spectacolul de lumini, cadrele video, juriul, prezentarea și multe alte lucruri frumoase care s-au petrecut pe scenă au fost considerate a fi la înălțime.

Nu putem trece cu vederea prestația de excepție a maramureșenilor care au urcat pe scenă în cele două zile, ei fiind cu adevărat ambasadorii județului nostru. Cei care au gândit spectacolul artiștilor locului merită felicitări, mai ales pentru combinațiile inedite dintre folclor și muzica electronică, dintre cor, dansul popular și muzica ușoară. Au fost momente alerte, care n-au plictisit asistența, dimpotrivă, spectatorii s-au ridicat în picioare și au aplaudat evoluția interpreților. Grigore Leșe, Paula Seling, Dumitru Fărcaș, Corul din Finteuș, Ansamblu Transilvania, Frații Petreuș, Cornelia și Lupu Rednic, Zoli Kiss, Cristian Balaj și mulți alții au fost cu adevărat la înălțime, dezvăluind potențialul uriaș de care dispune Maramureșul la acest capitol.

Pentru câteva zile Baia Mare a fost în centrul atenției naționale, dar și al românilor din afara granițelor care au putut viziona ceea ce s-a petrecut aici. A fost până la urmă o demonstrație că se pot realiza lucruri frumoase dacă există voință și pricepere. Baia Mare, angrenată în cursa pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021, a susținut un examen dificil, în libera vedere a României și a Europei, reușind să-l treacă cu succes.

Ca de fiecare dată când Baia Mare reușește să facă un lucru de excepție, nu lipsesc criticile celor care nu pot vedea cu ochi buni mersul firesc al așezării, concretizarea aspirațiilor spre mai bine ale oamenilor. Deja ne-am obișnuit cu corul de bocitoare, fiecare voce a celor care îl compun fiindu-ne cunoscută.

Să-i lăsăm să-și verse veninul, oricum la altceva nu se pricep, să sfârșească în propria otravă, iar noi să încheiem cu spusele lui Ovidiu Anton, câștigătorul selecției naționale Eurovision 2016:  ”Cred că toţi cei care sunt învingători nu trebuie să se oprească la primul prag. Cred că trebuie să luptăm, să fim perseverenţi şi mă bucur că am demonstrat asta într-o selecţie în care a votat doar publicul. Vreau să vă mulţumesc. Înseamnă enorm de mult pentru mine votul vostru. Mulţumesc, Baia Mare, pentru organizarea impecabilă şi mulţumesc, Televiziunea Română! M-am bucurat să fiu aici, pe străzi curate, fără câini fără stăpân, fără claxoane în trafic. Un oraş civilizat, un oraş de la care avem cu toţii de învăţat şi sper ca Moment of Silence să se audă dincolo de noi”.

Deocamdată, nu mai e nimic de adăugat.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA