EXCLUSIVITATE – Noaptea de Înviere la Londra. Peste 1.500 de români au fost umiliți de preotul Pufulete și o gașcă de țigani băuți!

22
3064

Cum ne-a prins Sfintele Paști în Londra, am ales pentru Noaptea de Înviere Parohia ”Sfântul Gheorghe”, biserica fiind cea mai aproape și, din câte am înțeles, cea mai cunoscută. De la locuința fiicei mele sunt 20 de minute de mers cu mașina. Am luat un taxi și am făcut exact 45 de minute, traficul în centrul Londrei fiind infernal, chiar dacă ne apropiam de miezul nopții. Se adeverește încă odată că în marile metropole viața de noapte o egalează pe cea din timpul zilei. Biserica este situată în centru, pe Fleet Street. Prima surpriză (plăcută) a fost atunci când ne-am apropiat de locație. Poliția londoneză a luat măsura blocării circulației în zonă, după ce strada a fost ocupată de peste 1.500 de români adunați în fața bisericii. Un polițist a apreciat că sunt în jur de 2.000 de oameni masați pe câteva sute de metri de bulevard. Doamne, ce ne-am mai bucurat când am văzut atâta lume! Zău dacă nu m-au podit lacrimile la vederea atâtor români ce au dorit să serbeze împreună cel mai important eveniment din istoria creștinității. Și în stradă era un vânt de tot trecea prin noi, iar mercurul din termometre nu depășea limita de opt grade.

A doua surpriză (neplăcută) a fost locația propriu-zisă a bisericii. Mă așteptam să găsesc o biserică ortodoxă de mici dimensiuni, cochetă, caldă, bine întreținută, păstorită de un preot-paroh apropiat de românii nevoiți să trăiască la mii de kilometri distanță de țară. Când colo am dat de un colos gotic, o biserică pe care preotul Silviu Petre Pufulete o împarte cu colegul lui anglican, fiecare având la dispoziție câteva ore pe zi. M-am și gândit cum Dumnezeu ar putea răsuna ortodoxul ”Hristos a înviat din morți…” sau un cor bizantin în această clădire de gheață. La un colț al bisericii se vindeau lumânări la suprapreț. Câteva sute de români s-au așezat la coada care se lungea în fiecare minut. Cu toate că erau umiliți nepermis de un popă depășit complet în privința organizării unui asemenea eveniment, se încăpățânau să ajungă să pună mâna pe o lumânare de cea mai proastă calitate, subțire cât un creion, ce emana la aprindere un miros greu de suportat. Noroc că era aproape imposibil să o aprinzi sau să o menții ”în viață”. Am avut șansa să primim o lumânare de la un român prevăzător care a adus mai multe bucăți de acasă.

Cam la zece minute după miezul nopții, la ușa de la intrare s-au auzit ceva voci. Cu greu am dedus că preotul Pufulete se adresează mulțimii. A îngânat ceva, dar nu putea fi auzit nici măcar de cei care erau în primele rânduri. Toți ne uitam cu uimire la spectacolul jalnic oferit de un preot al cărui loc cu siguranță nu-i în parohia londoneză. De ce nu s-a îngrijit să aibă o stație de amplificare, să poată fi auzit de cei care au făcut eforturi ca să vină din toate colțurile Londrei? În zonă sunt numai instituții publice, așa că la miezul nopții nu ar fi deranjat pe nimeni, mai ales că poliția a creat confortul necesar manifestării. La un moment dat, românii prezenți ”și-au luat soarta în propriile mâini” și au cântat cu suflet ”Hristos a înviat…”, fără să le mai pese de popa slăbănog.

Cântările repetate au fost conturbate de strigătele unui grup de țigani al cărui lider era o rapandulă borțoasă, ce trăgea cu sete dintr-o sticlă de șampanie, și un pitic gonflabil îmbrăcat la sacou roșu și papion! ”Viva la Romania”, urla isterica, îndemnându-i pe privitori să serbeze și să le arate englezilor ce știu să facă românii. Și ei le-a arătat, câteva minute mai târziu. Animalele au urlat din toate coardele și au spart sticlele pe asfaltul din mijlocul bulevardului. În cele din urmă a intervenit poliția și a săltat baragladinile. O femeie în vârstă a început să plângă de rușine. Sute de oameni au privit stupefiați și consternați la circul oferit de conaționalii noștri.

Am auzit o voce resemnată venită dintr-un grup cu tineri foarte bine și elegant îmbrăcați: ”Din cauza asta am plecat din România, dar și aici ne facem de rușine. E Noaptea Învierii însă noi nu ne vom trezi niciodată pentru că, dacă nu suntem blestemați, cu siguranță ne-am pierdut complet identitatea pe care nici nu știu dacă am avut-o vreodată…” În această atmosferă dezolantă, după câteva minute românii au plecat amărâți și dezamăgiți spre case. Nici măcar n-au așteptat să înceapă slujba și să primească Sfintele Paști. Dacă s-o fi ținut și Slujba de Înviere, pentru că niște tineri care au stat în imediata apropiere a preotului, au spus că acesta era beat! Nu i-am crezut, am insistat să aflu adevărul, și unul dintre ei mi-a spus franc: ”Domnule, crede-mă că e beat. Nici nu-și poate mișca limba în gură, e mangă!”

Am tras cu urechea prin mulțime și am auzit numai vorbe de ocară la adresa preotului Pufulete, de existența căruia n-am știut absolut nimic până în noaptea asta de pomină. Poate aude și conducerea BOR și se interesează de situația din această parohie. Așa va putea afla câte ceva și despre tarifele absolut nesimțite pe care le practică Pufulete asupra românilor care apelează la serviciile lui atunci când au nevoie. Și uite așa ne-am pierdut practic cea mai importantă noapte a anului. Asta și pentru că nu l-am ascultat pe fiul meu Bogdan, care ne-a spus: ”Haideți să mergem la o catedrală grecească sau la o biserică rusească. Oricum slujba o știm pe de rost, nu ne interesează limba, ascultăm un cor bizantin, vedem un ritual adevărat și luăm Paștile de la ei”. Poate că era mai bine, dar, dacă procedam așa, nu auzeam de Pufulete…
Grigore Ciascai, Londra, 15 aprilie

Te-ar mai putea interesa

Loading...

22 COMENTARII

 1. Din pacate de abia acum vad si eu asa zisul articol al domnului cu nume paralitic:) in ce masura vb dvoastra despre pr Silviu? L ati cunoscut personal ? Aveti idee ce om este? Apoi pr boxior de la Biserica greceasca chiar de langa casa mea,,, m ati lasat rece:) unde va este dragostea si supunerea, ascultarea?Pr Silviu Petre este un om deosebit , il stiu ffff bine din 2006 si e duhovnicul meu, nu l as schimba pe nici unul,,,dar in fine, sa nu ne abatem de la subiect.Ma doare sufletul sa vad asemenea articol care creeaza idei nesabuite multor dintre credinciosi, multi cred ca s au smintit, dar nu neaparat CEI ce il cunosc personal pe pr Silviu. Domnule , am uitat si cum va cheama:) f nistim numele,,vb lui Codrin, de ce nu va Duce ti la un hotel daca dvoastra aveti pretentii la lux si comfort? Oare nu ati auzit ca: ” imparatia cerurilor se ia cu sila”?? Sau la Ierusalim de Inviere cum crede ti ca este??? Tot asa stand in fotoliu cum obisnuiti dvoastra sa FC la serviciul corupt pe care il prestati,,, nu domnule drag, ci e nevoie de putina jertfa, dar cred ca arunc margaritarele in gura cainilor,, nici cea mai rea inima nu ar putea macar gandi asa ceva despre un preot si o Biserica. Foarte mojicesti afirmatiile aduse contra bunului parinte,,,sa va fie rusine.

 2. Parintele Sorin Grecu este un om extraordinar si are o mare putere duhovniceasca (sau har). Dumnealui incearca sa-si faca timp pt noi toti si pentru problemele noastre, vb cu enoriasi, ne asculta, se roaga pt cei bolnavi, se roaga pt eroii romani etc. Veniti in Forest Gate si nu ve-ti regreta!

 3. Domnul Gheorghe va rog din suflet informati-va mai bine despre preotul Pufulete. Daca ar fi un om deosebit de ce ar impiedica infiintare altor parorhi ortodoxe romanesti? Nu imi permit sa locuiesc in centrul Londrei si pt mine este foarte greu sa vin in Holborn la biserica. Atunci de ce a impiedicat alti preoti sa slujeasca?

 4. Nu stiu ce fel de om este cel care a indraznit sa publice un articol asa rusinos despre parintele Pufulete.
  Il cunosc pe parintele Pufulete din 2002 si vreau sa dezmint orice se spune despre acest preot minunat care a venit in casele in care am stat si ne-a facut sfestanie de mai multe ori,fara sa primeasca bani nici macar pentru transport,ne-a cununat si nu perceput nicio taxa asa cum se face in Romania,ne-a citit molifte si ne-a ascultat si incurajat de fiecare data cand am mers la el cu probleme.
  Este un preot cum rar mi-a fost dat sa intalnesc si ma rog Bunului Dumnezeu sa-l tina sanatos multi,multi ani iar celor care vorbiti in necunostinta de cauza sa va fie rusine ca incercati sa pangariti numele unui om care ne-a ajutat de fiecare data cand I-am cerut ajutorul.Sa va ierte Dumnezeu ca nu stiti ce vorbiti!

 5. Preotul Pufulete….un om de nimic…am venit in Londra in 2013 dupa ce am fost acasa 3 ani preot.Am venit cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Pimen si am rugat sa fiu primit as slujesc Duminica Sf.Liturghie sa ma lpot impartasi dupa regula so canonul bisericesc.Am fost umilit fara nici sa se uite la hartiile mele si din cauza lui nu m-am putut impartasi luni bune nici a sluji si am fost caterisit dupa canonul care spune ca preotul care nu se impartaseste sau slujeste 2_3 saptamani as fie caterisit.Multumesc Parinte.

 6. In Anglia cand se hotaraste infiintarea unei parohii ortodoxe sa stiti ca liturghia se face oriunde se primeste un spatiu pe care preotul o plateste din munca lui la cel de-al doilea job.
  In Anglia preotii nu primesc salarii pentru ca sunt preoti ca in Romania ci isi cumpara tot ce e necesar din banii castigati la locul de munca (fiind profesori, soferi, etc).
  Va dati seama ca nu este deloc usor sa isi intretina propria lor familie si sa plateasca chiria unui spatiu, sa isi cunpere icoane, vesminte, mobilierul strict necesar dar sa isi mai permita o statie de amplificare a sunetului??
  In Anglia donatiile credinciosilor sunt zero sau aproape zero.
  Din pricina banilor preotul alege o chirie pe care isi permite sa o plateasca si pentru a oficia slujbe religioase nu i se ofera orice cladire.
  De obicei preotii anglicani binevoiesc a darui gratuit sau la un pret mic un spatiu pe care o altabiserica sa il poata folosi cateva ore duminica.
  Parohia in care sunt eu se lupta de multi ani sa inchirieze un spatiu numai al sau dar au prioritate altii.
  Va dati seama ca a construi o biserica in stil ortodox romanesc trebuiesc enorm de multi bani dar si avize aprobari.
  Dorim sa vedem biserici frumoase „cochete” dar nici unul nu ajuta cu nimic la a se construi un astfel de loc.
  Preotul sarmanul este unul singur.
  Este sot, tata, angajat full time si in timpul sau liber este si preot.
  Ca preot ne ofera totul gratuit in dar si tot ce exista este rodul muncii lui si a banutului cu care a infrumusetat biserica in loc sa ia ceva pt famia sa.
  Nu confundati biserica din Anglia cu ceea ce este in Romania.
  Sa ne bucur ca avem si in Anglia biserici asa cum sunt ele caci peste ani vor fi tot mai frumoase.
  Preotul nu era beat.
  Oricum este el preotul are harul domnului.
  Preotul tine post negru de vineri pana sambata noapte cand se impartaseste. Nu bea nici apa si nu mananca nimic. Iar tot postul pastelui postesc fara ulei si multe altele.
  Va dati seama ca om fiind se sinte slabit si mai ganditi-va ca poate avea si vre-o boala.
  Si in Romania am vazut preoti care la inviere erau slabiti obositi foarte.
  Sa nu judecam ca bu stim omul acela ce viata duce si poate e Sfantul Domnului si judecand mult am pacatuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.