AcasăEvenimentEXCLUSIV: Summitul NATO din Țara Galilor (5 septembrie)

EXCLUSIV: Summitul NATO din Țara Galilor (5 septembrie)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ultima zi a Summitului NATO dinWales(Anglia) (5 septembrie) a avut un program deosebit de încărcat cu evenimente. Câteva nume ale celor care au susținut conferințe de presă : președintele României Traian Băsescu, Secretarul General NATO Anders Fogh Rasmussen, președintele Poloniei Bronisław Komorowski, premierul Italiei Matteo Renzi, premierul Marii Britanii David Cameron, președintele S.U.A. Barack Obama.

Liderii NATO au căzut de acord asupra unui Plan de Reacție spre a întări apărarea comună a NATO și spre a asigura că Alianța este pregătită să întâmpine orice provocare, ca o „demonstrație a solidarității” după cum a menționat Secretarul General NATO Anders Fogh Rasmussen. Secretarul General a spus că Aliații se confruntă cu un mediu mai nesigur decât oricând, incluzând agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, extremismul violent din Orientul Mijlociu și instabilitatea din Africa de Nord. „În aceste vremuri turbulente forțele NATO trebuie să fie pregătite să preia întreaga capacitate a misiunilor și să apere Aliații împotriva întregii raze de acțiune a amenințărilor”. La întâlnirile lor liderii NATO au căzut de acord să mențină rotativ o prezență și activitate continuă pe uscat, mare și aer în partea de est a Alianței.

Ei de asemenea au căzut de acord să creeze o unitate „vârf de lance” în cadrul Planului de Reacție al NATO care să dispună de o forță de reacție foarte rapidă pentru desfășurare în caz de nevoie.”Acest vârf de lance va include mai multe mii de trupe de uscat gata să se desfășoare în câteva zile cu sprijinul forțelor aeriene, marine și Speciale” a declarat Secretarul General al NATO.

Liderii NATO de asemenea au implementat un pachet de alte măsuri spre a asigura că Alianța rămâne robustă și pregătită, incluzând o politică de apărare cibernetică sporită și întărirea colaborării cu partenerii, lansând o Inițiativă de Construire a Capacității de Apărare spre a ajuta proiectul Alianței fără a desfășura un număr mare de forțe militare. Gruzia, Iordania șiMoldovasunt așteptate să participle.

Liderii NATO vor oferi Gruziei un pachet extins de măsuri spre a o ajuta să avanseze în pregătirile ei spre aderare la NATO. De asemenea au fost discuții și pe marginea adeziunii la NATO a statului Muntenegru.

Următorul Summit NATO va avea loc în 2016 în Polonia, fapt apreciat de Secretarul General NATO ca „un indicator puternic al rolului de conducere al Poloniei în NATO și o prezență mai vizibilă a NATO în partea de est a Alianței noastre”.

Corespondent ACTUALMM.ro acreditat la NATO : Tatomir Ion-Marius

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA