AcasăslolvaciaEVENIMENTE ÎN JUDEȚ – Trei activităţi culturale, de mare însemnătate pentru promovarea...

EVENIMENTE ÎN JUDEȚ – Trei activităţi culturale, de mare însemnătate pentru promovarea tradiţiilor populare şi portului maramureşean, au avut loc în weekend

spot_img

DISTRIBUIȚI

EVENIMENTE ÎN JUDEȚ  Trei activităţi culturale, de mare însemnătate pentru promovarea tradiţiilor populare şi portului maramureşean, au avut loc ieri, 2 iulie 2017, în comunele Cicârlău, Dumbrăviţa şi Stoiceni.

Vicepreşedintele Ioan Doru Dăncuş a fost onorat să reprezinte Consiliul Judeţean Maramureş la toate cele trei evenimente culturale. Astfel, şirul acţiunilor a început cu Zilele Comunei Cicârlău şi participarea la Sfânta Liturghie la Biserica Greco – Catolică, cu hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, după care a avut loc festivitatea de premiere a celor care implinesc anul acesta vârsta majoratului, cuplurilor de aur, dar şi celor care au împlinit 90 de ani.

De asemenea, a fost premiată performanţa sportivă şi meritele deosebite obţinute la învăţătură. Atmosfera s-a încins în acordurile populare din zona Codru şi Chioar, momente folclorice susţinute de rapsodul Nicolae Sabău, ansamblul Strugurelul, dar şi alte ansambluri folclorice zonale, în frunte cu primarul localităţii Sorin Lupşe. Acest eveniment a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Cicârlău, cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş.

Activităţile de promovare a tradiţiilor populare şi a culturii maramureşene au continuat la Dumbrăviţa, unde a avut loc cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Portului, Cântecului şi Dansului Popular de pe Fisculaş, acţiune cuprinsă în Programul Cultural Prioritar al Consiliului Judeţean Maramureş pentru anul 2017. Manifestarea a început cu deja celebra paradă a portului popular, înmânarea în cadrul festiv a diplomelor de cetăţeni ai comunei, celor care împlinesc 18 ani şi familiilor care serbează nunta de aur.

Din program nu au lipsit momentele folclorice susţinute de ansambluri din Leordina, Copalnic Mănăştur, Şişeşti, Baia Sprie, Cehu Silvaniei, Rece, Săcălăşeni, Cerneşti, Groşi, Ciolt şi Dumbrăviţa. Pe scenă au mai evoluat şi tinerii solişti Diana Bîrda, Paul Mociran, Marcela David şi Nicoleta Petrehuş, Lăutarii din Ardeal, dar şi tinere talente precum, Adriana Prelucan, Vari Daiana, Gabriela Ardusătan, Victoria şi Bogdan Bizău şi Anuţa Iuga. Invitaţi de onoare au fost Roberta Opre, Vlăduţa Lupău, Ana Ilca Mureşan şi Lele Crăciunescu. Seara s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii şi Danţul Satului cu Formaţia Dinamic.

Păstrând calea Lăpuşului, Ioan Doru Dăncuş, a ajuns tocmai „Acasă la Grigore Leşe”, acţiune din cadrul evenimentului „Drumul lui Leşe”, cuprins, de asemenea, în Programul Cultural Prioritar al Consiliului Judeţean Maramureş pentru anul 2017. Această acţiune s-a desfăşurat în localitatea Stoiceni, satul natal al marelui rapsod popular, Grigore Leşe. Prin acest eveniment, organizatorii şi-au propus să promoveze atât valorile culturale autohtone, cât şi pe cele din alte spaţii etno-folclorice. Astfel, evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui număr semnificativ de participanţi din Bucovina, Cluj şi Bucureşti, dar şi din alte localităţi învecinate.

Acţiunea a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii în Biserica în care a fost botezat Grigore Leşe, după care, oaspeţii au fost primiţi la casa rapsodului, unde a avut loc jocul la şură şi alte momente folclorice susţinute de Bărbaţii din Râşca – Suceava, grupurile vocal-instrumentale din Oaş, Silivaşu de Câmpie, Prundu Bârgăului şi din Sângeorz Băi. Seara nu se putea încheia altfel, decât cu un minunat recital Grigore Leşe şi Marius Vernescu.

Prezent la toate aceste acţiuni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a apreciat implicarea asociaţiilor şi a autorităţilor locale în astfel de manifestări care promovează atât tinerele talente şi valorile maramureşene, cât şi cultura maramureşeană care ne defineşte şi care încă se perpetuează din generaţie în generaţie.

De fiecare dată particip cu bucurie şi plăcere la manifestări cultural-artistice care promovează tradiţia şi cultura noastră populară. În fiecare zi de sărbătoare Maramureşul este plin de manifestări, majoritatea dintre ele fiind finanţate de Consiliul Judeţean Maramureş prin Programul Cultural Prioritar, dar şi prin Programul de finanţare nerambursabilă pentru proiecte culturale. Apreciez de fiecare dată maniera transparentă şi corectă de folosire a banului public şi implicarea administraţiei publice locale, dar şi participarea masivă a comunităţilor la astfel de evenimente. În Maramureş, credinţa şi tradiţia sunt plămânii care ne fac să respirăm cele mai adevărate sentimente de dragoste de neam şi ţară”, a precizat Ioan Doru Dăncuş, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.

Informații furnizate de Consiliul Județean Maramureș 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA