EVENIMENT ISTORIC (GALERIE FOTO) – Colonia Pictorilor, inaugurată după restaurare, la 120 de ani de când a devenit una dintre emblemele municipiului Baia Mare

4
2043

După ce a fost restaurată, fiind executate ample lucrări de consolidare și reailitare, dar și de modernizare, Colonia Pictorilor a fost redeschisă publicului. Inaugurarea Coloniei a avut loc în seara zilei de 10 noiembrie 2017, situl fiind reabilitat după 120 de ani de când a devenit una dintre emblemele municipiului Baia Mare. Lucrările au fost finanțate exclusiv de la bugetul local, iar investiția este una dintre cele mai frumoase din ultimii ani. Aceasta va deveni, alături de alte simboluri reabilitate, un punct de atracție pentru cetățeni și turiști deopotrivă.

Loading...

 

Prezent la eveniment, cel care a venit cu ideea restaurării acestui sit și care a promovat necesitatea salvării Coloniei Pictorilor, primarul Cătălin Cherecheș, a transmis un mesaj premierului ungar , Viktor Orban.

 

“E un mesaj pe care-l transmit în cel mai generos mod primului ministru Viktor Orban. Îmi doresc foarte mult, raportându-mă la istoria școlii de pictură de la Baia Mare. Școala de pictură de unde foarte mulți artiști maghiari au trecut și au amprentat nu doar istoria școlii de pictură ci dezvoltarea Municipiului Baia Mare, îmi doresc foarte mult acest lucru împreună cu guvernul maghiar .

Sunt românul care are curajul să spună acest lucru și să facă acest lucru , guvernul maghiar care înțelege ce însemnă susținerea și promovarea artei și culturii și a diverșilor artiști maghiari care au trecut prin diverse puncte prin Europa , care onorează poporul maghiar, îl învit să sprijine proiectul pe care-l am, de dezvoltare a unei Academii de Arte Plastice la Baia Mare , o academie pe care o putem facem împreună cu guvernul maghiar , din finațarea autorității locale și probabil cu finanțarea guvernului maghiar în parteneriat cu alte entități academice”, a declarat Cătălin Cherecheș, citat de jurnalmm.ro

 

Reabilitarea sitului a durat trei ani, lucrările de restaurare și modernizare fiind ample. Prin acestea s-a dorit și reușit redarea importanței și valorii internaționale pe care Colonia Pictorilor a avut-o în urmă cu mai bine de un secol. Proiectul a fost finanțat exclusiv de la bugetul local al municipiului Baia Mare, costul ridicându-se la aproximativ 3.200.000 de euro.

 

Actualmm

Credit foto: Dan Mezok

4 COMENTARII

  1. Domnule Primar
    este normal să subliniați faptul că Școala de pictură de la Baia Mare a apărut pe vremea când orașul, ca de altfel întreg Ardealul, era sub stăpânire austro -ungară, un adevăr istoric de necontestat, dar nu este deloc normal ci mai degrabă imputabil, inclusiv autorităților românești de astăzi, trecerea sub tăcere vinovată a faptului că între primii coloniști ai școlii s-a aflat și un român, localnic, singurul de altfel, Alexandru Duma (1887-1916), din Tăuții de Sus. El a fost omis intenționat din albumul dedicat aniversării a 120 de ani ai Școlii, iar Centrul Artistic Baia Mare și Uniunea Artiștilor Plastici au făcut tot ce s-a putut să nu găzduiască , anul trecut, Expoziția Omagială ”Desene de pe front”. Ea a fost , până la urmă, găzduită de ”Salonul artelor” de la Biblioteca Județeană Petre Dulfu, fără ”mai marii artelor plastice locali”. Mai mult, cele peste o sută de desene realizate pe front în Primul Război (unde a și murit la doar 29 de ani), deși au o valoare artistică și istorică certificată de doi academicieni, se pare că nu sunt dorite de custodele patrimoniului ”Școlii băimărene de pictură”.

    • Si arta s-a politizat.Poate inca nu ai aflat ca e mai rau acum pentru un tanar artist deoarece bresla s-a birocratizat,valoarea ta ca artist e pe clase,ceva asemanator comunismului unde aveai Ordinul Comunist clasa I,II,III.Si la restauratori e la fel, incat pun pariu ca unul ca Michelangelo nu ar avea in prezent licenta si competenta( era sa zic grad)sa-si restaureze operele.Avand grad ca artist si plata pentru operele tale e pe masura treptelor birocratice pe care esti nevoit sa le treci,ceea ce mi se pare o ipocrizie.Normal ar fi sa conteze doar talentul si nu mafia birocratica din jurul artistilor.

  2. E bine si cu Istoria Artistica a orasului,dar cum ramane cu viitorul?Daca tot ne laudam cu trecutul si prezentul e destul de modest,de ce nu facem ceva in reinvierea vechii scoli. Il avem pe Ghenie,nascut aici ( nu stiu unde a studiat arta in gimnaziu,liceu),e clar ca se prezinta ca si Clujean in arta contemporana,dar macar oferiti-i ceva sa dea o amprenta noii scoli.Si pentru el ma gandesc ca ar fi o cinste,ca artist nascut in oras,sa fie intemeietorul Noii Scoli Baimarene de Pictura.Cum am adus toata spuma picturii unguresti la un moment dat in zona,asa poate fi rugat sa vina si sa se implice Adrian.Trebuie facuti pasi pentru a ne pune din nou pe harta mondiala si sa nu traim la nesfarsit din amintiri,la fel ca in industrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.