EUROPA ÎN ALERTĂ – Scandalul ouălor contaminate se extinde. Autoritățile dau asigurări că în România nu a intrat astfel de produse

0
129

EUROPA ÎN ALERTĂ   Scandalul ouălor contaminate cu insecticid ia amploare pe zi ce trece. În România nu au intrat asemenea produse din import, dau asigurări autoritățile – dar Olanda, Belgia, Germania, Elveția și Franța retrag deja de pe piață cantități uriașe. Și au în vedere acțiuni comune, pentru a face față crizei, arată Știri.TVR.ro.

Loading...

„Este un act criminal” – spune ministrul german al Agriculturii despre contaminarea a milioane de ouă cu fipronil, o substanță extrem de periculoasă.

Christian Schmidt, ministrul Agriculturii din Germania: „Întreaga Europă trebuie verificată. Să vedem dacă nu cumva e vorba de o reţea criminală de care trebuie să se ocupe procurorii.”

Scandalul a pornit din Olanda. 180 de ferme de acolo au fost închise; milioane de găini ar putea fi sacrificate, după ce în ouăle din câteva zeci de unități, s-a descoperit fipronil. E un insecticid interzis la animalele și păsările destinate consumului. Era amestecat în produsul de decontaminare legal, din plante, livrat acestor ferme de o firmă olandeză, Chickfriend.

Alfred Bernard, toxicolog din Belgia: „Se aplică acum principiul precauţiei, pentru că nu putem să măsurăm, să verificăm totul în cazul unei contaminări care se extinde în Europa.” Informațiile sunt schimbate acum la nivel european; toată lumea află care e evoluția controalelor.

Pe piața din România nu s-au descoperit ouă contaminate și se fac în continuare cercetări. Dar întrebarea este dacă nu cumva, înainte de a fi retrase de pe piață în atâtea alte țări, ouăle toxice nu au fost folosite la tot felul de preparate culinare: paste, maioneze, salate, prajituri. Fipronilul nu dispare prin fierberea sau prepararea în orice fel a mâncării.

Sursă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.