AcasăEvenimentEPISCOPIA MARAMUREŞULUI ŞI SĂTMARULUI - Măsuri de reorganizare, acordare de distincţii şi...

EPISCOPIA MARAMUREŞULUI ŞI SĂTMARULUI – Măsuri de reorganizare, acordare de distincţii şi parastas de pomenire la Conferinţele preoţeşti

spot_img

DISTRIBUIȚI

EPISCOPIA MARAMUREŞULUI ŞI SĂTMARULUI Luni, 15 mai, a avut loc prima conferinţă preoţească de primăvară din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, care s-a desfăşurat în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la care au participat preoţii din protopopiatele Baia Mare, Chioar şi Lăpuş.

EPISCOPIA MARAMUREŞULUI ŞI SĂTMARULUI După rânduiala încetăţenită, conferinţele preoţeşti încep cu Sfânta Liturghie. La această primă conferinţă au oficiat Sfânta Liturghie protoiereii şi secretarii din cele trei protopopiate, având în frunte pe Arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat Te-Deumul, de către preoţii Florin Hoban, inspector şcolar şi slujitor al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” şi protopopii Chioarului şi Lăpuşului, avându-l în scaunul Episcopal pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului.

Având în vedere că 2017 este declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al Sfintelor Icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti din Patriahia Română, tema conferinţei a avut ca subiect de prezentare şi dezbatere referatul despre pictura bisericilor de lemn din nord-vestul Transilvaniei, Maramureş şi Sătmar, în secolele al XVII-lea şi al XIX-lea, zugravi, stiluri şi interferenţe, prezentat de preot Virgil Jicărean, consilier eparhial al sectorului patrimoniu sacru şi pictură bisericească.

„Un număr relativ mare de zugravi, adesea itineranţi, formaţi de cele mai multe ori într-un mediu artistic popular, străbat ţinuturile maramureşene şi sătmărene, pictând biserici, tâmple şi icoane, vehiculând modele și motive de largă circulaţie în epocă, inspirate din ilustraţiile cărţilor tipărite dincolo de munţi, în Țara Românească şi Moldova, din icoanele pe sticlă şi xilogravurile populare, care erau adesea rezultatul unor interferenţe între cultura de tradiţie post-bizantină şi cea occidentală.

Aceşti zugravi erau ei înşişi fie interpreţi ai fondului tradiţional post-bizantin, căruia îi confereau, printr-un plus de savoare şi autenicitate, o expresie nouă, fie adevăraţi colportori ai artei occidentale, prelucrate la nivel rustic. Bisericile pictate de ei deveneau monumentele reprezentative ale comunităţii săteşti – ctitorii lăcaşului fiind de cele mai multe ori de îndelungă tradiţie şi de o deosebită forţă în Maramureș”, se spune în referat.

Despre importanţa picturii într-o biserică a vorbit Preasfinşitul Părinte Episcop Iustin, care a subliniat că „pictura dă cel puţin jumătate din valoarea de patrimoniu a sfântului locaş, ba chiar şi mai mult.

Icoana este veşmânt liturgic şi oglindă a cerului pe pământ.” Dacă până nu demult preoţii nu erau în stare să corecteze pictorii, pentru ca să realizeze lucrări de valoare, de câţiva ani lucrurile s-au simplificat, prin întocmirea Regulamentului de pictare a bisericilor, care a devenit obligatoriu de respectat.

În Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinşitul Părinte Episcop Iustin a lansat, nu cu mulţi ani în urmă, proiectul „Nici o biserică parohială fără pictură integrală”, iar rezultatele încep să apară, biserici nepictate fiind pictate integral sau în curs de pictare, cu respectarea integrală a erminiei, altele se pregătesc pentru această mare lucrare. Mai mult, alături de Grupul de iconari din Episcopie „Ştefan Zugravul de Şişeşti”, va lua fiinţă şi Grupul restauratorilor de iconae din Eparhie, a anunţat Întâistătătorul Eparhiei.

Pe marginea referatului au luat cuvântul mai mulţi preoţi, care s-au referit la subiectul în dezbatere.

În cadrul conferinţei de primăvară, la care au luat parte peste 250 de preoţi din cele trei protoierii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a anunţat măsurile de reorganizare administrativă care se vor face de la 1 iunie 2017.

Astfel, după pensionarea, la limită de vârstă, a preotului Ioan Pop, consilier eparhial administrativ, membru al Permanenţei Eparhiale ca secretar şi consilier administrativ de la înfiinţarea Eparhiei, în 1990, consilier administrativ va fi numit pr. Adrian Mihali. La fel, în locul pr. Alexandru Buteanu, inspector eparhial, va fi numit Arhid. Andrei Emil Pop, secretar eparhial, deoarece este şi absolvent al Facultăţii de Drept. Secretar eparhial va fi numit Arhid. Ionuţ Todorca, din cadrul secretariatului tehnic. Pr. dr. Bogdan Gavra, consilier eparhial al sectorului social-filantropic, va deveni consilier pe probleme de proiecte şi programe eparhiale, iar consilier al sectorului misionar-filantropic va fi numit Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, de la Mănăstirea Rohia şi profesor la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.

Preoţii Ioan Pop, unul din truditorii Episcopiei, alături de Î.P.S. Arhiepiscop Justinian, de-a lungul celor 27 de ani de la înfiinţare, a fost distins de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu cea mai înaltă distincţie a Eparhiei, „Crucea Voievodală Maramureşeană”. Părintele Ioan Pop a fost distins, pentru meritele de-a lungul anilor, şi cu „Crucea Patriarhală”. Preotul Alexandru Buteanu a fost distins, după 13 ani de inspector eparhial, cu „Crucea Voievodală Maramureşeană”, pentru strădania depusă în Episcopie. Şi părintele Alexandru Buteanu a fost distins cu „Crucea Patriarhală”.

Preoţilor din cele trei protopopiate le-a fost prezentat „Steagul Episcopiei”, un concept care cuprinde noua Stemă a Episcopiei, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pusă pe un fond crem-gălbui şi imprimată pe pânză. El va fi confecţionat şi oferit spre arborare în cursul lunilor viitoare.

Parastasul de pomenire a ÎPS Arhiepiscop Justinian

La şase luni de la trecerea în lumea veşniciei a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, a fost oficiat un parastas de pomenire de către toţi cei peste 250 de preoţi din protopopiatele Baia Mare, Chioar şi Lăpuş.

Cu această ocazie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a prezentat preoţilor măsurile luate pentru păstrarea vie a memoriei Înaltpreasfinţiei Sale, prin purtarea numelui „Arhiepiscopul Justinian” de către: Domeniul Teologie Ortodoxă de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, sala de şedinţă de la Centrul Eparhial, Sala Bizantină de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, Biblioteca Mănăstirii Rohia şi Fundaţia „Justinian Arhiepiscopul”, care va deveni moştenitoarea de drept a întregului patrimoniu cultural, mobil şi imobil Justinian. Veşnică să-i fie pomenirea!

Informaţii şi foto Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA