AcasăOPINIIEDITORIALUL ZILEI - Guvernul socialist ia cele mai liberale măsuri din ultimii...

EDITORIALUL ZILEI – Guvernul socialist ia cele mai liberale măsuri din ultimii 25 de ani

spot_img

DISTRIBUIȚI

Noul Cod Fiscal, aplicabil din 2016, aduce schimbări importante pentru cetățeni și poate deveni motorul creșterii economice în România. Interesant, dar nu surprinzător pentru o națiune scindată de găștile politice, Codul Fiscal propus de Guvernul Ponta săptămâna aceasta, a fost aspru criticat de opoziție, dar și de președintele Klaus Johannis. Culmea e că în noul Cod Fiscal se regăsesc toate măsurile fiscale cu care liberalii au defilat în campania electorală prezidențială din toamna anului trecut!

Atunci au fost bune de băgat pe gât poporului, dar acum, când se încearcă punerea lor în practică, sunt respinse. Aici se vede cum toate găștile astea lucrează doar în interes propriu, iar când vine vorba de a slăbi puțin jugul de pe umerii populației și a mediului economic privat, strigă în gura mare că măsurile nu sunt bune. Sau, în cel mai bun caz, nu se pot aplica din diferite motive.

Zău că nu pricep de ce îi doare pe liberali capul dacă Guvernul PSD își va frânge gâtul din cauza imposibilității de a pune în practică măsurile atât de așteptate de toți cei care gândesc cu ceea ce au pe umeri. A, mai important pare a fi faptul că alții le-au luat-o înainte? Nu-i nimic, ei să gândească alte măsuri în beneficiul economiei și al populației, pe care să le pună în aplicare când vor ajunge la guvernare. Numai așa cetățenii ar începe să aibă încredere în clasa politică, văzând și simțind în buzunare că viața lor se schimbă în bine.

Fără îndoială, noul pachet fiscal a fost o surpriză pentru întreg mediul economic și politic. Numai orbii și tâmpiții nu văd sau nu pricep că beneficiul acestuia este unul major, plecând de la creșterea câștigurilor clasei de mijloc (atâta cât mai este) prin scăderea TVA și reducerea fiscalității pentru microîntreprinderile active, până la majorarea veniturilor la bugetul de stat, creșterea puterii de cumpărare și toate ce decurg de aici. Din informațiile care ne parvin aflăm că cele două Coduri, cel Fiscal și cel de Procedură Fiscală, au fost elaborate după discuții lungi cu toate părțile interesate, împreună ajungând la această formă. Dincolo de beneficiile de care pomeneam, ele vor contribui la pregătirea economiei și societății românești pentru momentul în care vom intra în zona Euro.

Guvernanții susțin că noile Coduri vor deveni ”motorul creșterii economice nu doar în 2016, ci și în următorii 4 ani”. Poate și din această cauză încep să accelereze procesul adoptării lor, spre disperarea celor care ne tot amenință cu programul de guvernare dar, deocamdată, n-au ieșit în public nici măcar cu o ciornă. Ministrul de Finanțe spunea zilele trecute că TVA la carne, fructe și legume va scădea încă din a doua parte a acestui an. De același tratament se vor bucura și accizele la carburanți și băuturi, ”reducerea nu va aştepta 1 ianuarie 2016, sub nicio formă”. Apoi a prezentat argumentele care susțin grăbirea aplicării măsurilor.

Sigur, cele două Coduri trebuie să treacă prin Parlament. În mod normal nu ar trebui să fie probleme. Și nu mă refer aici doar la majoritatea care susține actualul Guvern. Codul Fiscal fiind eminamente liberal, ar trebui să fie susținut de către opoziție cu entuziasmul caracteristic. Dacă se vor împotrivi, cred că pot să-și ia gândul că în 2016 vor ajunge la putere prin voturile cetățenilor. Tot la Geoană și Vanghelie va trebui să apeleze, că ăștia sunt maeștrii ai jocurilor întunecate, de culise.

Dacă Parlamentul va bloca Codurile, guvernanții vor apela la ultima măsură pe care o au la dispoziție – asumarea răspunderii. Indiferent de disputele prezente și viitoare dintre cele două tabere politice, e limpede că bulgărele de zăpadă a luat-o la vale și nu va mai putea fi oprit.

Pentru cetățeni nu are nicio importanță dacă în Codul Fiscal sunt prea puține măsuri de stânga sau prea multe de dreapta. Ei vor să fie bune și atât. Atâta vreme cât vor avea impact pozitiv în creșterea economică, a consumului populației și a numărului de noi locuri de muncă, este normal să vrea să le vadă cât mai repede puse în aplicare. După care să se certe politicienii între ei până îi vom împăca noi.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA