AcasăOPINIIEDITORIALUL ZILEI – Klaustrofobia

EDITORIALUL ZILEI – Klaustrofobia

spot_img

DISTRIBUIȚI

Klaus Johannis se teme de spațiul închis al PNL, o încăpere politică neaerisită, unde șosetele vechilor pedeliști put la fel de tare ca respirația unui bețiv pe care l-au lăsat baltă fostele slugi. Să confecționezi un guvern – guvernul tău – încrucișând genele Alinei Gorghiu cu mustața și cu trecutul lui Ioan Oltean pare să fie genul de glumă la care se prinde până și un fost primar neamț.

Johannis a fost sfătuit să-și lărgească baza de recrutare, adică să prevadă și alte formule de guvern, mai ales acum, când o parte din PNL critică respingerea noului Cod Fiscal, iar altă parte se declară gata să trântească în Parlament ordonanța prin care Ponta a triplat salariul președintelui.

Ai spune că Johannis arată inteligență politică, dar aici știința mai are nevoie de probe. Până acum, inteligența președintelui și-a căutat alibiul în zicala “Dacă tăceai, filozof rămâneai”. Tăcerea lui e, alături de concedii, principala modalitate de exprimare politică. Ea e întreruptă, când și când, de rostiri pe care, dacă vrei să le înțelegi, trebuie să închizi sonorul.

Și totuși, se simte în tot ceea ce face președintele României o anume dibăcie politică, o sârguință de a-i pune pe toți la frigare, așa încât nimeni să nu știe dacă i-a venit ora sau i-a bătut ceasul.

Pașii lui Johannis spre dobândirea puterii sunt lenți și fermi. Pe măsură ce coboară în sondaje, el urcă în potențial. Cele două mari servicii secrete îi ciugulesc din palmă fiindcă, se știe, până în clipa în care se vor gândi să-l trădeze mai sunt patru ani. Șefa DNA visează, ca și el, la al doilea mandat și, în baza acestui ideal comun, sunt așteptate arestări folositoare ambelor părți.

Un buton important, apăsat cu subtilitate prin intermediul parteneriatului cu procurorii, e Gabriel Oprea, un fel de divă militară disponibilă, despre care se povestește că ar fi reevaluat-o toți președinții. Cu el, Johannis poate arbitra majoritățile din Parlament și poate da trădării un sens oscilatoriu, între libertate și lucrul bine făcut.

Dar îl vede cineva pe președinte grăbindu-se? Îl vede cineva lăsând baltă siesta și apucându-se să scadă în popularitate? Eu, unul, nu.

Președintele își țese mai departe pânza invizibilă a puterii. Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială, un fel de patrulă care cere actele Guvernului cu vocea lui Mugur Isărescu, e dovada că Johannis are de gând să privească cu toată neîncrederea orice cabinet. Născut în absența lui Ponta, dar în prezența lui Oprea, CNSM face din guvern un elev care cere voie și din democrație o strădanie în van.

Nu e câtuși de puțin sigur că noul guvern va fi un guvern PNL, mai ales unul cu legitimitate redusă prin trădarea lui Oprea. Un PSD cumințit, pe de altă parte, cu un premier nou-nouț și cooperant, e o posibilitate egală. În fond, președintele e preocupat de lungimea umbrei personale, nu de guvernarea propriu-zisă. E la începutul unei cariere ce poate dura mai mult decât ambițiile lui Predoiu, ale lui Ponta, ale lui Oprea sau ale întregului popor.

Încet-încet, Johannis evadează din desenul neamțului limitat, la fel cum, acum zece ani, Băsescu evada ca un duh, din sticlă.

Doru Bușcu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA