AcasăOPINIIALEGERI 2016 - Telefonul lui Dragnea

ALEGERI 2016 – Telefonul lui Dragnea

spot_img

DISTRIBUIȚI

ALEGERI 2016 Cu siguranța de sine a lui Marius Chicoș Rostogan, președintele Johannis a tranșat situația: “După alegeri nu putem discuta decât de un guvern politic, guvernul tehnocrat a fost o soluție de criză”. Orice școler emininke i-ar fi putut răspunde pedagogului nostru de școală nouă că altminteri nici nu-i posibil. Se poate numai cu șpirikismus.

Alegerile sunt făcute ca să aducă la putere un partid sau o coaliție de partide. Nicidecum un grup apolitic alcătuit din “specialiști” sau un guvern “de uniune națională”. Dacă s-ar petrece una ca asta, alegerile nu și-ar mai avea rostul, democrația ar fi dizolvată, ca o aspirină stricată, în paharul unui stat muribund.

La noi în țară, alegerile parlamentare au fost deja câștigate. De fapt, PSD n-a pierdut niciodată alegerile parlamentare din ’90 încoace și n-o să le piardă multă vreme de acum înainte. Dacă mâine se votează, pe primul loc iese PSD, exact ca acum patru ani, ca acum doisprezece ani sau ca acum douăzeci și cinci de ani. În combinație cu ALDE, PSD poate strânge majoritatea necesară formării guvernului în orice zi a intervalului care a rămas până la alegeri.

Ne place sau nu, democrația va aduce la putere un partid la fel de corupt și de iresponsabil ca și celelalte partide, și care are, într-o măsură mai mare decât ele, meritul de a fi nepotul cu acte al Partidului Comunist.

Așa cum ne-a prevenit Churchill, democrația e o pacoste. Cel mai prost regim politic cu excepția tuturor celorlalte funcționează cu partide și cu popoare, care sunt mărimi de același semn: când popoarele sunt proaste, și partidele sunt proaste. Dar, dintre toate rețetele de putere, democrația pune cea mai mare distanță între individ și abuz. Drepturile și libertățile fundamentale ale omului o duc cel mai bine în democrație. Iar ăsta e, fără îndoială, motivul pentru care popoarele inteligente o preferă.

Acum, despre președintele Johannis știm că vrea cu tot dinadinsul “guvernul meu”. Când zice că va fi un guvern politic și când singura majoritate pe care o va da democrația românească la 11 decembrie va fi PSD + ALDE, se ridică niște întrebări.

Nu cumva președintele vrea să lase baltă democrația și să meargă pe mâna puterilor nealese? Nu cumva, în situația în care “guvernul meu” e imposibil de obținut prin relația candidatului cu alegătorii, președintele ia în calcul relația candidatului cu procurorii?

Hm, ia să vedem. Președintele Johannis nu e doar un om corect, care și-a câștigat casele cinstit, din acele meditații-mamut care i-au uimit pe toți cei 227.000 de profesori și educatori.

Președintele Johannis e și un președinte începător, lipsit de experiența și tupeul unuia ca Traian Băsescu, deci un președinte care n-ar risca un conflict între el, instituții și popor, așa cum a izbutit predecesorul său. Președintele Johannis n-ar îndrăzni să nu numească un premier al mulțimii, un prunc al stângii îmbăiat în cristelnița votului din teritoriu, înfășat în catapeteasma statului de drept și uns cu mirul sfânt al majorității – fie ea ortodoxă, fie neo-protestatară.

Poate că președintele Johannis a rămas credincios democrației. Poate că doar și-a mutat afecțiunea lui de piatră de pe PNL pe PSD, iar acum încearcă să prindă la telefon partidul-mamut ca să-și ceară scuze. Poate că de-aia îl și cheamă procurorii pe Ponta la DNA, ca să scoată de la el noul număr al lui Dragnea.

Sigur nu-i vorba despre ce credem noi.

Doru Bușcu, catavencii.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA