E BINE SĂ ȘTIȚI – Scutire la impozitele pe casă şi maşină

8
11812

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, de la 1 ianuarie 2016, părinţii copiilor cu handicap grav sau accentuat, precum şi ai celor cu gradul I de invaliditate sunt scutiţi de plata impozitului pe clădirea unde îşi au domiciliul şi pe terenul aferent. Totodată, aceştia sunt scutiţi şi de plata impozitului pe autoturism.

Loading...

Părinții şi reprezentanţii legali ai copiilor cu handicap grav, accentuat şi gradul I de invaliditate sunt scutiţi de la plata impozitului pe clădirea de domiciliu și pe terenul aferent acesteia, ca urmare a aplicării, de la 1 ianuarie 2016, a noului Cod fiscal. De asemenea, această categorie este scutită şi de plata impozitului pe autoturismul aflat în proprietate. Cei care sunt îndreptăţiţi să beneficieze de aceste scutiri va trebui să prezinte dosarul copilului cu handicap Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, pentru scutirea de impozit pe casă, teren şi maşină.
Totodată, potrivit Legii nr. 193/2015 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor pe care le deţin, fără a mai fi nevoite să le modifice în funcţie de handicapul de care suferă.

Până acum, acestea erau obligate prin lege să adapteze maşinile sau motocicletele handicapului locomotor pe care îl au, pentru a nu plăti impozitul auto. Totodată, potrivit avocatnet.ro, persoanele cu handicap sunt scutite şi de plata rovinietei, însă doar pentru un singur autoturism deţinut, iar reglementarea se aplică şi însoţitorilor persoanelor cu handicap sau asistenţilor personali ai acestora.

La 30 septembrie 2015, numărul total de persoane cu dizabilităţi (handicap) a fost de 759.019 persoane, respectiv 3,41% din populaţia totală a României, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Dintre acestea, 97,7% (741.337 persoane) se află în îngrijirea familiilor şi/sau trăiesc independent (neinstituţionalizate) şi 2,3 % (17.682 persoane) sunt instituţionalizate. De asemenea, din totalul celor 759.019 de persoane cu dizabilităţi, 61.009 sunt copii.
Numărul persoanelor cu handicap grav reprezintă 35,77% din total, cele cu handicap accentuat 52,54%, iar cele cu handicap mediu şi uşor 11,69%.

Persoanele cu dizabilităţi au, potrivit legislaţiei în vigoare, o serie de drepturi, care sunt diferenţiate în funcţie de gradul de handicap. Printre drepturile pe care le au persoanele cu handicap grav şi accentuat se numărul dreptul la indemnizaţie lunară şi buget personal complementar, indiferent de venituri (în cuantum total de 293 lei); gratuitate la mijloacele de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul; gratuitate la transportul interurban, la alegere, cu orice tip de tren, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru şase călătorii dus-întors pe an calendaristic. De aceste drepturi privind transportul beneficiază şi însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezenţa acestora.

De asemenea, persoanele cu handicap accentuat beneficiază de scutire de la impozitul pe veniturile din salarii şi indemnizaţii de natură salarială, scutire de la taxa pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora; asistenţă medicală şi medicamente gratuite, în limitele stabilite prin Contractul-cadru; dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, în limitele stabilite prin Contractul-cadru. (Oana Nistor)

8 COMENTARII

 1. Stimata Oana Nistor, inainte de-a scrie un articol, ar fi bine sa va documentati asupra domeniului de activitate al institutiei pe care o mentionati in articol, pt. ca altfel puneti oamenii pe drumuri. Dosarele persoanelor cu handicap sau ale celor care au in ingrijire copii cu handicap, pt. scutirea de la impozit, NU se depun la Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (in fiecare judet exista doar una), ci la administratiile locale ale fiecarei localitati, respectiv pt. Baia Mare, la Directia de venituri (str. Crisan, nr. 2). Prin urmare, v-am fi recunoscatori daca ati corecta in articol. (insp. Marta Feher, Agentia Judeteana pt. Plati si Inspectie Sociala Maramures)

 2. buna ziua ! ma numesc Papp Romulus si din 2008 sunt persoana dizabila (paraplegica) si am o problema ; pana acum am fost scutit la plata impozitului auto si dupa noua l;ege a codului fiscal sunt bun de plata !!! cum se poate asa ceva ??? locuiesc in oras Marghita …Bihor. am contestat aceasta msura abuziva si nefondata la primarie (in scris) si raspunsul a fost ca trebuie sa platesc. Va rog mult sa ma ajutati. multumesc…..nu ne apara nimeni interesele!!!

 3. Buna ziua. ma numesc Balan anca si am un baiat autist.care are 25 ani…eu beneficiez de scutirea impozitului pe cladire?..Multe persoane cu aceeasi problema ca a mea au fost respinse ptr ca de acea lrge beneficiaza doar parintii cu copii…nu cu adulti.Este adevarat sau fiecare interpreteaza legea in stilul lui?

 4. Buna ziua! Tatal meu este persoana cu handicap grav accentuat,pana anul trecut am platit impozit la casa de 306 lei pe an,iar de anul acesta platesc 361 lei.persoanele cu handicap beneficiaza sau nu de scutire impozit.Mentionez ca pe actul de proprietate sunt trecuti ambii parinti.Astept un raspuns.

  Multumesc!

  • buna. da beneficiati de scutire de impozit pe locuinta.mergeti pe strada crisana si interesativa.eu sant la fel pers cu hand si am depus dosarul.de stiut ca locuinta este bun comun daca parintii tai sant casatoriti sau in concubinaj.

 5. buna ziua ! ma numesc Cornelia P , am grad accentuat si locuiesc cu mama ,de asemenea si mama are grad accentuat .Am intrebat la primarie, si mi s-a spus ca in fiecare an trebue sa depun copie dupa cert hand si copie buletin identitate atat pe numele meu inclusiv al mamei.Dar eu nu am depus niciodata acte de scutire Este vreo problema ca nu am depus niciodaata ?Doamna de la ghiseu mi-a spus ca trebuia in fiecare an sa depun aceste acte.Eu si mama avem handicap accentua (2) permanent. Va multumesc si astept rapuns

 6. Am un copil cu handicap gradul 1, permanent, deosebit de grav. Am cumparat un autoturism in scopul transportului persoanei cu handicap, sunt scutita sau nu, pentru taxa impozitului pe autoturism si apartament? Masina este pe numele meu, ori eu figurez ca asistent personal. Multumesc!

 7. Am un copil cu handicap si sunt asistență lui eu stau la cineva si persoane e decedata mi sa spus sa platesc impozitul pe casa as vrea sa stiu daca nu avem o scutire sa nu il plătim daca am mutația la adresa respectiva

 8. Ma numesc Hosu Veronica din Cluj-Napoca si am un baiat de 28 de ani cu handicap accentuat .Va rog sa-mi spuneti daca eu beneficiez de scutirea impozitului pe cladire.Va multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.