E BINE SĂ ȘTIȚI – Piața invadată de bani falși în județele din jurul Maramureșului!

1
2794

Autorităţile au anunţat că în judeţele Bihor, Cluj, Timiş, Satu Mare, Sălaj, dar şi în altele, au fost depistate numeroase bancnote cu valoarea de 100 lei false.

Potrivit site-ului de ştiri Bihor Online, în cele mai multe cazuri, bancnotele false au fost folosite în pieţe şi în alte locuri, unde oamenii nu sunt suficient de atenţi la bani.. Anchetatorii care se ocupă de acest caz au constatat că este vorba de o reţea foarte bine organizată, de un grup infracţional care deţine o aparatură specială, pentru că “niciodată nu s-a mai întâmplat să apară pe piaţă bancnote în lei contrafăcute atât de bine”.

Până în prezent, au fost înregistrate zeci de plângeri din partea cetăţenilor înşelaţi în acest fel. Poliţia face apel la cei care depistează astfel de bancnote să sune de urgenţă la 112, pentru a ajuta la depistarea imediată a infractorilor.

Cum recunoaște banii falși

Pentru a veni în sprijinul populaţiei, Poliţia a comunicat câteva deosebiri, care pot fi observate cu destulă uşurinţă, la prima vedere, precum şi unele metode de verificare. Astfel, cea mai simplă metodă pentru a verifica dacă o bancnotă de 100 lei e falsă sau nu este să încerci să răzuieşti culoarea de pe ea, cu o cheie sau cu o monedă.

Dacă se răzuieşte, este unul dintre semnele clare ca bancnota este falsă. Pe de altă parte, bancnotele false sunt mai deschise la culoare şi, pe măsură ce sunt manevrate, crapă vopseaua de pe ele şi nu mai rămân la fel de netede precum cele autentice. Există o diferenţă mai greu sesizabilă şi la desenul din partea stângă – sus. Astfel, cifra 1 de la 100 de culoare galben este aproape ştearsă, comparativ cu 0.

De asemenea, spicele aurii sunt mult mai scurte pe decupeul transparent de pe bancnotele false. Nu în ultimul rând, aşa cum se poate observa, cu destulă uşurinţă, în fotografia de mai jos (CLIK PE POZĂ!), bancnotele false sunt mai scurte cu câţiva milimetri decât cele autentice.

bani-falsi

Aşadar, pentru a verifica, e suficient să suprapunem bancnota de 100 lei pe care o primim peste o bancnotă autentică şi, dacă este falsă, vom observa că e ceva mai mică.

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.