AcasăActualitateSocialE BINE SĂ ȘTIȚI - Legea dării în plată intră în vigoare...

E BINE SĂ ȘTIȚI – Legea dării în plată intră în vigoare din 13 mai

spot_img

DISTRIBUIȚI

Legea dării în plată a fost publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în data de 13 mai. Din acea zi, persoanele care doresc să renunţe la locuinţă în schimbul stingerii datoriei la bancă vor putea începe demersurile prin transmiterea unei notificări către instituţia bancară. De la data primirii notificării de către bancă, se suspendă plata ratelor aferente creditului, precum şi dreptul creditorului de a se îndrepta împotriva codebitorilor.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în data de 13 mai. Din acel moment, persoanele care vor dori să renunţe la locuinţă pentru a li se stinge datoria la bancă vor putea începe demersurile în acest sens printr-o notificare transmisă băncii.

„În vederea aplicării prezentei legi, consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, detaliind şi condiţiile de admisibilitate a cererii”, se menţionează în actul normativ.

De la data primirii notificării de către bancă, se suspendă plata ratelor aferente creditului, precum şi dreptul creditorului de a se îndrepta împotriva codebitorilor, precum şi împotriva garanţilor personali şi ipotecari.

Potrivit legii, notificarea debitorului trebuie să conţină şi un interval orar, în două zile diferite, în care reprezentantul băncii să se prezinte la notarul public ales de debitor pentru semnarea actului translativ de proprietate. Toate costurile notariale şi, după caz, ale executorului judecătoresc sau ale avocatului se suportă de către debitor.

„Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 30 de zile libere, perioadă în care se suspendă orice plată către creditor, precum şi orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată împotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia”, se precizează în lege.

Instituţia bancară are însă dreptul să conteste cererea debitorului în 10 zile de la primirea notificării, iar instanţa va judeca această contestaţie, precum şi toate cererile legate de aceste proceduri, în regim de urgenţă. Până la soluţionarea definitivă a contestaţiilor formulate de creditor se va menţine suspendarea oricărei plăţi către acesta şi a oricărei proceduri demarate de creditor asupra debitorului, se mai precizează în actul normativ.

Pentru a beneficia de prevederile acestei legi, consumatorul trebuie să facă dovada că nu mai poate achita ratele, iar creditul ipotecar contractat trebuie să fie mai mic de 250.000 de euro. Totodată, legea se va aplica şi în cazul creditului de nevoi personale, astfel: dacă acesta a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă.

Prevederile actului normativ se vor aplica atât creditelor în derulare, cât şi celor viitoare, şi implică raporturile juridice dintre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor. Totodată, darea în plată se va aplica şi celor aflaţi în cursul procesului de executare silită, precum şi celor la care executarea silită s-a încheiat.

Legea dării în plată nu se aplică creditelor contractate prin programul „Prima Casă” şi nici persoanelor condamnate printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea legii.

Oana Nistor

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA