E BINE SĂ ȘTIȚI – De la 1 mai 2016 crește valoarea punctului, iar amenzile rutiere pot ajunge la maximum 2.500 de lei!

1
22265

Creşterea salariului minim pe economie la 1.250 de lei, anunţată de Guvern de la 1 mai 2016, va duce, după sine, la creşterea amenzilor de circulaţie. Cuantumul amenzilor de circulaţie este direct legat de salariul minim, mai exact un punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim.

Loading...

Începând din mai 2016, cuantumul amenzilor rutiere va fi cuprins intre 250 si 2.500 de lei, in cazul persoanelor fizice. În cazul persoanelor juridice, amenda maximă va ajunge la 12.500 de lei.

Conform Codului rutier, sancțiunile sunt stabilite pe clase, în funcție de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancțiuni sunt aplicabile persoanelor fizice, iar cele din clasa a V-a de sancțiuni sunt aplicabile strict persoanelor juridice.

Mai precis, clasele de sancțiuni sunt următoarele:

– clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda;
– clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda;
– clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda;
– clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amenda;
– clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda.

Prin urmare, amenzile care se aplica de la 1 mai vor fi următoarele:

– clasa I: 250 sau 375 lei;
– clasa a II-a: 500 sau 625 de lei;
– clasa a III-a: de la 750 la 1000 de lei;
– clasa a IV-a: de la 1125 la 2.500 de lei;
– clasa a V-a: de la 2.625 la 12.500 de lei.

Printre faptele care se sancționează cu amenzi din clasa I se număra manevrele de schimbare a direcției de mers făcute fără respectarea obligației de semnalizare și nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului.

De asemenea, aceeași sancțiune – plus doua puncte de penalizare – se aplică pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii, nepurtarea centurii de siguranță și depășirea vitezei maxime admise cu 10-20 km/h.

1 COMENTARIU

  1. O masura de-a dreptul nesimtita de a creste punctul de amenda direct cu salariul minim brut. De ce nu se ia 10% din salariul minim efectiv, pentru ca e mai corect, si daca stau sa ma gandesc bine nici asa nu e corect pt ca nici statul nu e corect, pt ca nu a crescut indicatorul minim de referinta, cel care se ia in calcul la somaj. Dragi parlamentari sunteti doar niste hoti. Salariul minim nu e crescut pt a reflecta o conditie de trai mai buna, ci e doar o masca pt a acoperi conditiile de trai din ce in ce mai grele ale romanului, pt a acoperi kWh mai scump, pt a acoperi gazele si benzina din ce in ce mai scumpe, pt a acoperi medicamenetele si alimentele din ce in ce mai scumpe. Cresterea salariului minim nu vine sa aduca mai multi bani romanului ci doar sa ii dea cate o farama in plus, sa ii ia ochii. La o crestere a salariului minim de la 1250lei la 1400lei, salariul total devine 1723lei, din aceasta crestere totala de 185lei, salariatul incaseaza efectiv in buzunar doar 105lei, iar statul 85 de lei BANI GHEATA!!!Azi platim pt un euro 4.5lei in urma cu 10 ani era sub 4 lei. Trebuie aplicat un alt algoritm la calculul corect al punctului de amenda. Nu cred ca amenda rezolva problemel circulatiei, de ce pentru cazuri de incalcare mai grave ale codului rutier, nu se aplica zile de inchisoare, sau de munca in folosul comunitatii?? De ce nu se face un control psihologic mai amanuntit?? Ce se face acum sunt doar teste de atentie atat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.