CA SĂ ȘTIȚI CE VĂ AȘTEAPTĂ – Cât și pentru ce vor plăti şoferii amenzi atunci când încalcă legislaţia rutieră, după 1 mai 2016

0
495

Creşterea amenzilor pentru contravenţii rutiere este strâns legată de cea a salariului minim brut. Astfel, de la 1 mai, când salariul minim brut se va majora, şoferii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar atunci când nu vor ţine cont de prevederile Codului rutier.

Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, aşa cum prevede în momentul de faţă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 (supranumită şi Codul rutier). Prin urmare, deoarece salariul minim va creşte la începutul lunii mai de la 1.050 la 1.250 de lei, amenzile pe care le pot primi şoferii se vor mări şi ele.

Mai precis, până pe 30 aprilie un punct-amendă este egal cu 105 lei, însă de la 1 mai acesta va ajunge la 125 de lei. Asta înseamnă că cea mai mică amendă de circulaţie va fi de 250 de lei (faţă de 210, cât este acum), iar cea mai mare va fi de 12.500 de lei (faţă de 10.500 de lei, cât este acum).

„Contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă”, este explicat în Codul rutier, conform căruia clasele de sancţiuni sunt următoarele:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.

Practic, aplicând valoarea unui punct-amendă de 125 de lei, rezultă că şoferii vor risca, de la 1 mai, următoarele sancţiuni:

  • clasa I: 250 sau 375 de lei;
  • clasa a II-a: 500 sau 625 de lei;
  • clasa a III-a: de la 750 la 1.000 de lei;
  • clasa a IV-a: de la 1.125 la 2.500 de lei;
  • clasa a V-a: de la 2.625 la 12.500 de lei.

Atenţie! De reţinut este că persoanelor fizice li se pot aplica doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru persoanele juridice.

Ce amenzi se vor da pentru faptele întâlnite cel mai des

Şoferii care nu respectă obligaţia de a semnaliza atunci când schimbă direcţia de mers vor risca, de la 1 mai, să primească o amendă de 250 sau 375 de lei (adică din clasa I de sancţiuni). Totodată, aceeaşi sancţiune (plus două puncte de penalizare) va fi valabilă pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii (fără dispozitiv de tip „mâini libere”), nepurtarea centurii de siguranţă sau depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h.

Amenzile de 500 sau 625 de lei (clasa a II-a) se vor aplica pentru situaţii precum nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare şi lipsa trusei medicale, a triunghiurilor reflectorizante şi a stingătorului pentru incendii. Aceeaşi amendă, plus trei puncte de penalizare, va putea fi dată pentru transportarea minorilor fără a avea în maşină sisteme de siguranţă adecvate (centuri de siguranţă sau scaune pentru copii) sau pentru depăşirea vitezei legale cu 21-30 km/h. Tot o amendă de 500 sau 625 de lei, însă la pachet cu suspendarea permisului auto timp de 30 de zile, vor risca şi şoferii care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni, trec pe culoarea roşie a semaforului sau depăşesc coloanele de maşini oprite la semafor/trecerea la nivel cu calea ferată.

Amenzi de la 750 la 1.000 de lei (clasa a III-a) se vor aplica, de la 1 mai, pentru conducerea cu permisul auto expirat sau circulaţia cu un automobil cu defecţiuni la sistemul de iluminare sau la cel de avertizare sonoră. Aceeaşi sancţiune va fi valabilă pentru depăşirea vitezei legale cu 31-40 km/h (plus patru puncte de penalizare) sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă astfel se produce un accident cu pagube materiale (plussuspendarea permisului timp de 60 de zile).

În ceea ce priveşte clasa a IV-a de sancţiuni, amenda de la 1.125 la 2.500 de lei va putea fi aplicată şoferilor care circulă cu maşini cu inspecţia tehnică periodică expirată, care nu efectuează verificarea medicală periodică sau care conduc automobile fără anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă ori polei. De asemenea, amenda va fi aceeaşi pentru depăşirea vitezei legale cu 41-50 km/h (plus şase puncte de penalizare) sau pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, atunci când fapta nu constituie infracţiune (plus suspendarea permisului timp de 90 de zile).

Important! Contravenienţii pot să achite doar jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege în primele două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de contravenţie. În acelaşi timp, plata a jumătate din minimul amenzii se poate face pe loc direct la agentul constatator. (avocatnet.ro)

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.