AcasăActualitateSocialE BINE SĂ ȘTIȚI - Absolvenții de liceu sau de facultate pot...

E BINE SĂ ȘTIȚI – Absolvenții de liceu sau de facultate pot cere indemnizație de șomaj. Cum se obține aceasta?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Absolventii institutiilor de invatamant au dreptul sa ceara indemnizatia de somaj, potrivit legii, daca nu reusesc sa se angajeze in doua luni de la absolvire. Totusi, in anumite conditii, acestia mai pot avea parte si de alte beneficii, cum ar fi primele de incadrare sau cele de mobilitate.

Cei care nu pot sa se angajeze dupa absolvirea unei institutii de invatamant au dreptul sa ceara indemnizatia de somaj, dupa cum se arata in Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Acestia pot fi considerati someri numai daca se regasesc in urmatoarele situatii:

*sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, au minimum 16 ani si, intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, n-au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
*sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap, au minimum 16 ani si n-au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.
„In sensul prezentei legi, prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii”, scrie in actul normativ amintit.

Conform unui comunicat recent al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), pentru a putea beneficia de indemnizatie, absolventii trebuie sa se inregistreze, in 60 de zile de la absolvire, la agentia locala pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza isi au domiciliul (sau la alti furnizori acreditati de servicii pentru stimularea ocuparii fortei de munca).

Pentru inregistrarea ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca sunt necesare urmatoarele documente:

– actul de identitate (original + copie);
– o adeverinta medicala cu mentiunea „apt de munca” sau eventuale restrictii medicale;
– actele de studii si calificare sau adeverinta din care sa rezulte absolvirea formei de invatamant (original + copie).
Apoi, daca in perioada de 60 de zile de la absolvire nu se angajeaza, absolventii pot solicita acordarea indemnizatiei.

Important! In cazul absolventilor scolilor speciale pentru persoane cu handicap, indemnizatia se acorda la cerere de la data absolvirii.

Indemnizatia de somaj pentru absolventi este, potrivit Legii nr. 76/2002, o suma fixa lunara, acordata pentru jumatate de an, in cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR). Avand in vedere ca, in 2015, ISR-ul este tot 500 de lei (valoare stabilita inca din 2008), indemnizatia este de 250 de lei.

Absolventii pot beneficia de acest drept o singura data pentru fiecare forma de invatamant absolvita.

Atentie! Nu pot beneficia de indemnizatia de somaj absolventii care la momentul solicitarii acestui drept urmeaza o forma de invatamant. De asemenea, nu pot cere indemnizatia nici absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care la momentul solicitarii dreptului au promovat concursul de rezidentiat.

La angajare, absolventii pot beneficia de prime de incadrare sau de mobilitate

Daca sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, absolventii pot primi la angajare o prima de incadrare de 500 de lei, informeaza ANOFM.

Pentru a putea beneficia de aceasta suma, persoanele in cauza trebuie sa se angajeze cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni. Iar solicitarea dreptului trebuie facuta in cel mult 60 de zile de la data incadrarii in munca.

Absolventii care primesc indemnizatia de somaj si se angajeaza au dreptul, de asemenea, la o suma de bani din partea statului. „Absolventii care primesc indemnizatie de somaj si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, in perioada de acordare a indemnizatiei, beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicita in termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii”, scrie in comunicatul sursei citate.

Absolventii pot primi bani si in situatia in care se incadreaza in munca in alte localitati. Concret, pe de o parte, cei care se angajeaza – in perioada acordarii indemnizatiei de somaj – intr-o localitate care se afla la mai mult de 50 de km de localitatea de domiciliu au dreptul la o prima de incadrare de 1.000 de lei. Pe de alta parte, daca acestia isi schimba domiciliul in localitatea in care se angajeaza, au dreptul la o prima de instalare de 3.500 de lei.

„Atat prima de incadrare, cat si prima de instalare se restituie integral de catre angajat daca inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca”, subliniaza reprezentantii ANOFM.

Pe deasupra, in afara de indemnizatie si de prime, absolventii inregistrati la ANOFM mai pot beneficia de:

­- informare si consiliere profesionala (servicii de evaluare si autoevaluare a personalitatii pentru orientarea profesionale, instruirea in metode si tehnici de cautare a unui loc de munca, tehnici de prezentare la interviuri de angajare etc.);
– medierea muncii (punerea in contact cu angajatorii care ofera locuri de munca vacante conform pregatirii, aptitudinilor si intereselor absolventilor);
– formare profesionala (initiere, calificare, recalificare, perfectionare si specializare in diferite meserii solicitate pe piata muncii).

Acordarea indemnizatiei de somaj presupune si anumite obligatii

Persoanele care primesc indemnizatia de somaj au si obligatii, nu doar beneficii, se arata in Legea nr. 76/2002.

Astfel, absolventii trebuie sa caute activ un loc de munca si sa se prezinte lunar la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrati, pentru a fi sprijiniti in vederea angajarii. Totodata, acestia trebuie sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala pe care le ofera agentia.

O alta obligatie este informarea agentiei, in cel mult trei zile, cu privire la orice modificare a conditiilor in baza carora s-a acordat indemnizatia de somaj.

In alta ordine de idei, agentia trebuie instiintata si referitor la „aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical”, asa cum scrie in actul normativ mentionat.

Atentie! Indemnizatia de somaj nu se acorda persoanelor care, la momentul solicitarii acesteia, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala ale agentiei pentru ocuparea fortei de munca. (avocatnet.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA